Quantcast
Συντάξεις δικαστών: Τι σημαίνει η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους άλλους συνταξιούχους - Τι λένε οι ειδικοί - enikonomia.gr
share

Συντάξεις δικαστών: Τι σημαίνει η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους άλλους συνταξιούχους – Τι λένε οι ειδικοί

δημοσιεύτηκε:

«Δεν ανοίγει πεδίο διεκδικήσεων για τους κοινούς συνταξιούχους. Για τους κοινούς συνταξιούχους τα πράγματα μένουν ως έχουν με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για το 11 μηνο (Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016) που έχει δώσει και για τα δώρα και για τα επιδόματα που δεν έχουν γίνει δεκτές οι διεκδικήσεις » ξεκαθάρισε σήμερα  στην ERTNEWS ο δικηγόρος με ειδίκευση του Εργατικό δίκαιο, Γιάννης Μαυρωνάς , με αφορμή την απόφαση που εξέδωσε πρόσφατα το Ελεγκτικό Συνέδριο για τις αυξήσεις στις συντάξεις των δικαστών.

Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους δικαστές δεν ανοίγει κύκλος διεκδικήσεων για τους υπόλοιπους συνταξιούχους, γιατί η νόμιμη βάση πάνω στην οποία έρχεται αυτή η απόφαση είναι το ειδικό λειτουργικό καθεστώς των δικαστικών και το λειτούργημά τους, επανέλαβε και πρόσθεσε πως  «καλώς η κακώς δεν μπορεί να ανοίξει πεδίο διεκδικήσεων για τους υπόλοιπους συνταξιούχους. Αποτελεί προηγούμενο για τους δικαστικούς, αλλά όχι για τους συνταξιούχους . Εδώ έχουμε δύο ζητήματα:

  • Πρώτο το ηθικό, το κοινωνικό. Γιατί έχω κι εγώ την άποψή μου ότι δεν είναι δίκαιο οι δικαστικοί να έχουν κρίνει σε όλες τις άλλες περιπτώσεις συνταγματικές περικοπές, να έχουν δώσει μόνο για τις κύριες συντάξεις στον υπόλοιπο κόσμο ένα 11μηνο μειώσεων αντισυνταγματικών και εδώ πέρα να δίνεται ένα τόσο ευρύ πεδίο διεκδικήσεων.
  • Και το δεύτερο, το νομικό. Η απόφαση αυτή λέει ότι το κράτος, η διοίκηση, ο ΕΦΚΑ είναι υποχρεωμένο να υπολογίσει αλλιώς τις συντάξεις των δικαστικών, βγάζοντας έξω τις αντισυνταγματικές περικοπές.

Τι θα γίνει λοιπόν. Μπορούν να έρθουν οι δικαστικοί τώρα και ας έχουν παρέλθει οι προθεσμίες για τις ενστάσεις στις συντάξεις τους, να κάνουν μια αίτηση στη διοίκηση και να πουν, αφού έχει βγει αυτή η απόφαση να επανυπολογίσουν  την σύνταξη. Θα έρθουν λοιπόν οι δικαστικοί, οι οποίοι είναι δικαιούχοι και θα ζητήσουν αναπροσαρμογή της σύνταξής τους. Θα αρνηθεί το κράτος σιωπηρά. Μετά, εφόσον το κράτος δε συμμορφώνεται, οι δικαστικοί θα προσφεύγουν με εφέσεις, στο Ελεγκτικό Συνέδριο και το κράτος θα προσπαθήσει όσο γίνεται να το καθυστερήσει. Υπάρχει δηλαδή ένα πεδίο διεκδίκησης για συνταξιούχους δικαστικούς».

Τι σηματοδοτεί η απόφαση

Και ερμήνευσε την απόφαση του  Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις αυξήσεις στις συντάξεις των δικαστών. «Μιλάμε για τρεις περιπτώσεις, για τρεις πρώην πρόεδρους ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας. H Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνέδριου επιλήφθηκε μετά την απόφαση του Μισθοδικείου, το οποίο είναι ένα ειδικό δικαστήριο που προβλέπεται από το Σύνταγμα, από το άρθρο 88 για τους δικαστικούς και τις αποδοχές τους. Δικαιούχοι είναι μόνο όσοι προσέφυγαν, δηλαδή αυτοί οι τρεις δικαστικοί. Μπορούν όμως να επωφεληθούν κι άλλοι δικαστικοί γιατί το δικαστήριο έκρινε ότι οι συντάξιμες αποδοχές των δικαστικών πρέπει να επανέλθουν στα επίπεδα προ του 2016 και του 2012. Άρα κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές στις αποδοχές των δικαστικών» είπε .

Και συνέχισε λέγοντας πως «Το Ελεγκτικό Συνέδριο λέει δηλαδή στο κράτος ότι κακώς έκοψε τις συντάξιμες αποδοχές των δικαστικών, γιατί πρέπει να υπολογίζονται με έναν άλλο τρόπο, ενώ το ίδιο αυτό δικαστήριο για τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων έχει πει ότι καλώς έχουν κοπεί. Εδώ λοιπόν ξεκινάνε και διάφορες άλλες ομάδες δημοσίων υπαλλήλων και λένε ότι στο πλαίσιο της ισότητας θα το διεκδικήσουμε και εμείς. Αυτό είναι κάτι που μας προκαλεί μία εντύπωση αρνητική. Γιατί εσείς που έχετε κρίνει ότι όλες οι περικοπές και σε χαμηλοσυνταξιούχους είναι επιτρεπτές, όχι επειδή είναι παράνομες αλλά επιτρεπτές στα όρια των δημοσιονομικών αντοχών, ότι δεν μπορούμε να δώσουμε στους συνταξιούχους παροχές, για τις περιπτώσεις τις δικές σου κρίνεις αλλιώς. Λες ότι πρέπει να δοθούν και μάλιστα μιλάμε για μεγάλα ποσά, να επανέλθουν οι συντάξεις σε ποσοστό 70% με 80% των εν ενεργεία αποδοχών. Μιλάμε για πολύ μεγάλα ποσά. Ένα ακόμα να σας πω έχει υπάρξει που δεν το έχει παρατηρήσει πολύς κόσμος. Έχει υπάρξει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τις συντάξεις των δικαστικών που είχαν προσφύγει το 2020 για το μέρος σύνταξης που πήρε το Ταμείο Νομικών, όπου είχε απορρίψει, όπως και για τους άλλους, την προσφυγή τους αυτή. Εάν υπάρχει κοινό πεδίο σε δύο αποφάσεις, όταν δούμε το σκεπτικό, σημαίνει ότι έχουμε δύο αντιφατικές αποφάσεις από ανώτατα δικαστήρια της χώρας. Εκεί επιλαμβάνεται το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο και λύνει εκ νέου τη διαφορά. Να το έχουμε και αυτό υπόψη μας»

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ 

Η απόφαση  του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Πάντως με την νέα απόφαση του  Ελεγκτικού Συνεδρίου εκτιμάται πως τα αναδρομικά που θα δοθούν στις συντάξεις των δικαστών θα ξεπεράσουν τα 35.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται πως η απόφαση του Συνεδρίου ανέφερε πως επανέρχονται οι συντάξεις των δικαστών στα επίπεδα πριν από τις περικοπές από το 2012 και μετά.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.