Quantcast
Συντάξεις Ιανουαρίου 2024: Τι διευκρίνισε ο Σπανάκης για τους εργαζόμενους συνταξιούχους - enikonomia.gr
share

Συντάξεις Ιανουαρίου 2024: Τι διευκρίνισε ο Σπανάκης για τους εργαζόμενους συνταξιούχους

δημοσιεύτηκε:

Διευκρινίσεις για τον τρόπο που θα λάβουν τις συντάξεις Ιανουαρίου 2024 οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι έδωσε σήμερα ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Σπανάκης μιλώντας MEGA. Όπως είπε οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι παίρνουν ολόκληρη τη σύνταξη Ιανουαρίου 2024 χωρίς το «πέναλτι» του 30%.

«Από τώρα μέχρι την Πέμπτη καταβάλλονται οι συντάξεις του Ιανουαρίου 2024. Όσοι είχαν δηλώσει ότι ήταν εργαζόμενοι, παύει από τώρα από την καταβολή  που γίνεται αυτές τις ημέρες  και θα καταβάλλεται ολόκληρη η σύνταξη τους. Δηλαδή θα λάβουν το 100% της σύνταξης και ας είναι εργαζόμενοι. Είναι αυτό που νομοθετούμε, το μεσημέρι θα γίνει νόμος του κράτους. Αφορά στις συντάξεις που προκαταβάλλονται για τον Γενάρη 2024. Άρα για αυτόν τον λόγο δεν θα πρέπει να εκπλήσσονται οι πολίτες  που παίρνουν ολόκληρες τις συντάξεις .Αυτό είναι το λογικό. Είναι αυτό που είχαμε δεσμευθεί στις προγραμματικές δηλώσεις. Στις προγραμματικές δηλώσεις είχαμε υποσχεθεί  ότι από 1/1 /2024  θα λάβουν το 100 % της σύνταξη τους οι ασφαλισμένοι και αυτό  κάνουμε»  σημείωσε ο  κ. Σπανάκης.

Στη  συνέχεια ρωτήθηκε γιατί κάποιοι συνταξιούχοι πήραν τις συντάξεις Ιανουαρίου 2024 μειωμένες κατά 3 ευρώ/5 ευρώ/10 ευρώ και γιατί κάποιοι δεν πήραν την αύξηση του 3%. «Ό,τι και να είναι θα το απαντήσουμε» είπε. «Θα δούμε για ποιες περιπτώσεις μιλάτε. Δεν ξέρω για ποιες περιπτώσεις σας λένε. Θα δούμε μια προς μια τις περιπτώσεις και θα απαντήσουμε στον αέρα ακριβώς .Δεν μπορώ να δίνω απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν έχω εξετάσει »  συμπλήρωσε.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

Οι συντάξεις Ιανουαρίου 2024: Οι καταβολές

Σήμερα και την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023 πληρώνονται οι συντάξεις  μηνός Ιανουαρίου 2024 στους δικαιούχους.  Αναλυτικά:

  • Τα τέως ταμεία Μη Μισθωτών ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ πληρώνουν σήμερα Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023 τις κύριες συντάξεις. Επίσης σήμερα θα καταβληθούν οι κύριες συντάξεις που απονεμήθηκαν από τη σύσταση του ΕΦΚΑ και μετά, με τον ν.4387/2016, μέσω του ΟΠΣ-ΕΦΚΑ [συνταξιούχοι Μισθωτοί & Μη Μισθωτοί από 12.5.2016 (Ν.4387/12.5.2016 και έπειτα] και όλες οι επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (Μη Μισθωτών και Μισθωτών).
  • Ενώ την  Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023 τα  τέως ταμεία  Μισθωτών [ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τραπεζών, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΛΟΙΠΩΝ ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΩΝ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΝΑΤ, ΕΤΑΤ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ]  θα πληρώσει τις κύριες συντάξεις αλλά θα δοθούν και οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου.

Σημειώνεται δε πως το παραπάνω διάστημα θα δοθεί το ποσό των 2.248.539.564 ευρώ για πληρωμή κύριων και επικουρικών συντάξεων μηνός Ιανουαρίου 2024 σε 4.087.582 δικαιούχους. Παράλληλα επισημαίνεται πως από σήμερα αρχίζουν να καταβάλλονται και οι αυξήσεις 3% στις συντάξεις . Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η εθνική σύνταξη για το 2024 να διαμορφώνεται στα 426,17 ευρώ από 413,76 ευρώ (+12,41 ευρώ).

Ποιες αλλαγές φέρνει το νέο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο για τους εργαζόμενους συνταξιούχους

Υπενθυμίζεται πως χθες μίλησε ο εκπρόσωπος Τύπου του e-ΕΦΚΑ, Ηλίας Τσούνης για τη ρύθμιση εργαζόμενων συνταξιούχων που φέρνει το νέο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Όπως είπε« καταργείται η περικοπή του 30% της σύνταξης για εργαζόμενους συνταξιούχους. Τι συνέβαινε μέχρι σήμερα; Οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι είχαν ένα πέναλτι 30% επί της σύνταξης τους. Για παράδειγμα εάν ένας ασφαλισμένος έπαιρνε 1.000 ευρώ σύνταξη, αυτή μειώνονταν κατά 300 ευρώ επειδή εργαζόταν. Αυτό καταργείται .Οι συνταξιούχοι θα παίρνουν πλέον τη σύνταξη τους στο 100% καθ’ ολοκληρίαν και θα υπάρχει αντ’ αυτού ένας πόρος 10% επί της μισθωτής εργασίας ή μια καταβολή το ήμισυς ασφαλιστικής εισφοράς για μη μισθωτούς εργαζόμενους. Εάν δηλαδή κάποιος συνταξιούχος εργάζεται ως μη μισθωτός θα καταβάλλει τη μισή ασφαλιστική εισφορά ».

Τα παραδείγματα για τους εργαζόμενους συνταξιούχους

Παράλληλα ο κ. Τσούνης παρέθεσε ένα άλλο παράδειγμα: « Εάν κάποιος εργαζόμενος συνταξιούχος παίρνει μισθό 800 ευρώ και σύνταξη 1000 ευρώ σήμερα του γίνεται μια παρακράτηση 300 ευρώ . Άρα του μένουν 1.500 ευρώ τον μήνα. Αυτό θα μεταβληθεί με το νέο ασφαλιστικό καθώς ο συνταξιούχος θα παίρνει ολόκληρη τη σύνταξη του και αντ’ αυτού θα πληρώνει στα 800 ευρώ που παίρνει μισθό 10% πόρο. Άρα θα πληρώνει 80 ευρώ τον μήνα και του μένουν 1.720 ευρώ σε αντίθεση με τα 1.500 ευρώ που είναι με το ισχύον καθεστώς. Με το νέο ασφαλιστικό θα έχει ένα όφελος 220 ευρώ τον μήνα. Είναι μια ευνοϊκή διάταξη για τους εργαζόμενους συνταξιούχους και ωθεί τους συνταξιούχους που εργάζονται να μην δουλεύουν στην μαύρη εργασία. Είναι ένα κίνητρο και να αυξήσουν τα εισοδήματα τους και ταυτόχρονα να καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές όσων οφείλουν » συμπλήρωσε.

Νωρίτερα το Mega παρέθεσε ένα παράδειγμα για τον τρόπο που θα καταργηθεί το πέναλτι του 30% στους εργαζόμενους συνταξιούχους και που θα θεσπιστεί ο νέος  μη ανταποδοτικός  πόρου υπέρ ΕΦΚΑ  10%.

Ασφαλισμένος που λαμβάνει σύνταξη  1.200 ευρώ  και μισθό 780 ευρώ σήμερα έχει παρακράτηση 30% -> -360 ευρώ  από σύνταξη. Ωστόσο με το νέο καθεστώς θα έχει έναν φόρο 78 ευρώ από μισθό & 100% σύνταξης.  Δηλαδή θα έχει μηνιαίο όφελος 282 ευρώ.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.