Quantcast
Συντάξεις: Αυξήσεις για εργαζόμενους συνταξιούχους - Έρχεται διάταξη - enikonomia.gr
share

Συντάξεις: Αυξήσεις για εργαζόμενους συνταξιούχους – Έρχεται διάταξη

δημοσιεύτηκε:

Έρχεται διάταξη για τους εργαζόμενους συνταξιούχους. Η συγκεκριμένη διάταξη αναμένεται εφαρμοστεί εντός του καλοκαιριού και θα προβλέπει την αξιοποίηση του χρόνου ασφάλισης εργαζόμενων συνταξιούχων, δηλαδή θα υπάρξει προσαύξηση του ανταποδοτικού μέρους της κύριας σύνταξης αλλά και της επικουρικής σύνταξής τους. Επίσης επισημαίνεται πως το εν λόγω μέτρο θα αφορά στους ασφαλισμένους των οποίων περικόπτεται η σύνταξη κατά 30% αλλά και αυτούς των οποίων αναστέλλεται η σύνταξη.

Πώς γίνεται ο υπολογισμός της  προσαύξησης – Βήμα βήμα η διαδικασία

Για να υπολογίσει ο ασφαλισμένος την προσαύξηση στη σύνταξη του θα πρέπει να ακολουθήσει τα παρακάτω βήματα:

  • Χρόνος εργασίας σε μήνες μετά τη σύνταξη.
  • Αθροίζονται οι αποδοχές για τον χρόνο εργασίας.
  • Διαιρείται το αποτέλεσμα με τον αριθμό των μηνών και μετά οι πολίτες βρίσκουν τον μέσον  όρο των μηνιαίων αποδοχών
  • 0,77 Χ μέσος όρος αποδοχών = ποσοστό αύξησης

Τι ισχύει σήμερα

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, Ν. 4670/2020, οι καταβληθείσες εισφορές χρησιμοποιούνται για την προσαύξηση του ανταποδοτικού μέρους της κύριας σύνταξης και της επικουρικής σύνταξης των εργαζόμενων συνταξιούχων.

Δηλαδή, ο χρόνος ασφάλισης που γίνεται από τους απασχολούμενους συνταξιούχους μπορεί να αξιοποιηθεί για καταβολή επιπλέον ποσού στην κύρια και την επικουρική σύνταξη. Αυτό όμως ισχύει μόνο για τις περιπτώσεις που γίνεται περικοπή της σύνταξης αλλά και για αυτούς για τους οποίους αναστέλλεται.

Σημειώνεται δε πως μετά τη διακοπή της αναληφθείσας εργασίας ή αυτοαπασχόλησης, ο εργαζόμενος συνταξιούχος έχει τη δυνατότητα  να λαμβάνει επιπλέον ποσό στην κύρια και την επικουρική του σύνταξη  κατόπιν αιτήσεώς του ως εξής:

  • Για την κύρια σύνταξη χορηγείται ποσό το οποίο προκύπτει με βάση τα ισχύοντα ποσοστά αναπλήρωσης και τις συντάξιμες αποδοχές. Αυτό ισχύει μόνο για το χρονικό διάστημα της απασχόλησης ως συνταξιούχου.
  • Για την επικουρική σύνταξη χορηγείται ποσό το οποίο  που προκύπτει με βάση τα ισχύοντα για τον υπολογισμό της επικουρικής σύνταξης. Αυτό ισχύει  μόνο για το χρονικό διάστημα της απασχόλησης μετά τη συνταξιοδότηση.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.