Quantcast
Συντάξεις ενστόλων και μάχιμη πενταετία - Τι διευκρινίζει ο ΕΦΚΑ - enikonomia.gr
share

Συντάξεις ενστόλων και μάχιμη πενταετία – Τι διευκρινίζει ο ΕΦΚΑ

δημοσιεύτηκε:

Νέα διευκρινιστική εγκύκλιο για την επέκταση της μάχιμης 5ετίας των ενστόλων σε όλες τις υπηρεσίες με το άρθρο 23 του νόμου 4997/2022 εξέδωσε ο ΕΦΚΑ. Ο Φορέας προέβη σε αυτή την ενέργεια διότι η προηγούμενη εγκύκλιος που είχε εκδοθεί στις 14 Αυγούστου 2023 για το θέμα των ενστόλων είχε προκαλέσει σύγχυση καθώς  έλεγε ότι η έξτρα 5ετία των ενστόλων δεν δίνει επιπλέον μισθό και παραπάνω βαθμό αλλά μετρά μόνον για την αύξηση του συντάξιμου χρόνου, δηλαδή αυξάνει το ποσό σύνταξης.

Συνεπώς με τη νέα εγκύκλιο του Φορέα, τα στελέχη αλλά και οι εργαζόμενοι στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας (ΕΛΑΣ, Πυροσβεστική, Λιμενικό, Συνοροφύλακες) μπορούν να αναγνωρίσουν με νέους και ευνοϊκότερους όρους τη διπλή 5ετία για αύξηση σύνταξης με χαμηλό κόστος εξαγοράς, ή  ακόμη και να απαλλαγούν πλήρως από την καταβολή των επιπρόσθετων εισφορών  όσοι  κατετάγησαν και μετά το 1990 ενώ πριν είχαν υπηρεσία σε άλλο φορέα του Δημοσίου. Κατά κανόνα, επιπλέον εισφορά θα πρέπει να καταβάλουν οι στρατιωτικοί που ξεκίνησαν σταδιοδρομία μετά τις 30 Σεπτεμβρίου 1990 για να κατοχυρώσουν την έξτρα, σημειώνει μεταξύ άλλων η εγκύκλιος. Ενώ απαλλαγή από την υποχρέωση αυτής της  καταβολή εισφοράς παίρνουν  εάν πριν από την κατάταξή τους ως στρατιωτικοί  είχαν αποκτήσει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 1990 την ιδιότητα του τακτικού δημοσίου υπαλλήλου και υπάγονταν στη  συνταξιοδοτική νομοθεσία του Π.Δ. 169/2007.

Η νέα νομοθεσία

Με την νέα νομοθεσία, διευρύνονται οι υπηρεσίες που μπορούν να υπολογιστούν ως διπλάσιες  αλλά και τα πρόσωπα που μπορούν να αναγνωρίζουν αυτές. Την ίδια στιγμή με αυτόν

τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα να υπολογιστεί στο διπλάσιο οποιοδήποτε χρονικό διάστημα, όπου κι αν υπηρετεί ή υπηρέτησε το στέλεχος, που επιθυμεί να αυξήσει τη συντάξιμη υπηρεσία του. Ωστόσο στέλεχος που θέλει να διπλασιάσει τις υπηρεσίες του θα πρέπει να υποβάλλει στην αρμόδια Υπηρεσία του την σχετική αίτηση περί αναγνώρισης στο διπλάσιο ως 5 ετών από την υπηρεσία του σε οποιονδήποτε τομέα και μονάδα, επισημαίνεται στην εγκύκλιο του Φορέα.  Προϋπόθεση για να αναγνωριστεί ο χρόνος αυτός στο διπλάσιο είναι να   έχει πληρώσει ο υπόχρεος τις εισφορές υπέρ κύριας σύνταξης.

Τι ισχύει για την  εφάπαξ πληρωμή

Νέα αίτηση αναγνώρισης για τον υπολειπόμενο χρόνο μέχρι τη συμπλήρωση των 5 ετών μπορούν να υποβάλλουν συγκεκριμένες περιπτώσεις στελεχών. Αυτό αφορά στα στελέχη που έχουν ήδη αναγνωρίσει με το προγενέστερο καθεστώς διπλάσιες υπηρεσίες, αλλά ο χρόνος δεν έχει τα 5 έτη.

Ισχύει η δυνατότητα της εφάπαξ καταβολής του ποσού της εισφοράς αναγνώρισης ωστόσο δεν μπορεί να  δοθεί έκπτωση, δεδομένου ότι ο αναγνωριζόμενος χρόνος θεωρείται χρόνος πραγματικής ασφάλισης και όχι πλασματικός σημειώνει η εγκύκλιος. Παράλληλα επισημαίνεται πως το ανώτατο όριο αναγνωριστέων χρόνων ασφάλισης όπου συνυπολογίζεται η έξτρα 5ετία είναι τα 7 έτη. Για παράδειγμα ένας στρατιωτικός ή αξιωματικός της ΕΛΑΣ που χρειάζεται 8 έτη για να βγει σε σύνταξη και για να του αναγνωριστεί η μάχιμη 5ετία θα του απομένουν επιπλέον 2 πλασματικά έτη για να τα αναγνωρίσει και θα του λείπει 1 έτος που θα το συμπληρώσει μένοντας στην υπηρεσία του.

H αναγνώριση

Οι επιπλέον εισφορές για την αναγνώριση της 5ετίας (πλην όσων απαλλάσσονται ως 30/9/1990)  των εν ενεργεία στρατιωτικών αντιστοιχούν στην εισφορά του κλάδου σύνταξης που είναι 6,67%.

Αυτό πρακτικά σημαίνει  πως εάν οι παραπάνω το ζητήσουν θα πληρώσουν εκ νέου το 6,67% που έχουν ήδη καταβάλει για τα 5 έτη από την υπηρεσία τους. Η αναγνώριση της  επιπλέον 5 ετίας  των στρατιωτικών υπολογίζεται με βάση τις συντάξιμες αποδοχές που ισχύουν κατά το χρόνο που πραγματοποιείται η υπηρεσία.

Για παράδειγμα ένας στρατιωτικός που θα αναγνωρίσει 5 έτη με μισθό 1.500 ευρώ,  θα πρέπει να πληρώσει 100 ευρώ για κάθε μήνα και συνολικά 6.000 ευρώ για τα 5 έτη (60 μήνες).

Αν είχε προηγηθεί δήλωση για τη  μη παρακράτηση της διπλής εισφοράς τότε η αναγνώριση γίνεται με την ίδια εισφορά 6,67% αλλά είναι  υπολογισμένη στον μισθό που έχουν κατά το χρόνο υποβολής της αίτησής τους.

Επίσης δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 3.000 ευρώ το κόστος της αναγνώρισης των 5 έξτρα ετών για τα Σώματα Ασφαλείας  επειδή υπολογίζεται επί της εκάστοτε αποζημίωσης που λαμβάνουν για εργασία πέραν του 5νθημέρου.  Αν δεν λαμβάνεται τέτοια αποζημίωση, τότε  οι εισφορές θα υπολογιστούν επί αυτή που θα έπαιρναν  εάν παρείχαν εργασία πέραν του πενθημέρου.

 

Η εγκύκλιος

Η εγκύκλιος του Φορέα αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

Η διαδικασία για να συνταξιοδοτηθούν τα  εν ενεργεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας  αλλά και τα στελέχη είναι η εξής

α) Αναγνώριση όσο είναι στην ενέργεια

Απαιτείται υποβολή σχετικής αίτησης από τον ενδιαφερόμενο στην Υπηρεσία του, στην οποία αναφέρεται το χρονικό διάστημα, το οποίο επιθυμεί να υπολογιστεί στο διπλάσιο, και κατόπιν η αρμόδια οικονομική Διεύθυνση προβαίνει στον υπολογισμό του ποσού της εισφοράς αναγνώρισης, το οποίο παρακρατείται από τη μισθοδοσία του στελέχους σε τόσες δόσεις όσοι και οι αναγνωριζόμενοι μήνες, κατά την πάγια πρακτική που ακολουθείται από τον e-ΕΦΚΑ για την αναγνώριση χρόνων ασφάλισης (αρ. 15 και 34 του ν. 4387/2016, όπως ισχύει).

Εν συνεχεία, η αρμόδια οικονομική Υπηρεσία εκδίδει βεβαίωση, στην οποία αναφέρονται αναλυτικά το χρονικό διάστημα που υπολογίστηκε στο διπλάσιο, καθώς και τα ποσά που παρακρατήθηκαν ανά μήνα, και η σχετική βεβαίωση τίθεται στον συνταξιοδοτικό φάκελο του ασφαλισμένου, προκειμένου οι αρμόδιες – για την έκδοση της συνταξιοδοτικής απόφασης – Υπηρεσίες του e-EΦKA να υπολογίσουν την ανταποδοτική σύνταξη, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και τις ειδικότερες εγκύκλιες οδηγίες που έχουν ήδη δοθεί για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας (Φ10042/οικ.13567/329/8.06.2018 και 10/2020).

Η δυνατότητα της εφάπαξ καταβολής του ποσού της εισφοράς αναγνώρισης ισχύει για όλο το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, που καταλαμβάνονται από τις εν λόγω διατάξεις. Δεδομένου ότι ο αναγνωριζόμενος χρόνος θεωρείται χρόνος πραγματικής ασφάλισης και όχι πλασματικός χρόνος, δεν μπορεί να χορηγηθεί έκπτωση του άρθρου 15 του Ν. 4387/16, στην περίπτωση της εφάπαξ καταβολής των διπλών εισφορών.

Ειδικά για τις Ένοπλες Δυνάμεις στη νέα εγκύκλιο υπάρχει και ευνοϊκή ερμηνεία για την απαλλαγή από το κόστος των εισφορών όχι μόνον όσων είχαν καταταγεί ως 30/9/1990, αλλά και για όσους κατετάγησαν μετά την ημερομηνία αυτή, αρκεί να είχαν ασφαλιστεί σε φορέα Δημοσίου πριν μπουν στο στρατό. Κατά κανόνα, οι στρατιωτικοί που ξεκίνησαν σταδιοδρομία μετά τις 30/9/1990 για να κατοχυρώσουν την έξτρα 5ετία θα πρέπει να καταβάλουν επιπλέον εισφορά. Ομως με την ερμηνεία της εγκυκλίου παίρνουν απαλλαγή εφόσον πριν από την κατάταξή τους ως στρατιωτικοί είχαν έως 30/9/1990 αποκτήσει την ιδιότητα του τακτικού δημοσίου υπαλλήλου, υπαγόμενοι στη συνταξιοδοτική νομοθεσία του Π.Δ. 169/2007. Για παράδειγμα, μόνιμος δημόσιος υπάλληλος, διορισμένος το 1989 σε υπουργείο και ασφαλισμένος στο Δημόσιο, παραιτείται και κατατάσσεται στις Ενοπλες Δυνάμεις το 1991. Θεωρείται, ως προς την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, ως διορισμένος έως 30.09.1990 και ως εκ τούτου, για την αναγνώριση των διπλάσιων υπηρεσιών, δεν καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές.

β) Αναγνώριση κατά τα χρόνο συνταξιοδότησης

Τα αναφερόμενα στην ως άνω Εγκύκλιο (Κεφάλαιο 2, περ. 2.4), σχετικά με τη διαδικασία της αναγνώρισης, ισχύουν για όλους όσους μέχρι 31.12.2016 ήταν ασφαλισμένοι στο Δημόσιο, και επιθυμούν να υπολογίσουν στο διπλάσιο -μέχρι και πέντε έτη- το χρόνο υπηρεσίας τους, κατά το χρόνο της συνταξιοδότησής τους. Στην περίπτωση αυτή, η αίτηση για την εν λόγω αναγνώριση θεωρείται ότι εμπεριέχεται στην αίτηση για απονομή σύνταξης και έχει τον ίδιο αριθμό πρωτοκόλλου και ημερομηνία υποβολής με αυτήν.

Για όσα εκ των ανωτέρω προσώπων ασφαλίζονταν έως 31.12.2016 στο τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και στους λοιπούς Φορείς που εντάχθηκαν στον e-EΦKA, η αίτησή τους για την αναγνώριση, η οποία ομοίως θεωρείται ότι εμπεριέχεται στην αίτηση για απονομή σύνταξης, θα εξετασθεί από την κατά τόπο αρμόδια Τοπική Δ/νση του e-ΕΦΚΑ.

4. Τα αναφερόμενα στην παρούσα έχουν εφαρμογή για όσους έχουν υποβάλλει ή θα υποβάλλουν αίτηση μετά την έναρξη ισχύος του αρ. 23 του ν. 4997/2022. Για όσους ήδη βρίσκονται στη διαδικασία αναγνώρισης με αποπληρωμή των δόσεων ή στην περίπτωση που η διαδικασία έχει ήδη ολοκληρωθεί, με βάση όσα ορίζονται στις προγενέστερες εγκυκλίους του Υπουργείου μας και του e-ΕΦΚΑ, εξακολουθούν να εφαρμόζονται τα διαλαμβανόμενα σε αυτές.

Στην περίπτωση, ωστόσο, στελεχών, που έχουν ήδη αναγνωρίσει με το προγενέστερο καθεστώς διπλάσιες υπηρεσίες, ο χρόνος των οποίων δεν έχει υπερβεί τα πέντε έτη, υφίσταται η δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση αναγνώρισης για τον υπολειπόμενο χρόνο (μέχρι τα πέντε έτη), με βάση τις κοινοποιούμενες διατάξεις.

5. Σημειώνουμε τέλος, ότι ο χρόνος υπηρεσίας των πέντε (5) ετών, ο οποίος λογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο, αποτελεί χρόνο πραγματικής ασφάλισης, τόσο για τους ασφαλισμένους στο Δημόσιο, όσο και για τους ασφαλισμένους στο πρώην ΙΚΑ- ΕΤΑΜ ή στους λοιπούς ενταχθέντες στον e-ΕΦΚΑ πρώην Φορείς κύριας ασφάλισης, και δεν συνδέεται με τη βαθμολογική και μισθολογική προαγωγή του ασφαλισμένου, καθώς οι κοινοποιούμενες διατάξεις είναι συνταξιοδοτικές και όχι μισθολογικές. Επομένως, τα αναφερόμενα στην ως άνω Εγκύκλιο (κεφ. 1 περ. 1.Β. 2), ανακαλούνται.

Επισημαίνουμε, ειδικά για τους ασφαλισμένους στο πρώην ΙΚΑ- ΕΤΑΜ ή στους λοιπούς ενταχθέντες στον e-ΕΦΚΑ πρώην Φορείς κύριας ασφάλισης, πλην των ασφαλισμένων στο Δημόσιο, ότι ο ανωτέρω πραγματικός χρόνος ασφάλισης συνυπολογίζεται στο ανώτατο όριο αναγνωριστέων χρόνων ασφάλισης, με τις διατάξεις του αρ. 40 παρ. 6 του ν. 3996/2011, σύμφωνα με τις οποίες «…Ο συνολικός χρόνος, ο οποίος, με βάση τα ανωτέρω, συνυπολογίζεται ή αναγνωρίζεται τόσο για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, όσο και για προσαύξηση του ποσού της σύνταξης, δεν μπορεί να υπερβεί τα επτά (7) έτη, συνυπολογιζόμενου σε αυτά και κάθε άλλου χρόνου, πραγματικού ή πλασματικού, που έχει τυχόν αναγνωρισθεί ή αναγνωρίζεται με βάση άλλες διατάξεις ή αποφάσεις διοικητικών συμβουλίων ασφαλιστικών οργανισμών».

Διαβάστε ολόκληρη την εγκύκλιο του Φορέα εδώ

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.