Quantcast
Συντάξεις με χρέη: Πότε θα γίνουν ανακοινώσεις για τη ρύθμιση και τι θα γίνει με τις διπλές εισφορές - enikonomia.gr
share

Συντάξεις με χρέη: Πότε θα γίνουν ανακοινώσεις για τη ρύθμιση και τι θα γίνει με τις διπλές εισφορές

δημοσιεύτηκε:

Έρχονται ανακοινώσεις από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τη ρύθμιση που θα αφορά τους πολίτες που έχουν χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία και θέλουν να πάρουν σύνταξη.

Όπως γνωστοποίησε σήμερα ο  υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Βασίλης Σπανάκης σε τηλεοπτική εκπομπή του ΑΝΤ1, στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου θα γίνουν  οι ανακοινώσεις  αναφορικά με τους πολίτες που έχουν χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία και θέλουν να πάρουν σύνταξη, ωστόσο θα υπάρξουν και ορισμένες δικλείδες ασφαλείας που έχουν κάποια λογική.

« Θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις με παραδείγματα»  συμπλήρωσε και πρόσθεσε πως «η γενική λογική είναι πως ξεχωρίζουμε εδώ έναν στρατηγικό κακοπληρωτή  από κάποιον που έχει οικονομική αδυναμία και θέλουμε να υπάρχουν και κάποιες δικλείδες ασφάλειας. Εξετάζονται πάρα πολλές περιπτώσεις. Υπάρχει πλήθος περιπτώσεων που εξετάζεται προκειμένου να υπάρχει μια κατάληξη.Ο σκοπός είναι να διευκολυνθούν, να τους δοθεί η δυνατότητα να βγουν στη σύνταξη. Αυτός είναι ο σκοπός  και θα το πετύχουμε».

Και συνέχισε λέγοντας πως είναι «μια άσκηση δύσκολη που προσπαθούμε να λύσουμε στο υπουργείο  Εργασίας … είμαστε στην επίλυση – θα αυξηθεί το όριο με κάποιες δικλείδες ασφαλείας  προκειμένου ασφαλισμένοι που για 20 με 25 χρόνια έχουν πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές  αλλά τα τελευταία χρόνια δεν μπόρεσαν για τον Α  ή Β λόγο να τις πληρώσουν, να μπορούν να βγουν στη σύνταξη. Και θα υπάρξουν κάποιες δικλείδες ασφαλείας».

Τι ισχύει για όσους έχουν πληρώνουν διπλές εισφορές ή έχουν γίνει λάθη

Επίσης ρωτήθηκε τι θα γίνει με τους πολίτες που πληρώνουν διπλές εισφορές ή έχουν γίνει λάθη. «Όλα τα παραδείγματα εξετάζονται με λεπτομέρεια. Για αυτό σας λέω ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις πολύ συγκεκριμένες. Ο σκοπός μας  είναι να δοθεί σε περισσότερους οφειλέτες η δυνατότητα να βγουν σε σύνταξη αρκεί να υπάρχει δικλείδα ασφαλείας και θα το πετύχουμε»  απάντησε.

«Σήμερα που μιλάμε είναι χιλιάδες εκείνοι που χρωστούν πάνω από 20 χιλιάδες  ευρώ και οι περιπτώσεις είναι πολλές. Επειδή αυτοί οι άνθρωποι έχουν πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές για 20 με 25 χρόνια στο παρελθόν, για τον Α’η β λόγο δεν  τις έχουν πληρώσει τώρα. Πρέπει να δούμε την περιπτωσιολογία για να καταλήξουμε» συμπλήρωσε.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

 

Η πρόσφατη δήλωση Γεωργιάδη

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης είχε εξηγήσει τον λόγο για τον οποίο δεν μπορεί να αυξηθεί πάνω από τις 30 χιλιάδες ευρώ το όριο οφειλών στον ΕΦΚΑ των ασφαλισμένων για να πάρουν σύνταξη .

«Μέχρι στιγμής κάνουμε το όριο στις 30 χιλιάδες ευρώ. Διότι εάν πάει το όριο των οφειλών στις 40 χιλιάδες ευρώ με 50 χιλιάδες ευρώ, τότε πάει να πει ότι κάποιος έχει πληρώσει πολύ λίγα χρόνια ένσημα. Σε αυτήν την περίπτωση είναι πολύ μακριά από την κατοχύρωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Όμως το όριο οφειλών 30 χιλιάδων ευρώ αντιστοιχεί περίπου σε 27 χρόνια ένσημα. Είναι ήδη πολλά ένσημα»  είχε επισημάνει.

«Πάμε στις 30 χιλιάδες ευρώ έχοντας πάντα στο μυαλό μας εκείνους τους συμπολίτες μας οι οποίοι είναι σε πολύ δύσκολη οικονομική θέση και οι οποίοι πραγματικά έχουν ανάγκη αυτή τη σύνταξη και αναγκάζονται είτε να ζήσουν από δανεικά φίλων είτε κάνοντας δουλειές του ποδαριού. Αυτό δεν είναι σωστό, δεν είναι κοινωνικά δίκαιο, δεν είναι ανθρώπινο, δεν είναι αξιοπρεπές, θα το λύσουμε. Θα υπάρχουν περιουσιακά κριτήρια και άρση του τραπεζικού απορρήτου» είχε συμπληρώσει . Το όριο χρέους για να πάρει σύνταξη πήγαινε στις 50 χιλιάδες ευρώ τότε αυτό θα σημαίνει πως ο ασφαλισμένος δεν πλήρωνε εισφορές για περίπου 18 χρόνια, είχε εξηγήσει.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.