Quantcast
Αυξήσεις στις συντάξεις: Νέες πληροφορίες και αναλυτικά παραδείγματα - enikonomia.gr
share

Αυξήσεις στις συντάξεις: Νέες πληροφορίες και αναλυτικά παραδείγματα

δημοσιεύτηκε:

Στην τελική ευθεία έχει μπει η έκδοση της υπουργικής απόφασης του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης για τις αυξήσεις που θα δοθούν το 2023 στις συντάξεις.

Υπενθυμίζεται ότι από τη χθεσινή κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού στη Βουλή προέκυψε ότι το ποσοστό αύξησης στις κύριες συντάξεις θα είναι 7,75%. Επίσης επισημαίνεται πως οι αυξήσεις αυτές θα καταβληθούν προς το τέλος Ιανουαρίου με τις συντάξεις του Φεβρουαρίου 2023.

Η μέση σύνταξη του ΕΦΚΑ και η προσωπική διαφορά

Σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό 2023 ο πληθωρισμός της Ελλάδας αναμένεται να ανέλθει στο 9,9% το 2022 και στο 5,6% το ΑΕΠ.

Παράλληλα επισημαίνεται πως όταν η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιοποιήσει τα επίσημα τελικά στοιχεία για τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ της χώρας για το 2022 και προκύψει οποιαδήποτε απόκλιση το φθινόπωρο του 2023, τότε θα δοθεί προς το τέλος Ιανουαρίου 2024 η επόμενη αύξηση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των συνταξιούχων.

Συνεπώς η μέση σύνταξη του ΕΦΚΑ θα “σκαρφαλώσει” στα 808 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2023 από 750 ευρώ που είναι σήμερα .Δηλαδή θα υπάρξει μια αύξηση της τάξεως του 58 ευρώ.

Η προσωπική διαφορά

Υπενθυμίζεται ότι τα πρόσφατα σχετικά στοιχεία του ΕΦΚΑ έδειξαν ότι μεγάλη προσωπική διαφορά διατηρούν οι 931.631 συνταξιούχοι από τα τα 2.4 εκατ. Από αυτούς το 88% θα λάβει  αυξήσεις ενώ  στους υπόλοιπους θα  θα μειωθεί η  προσωπική διαφορά. Για τους  ασφαλισμένους που είναι ήδη συνταξιούχοι έως το 2022, η αύξηση που θα αποφασιστεί για το 2023 θα υπολογιστεί στο σύνολο εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης .

Επίσης επισημαίνεται πως εάν ο συνταξιούχος:

Για παράδειγμα, μισθωτός ασφαλισμένος του ΙΚΑ λαμβάνει σύνταξη 1.417 ευρώ. Από το ποσό αυτό η προσωπική διαφορά είναι 185 ευρώ και αυτή θα μειωθεί στα 75,19 ευρώ ενώ η σύνταξη θα αυξηθεί κατά 7,75%

 Τι είπε ο Σκυλακάκης για τις αυξήσεις στις συντάξεις από τη 1η/1/2023 

Για το θέμα των αυξήσεων στις συντάξεις μίλησε νωρίτερα στο Open ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης. Όπως είπε το ποσοστό αύξησης στις συντάξεις το 2023 θα είναι 7,75%. Αυτό θα μας κοστίσει γύρω στα  900 εκατ. ευρώ τόνισε και υπενθύμισε δε πως οι αυξήσεις αυτές θα δοθούν στους συνταξιούχους στις αρχές του χρόνου…προς τέλη Γενάρη.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.