Quantcast
Πώς και πότε θα πληρωθούν τα αναδρομικά 3ετίας για 100.000 επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ - enikonomia.gr
share

Πώς και πότε θα πληρωθούν τα αναδρομικά 3ετίας για 100.000 επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ

δημοσιεύτηκε:

Αναδρομικά έως και 3 ετών από «χρωστούμενα» επικουρικών συντάξεων πρόκειται να αρχίσουν να καταβάλλονται από τον Σεπτέμβριο σε περίπου 100.000 συνταξιούχους, πολλοί εκ των οποίων έχουν αιτήσεις σε αναμονή για την έκδοση της επικουρικής τους, ακόμη και από τα μέσα του 2019 ή και παλαιότερα.

Η έκδοση των επικουρικών ακολουθεί μετά την απόφαση των κύριων συντάξεων, που σημαίνει ότι ο λόγος που καθυστερούν να πάρουν την επικουρική τους σύνταξη οφείλεται στο ότι δεν έχουν εκδοθεί για όλους οι κύριες συντάξεις. Ακόμη και όσοι από τους 100.000 συνταξιούχους έχουν πάρει την κύρια σύνταξη, αυτό δεν σημαίνει ότι βγαίνει αμέσως και η επικουρική, καθώς απαιτείται να επαναληφθεί η διαδικασία εξέτασης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος και ο υπολογισμός του ποσού.

Κύριες

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, πέραν αυτών, το γεγονός ότι το υπουργείο Εργασίας έχει διαθέσει όλο το δυναμικό του ΕΦΚΑ στο μηδενισμό των εκκρεμοτήτων για τις κύριες συντάξεις έχει βραδύνει την απονομή των επικουρικών. Αυτή τη στιγμή (στοιχεία συστήματος ΑΤΛΑΣ Ιουνίου) απομένει η έκδοση 61.000 κύριων συντάξεων από παρελθόντα έτη (τέλος 2019 έως αρχές 2022) και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έθεσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, θα πρέπει να έχουν εκδοθεί έως το τέλος Αυγούστου. Αμέσως μετά ξεκινά με διαδικασίες ταχείας απονομής (fast track) η έκδοση των επικουρικών συντάξεων που έχουν μπει στη λίστα των καθυστερήσεων με αναμονή απόφασης από 3 μήνες έως και 3 ή 4 χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», ο στόχος που τίθεται στο χρονοδιάγραμμα που έχουν επεξεργαστεί και πρόκειται να θέσουν σε εφαρμογή το υπουργείο και ο ΕΦΚΑ είναι να πληρώνονται από τον Σεπτέμβριο και κάθε μήνα τουλάχιστον 10.000 επικουρικές συντάξεις από το στοκ των εκκρεμών αιτήσεων. Ο αριθμός αυτός είναι ανεξάρτητος από τις αποφάσεις επικουρικών συντάξεων που απονέμει ο ΕΦΚΑ κάθε μήνα. Θα υπάρχει δηλαδή η «κανονική ροή» των μηνιαίων αποφάσεων και η ροή των εκκρεμών επικουρικών, που θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 10.000 κάθε μήνα από Σεπτέμβριο έως και Δεκέμβριο 2022.

Ο ρυθμός απονομών θα αυξηθεί από τον Ιανουάριο και ο τελικός στόχος είναι να έχουν πληρωθεί 90.000 επικουρικές από το στοκ των εκκρεμών αιτήσεων έως το τέλος Μαρτίου-Απριλίου του 2023.

Στο σχέδιο για πληρωμές «εξπρές» στις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις μπαίνουν και περίπου 12.000 εφάπαξ που οφείλονται σε συνταξιούχους του Δημοσίου των ΔΕΚΟ και Ταμείων του ιδιωτικού τομέα που έχουν κλάδους πρόνοιας.

Σε αναμονή

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, στην αναμονή για επικουρική σύνταξη, σύμφωνα με τα στοιχεία Απριλίου 2022 που έχει στα χέρια του ο «Ε.Τ.», είναι 124.621 συνταξιούχοι, εκ των οποίων οι 96.539 περιμένουν απόφαση έως και 2, 3 ή και 4 έτη για όσους έχουν διαδοχική επικουρική ασφάλιση.

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία (Ιούνιος 2022) η λίστα αναμονής των εκκρεμών αιτήσεων που έχουν υπερβεί το 3μηνο αγγίζει τις 100.000, καθώς έχουν προστεθεί και νέες αιτήσεις.

Οι 124.621 επικουρικές συντάξεις που εκκρεμούν έχουν κόστος 223,3 εκατ. ευρώ και από αυτές οι 96.539 που είναι στην κατηγορία των «ληξιπρόθεσμων» αιτήσεων με αναμονή έως και 3 ή και 4 χρόνια έχουν χρωστούμενα ύψους 172 εκατ. ευρώ για τους συνταξιούχους. Σημαντικός αριθμός από τους εν αναμονή συνταξιούχους, που μπορεί και να ξεπερνούν τους 50.000, θα πάρουν αναδρομικά επικουρικής σύνταξης από τα μέσα του 2019 και μετά, δηλαδή θα πληρωθούν αναδρομικές συντάξεις 3 ετών. Οι υπόλοιποι από τους εν αναμονή συνταξιούχους θα έχουν αναδρομικά 2 ή και 1 έτους. Για παράδειγμα:

* Συνταξιούχος του ΙΚΑ με αίτηση τον Νοέμβριο του 2019 που πήρε την κύρια σύνταξη θα είναι από τους πρώτους που θα πάρουν την επικουρική από τον Σεπτέμβριο και θα πληρωθεί με αναδρομικές συντάξεις 34 μηνών. Με δεδομένο ότι η μέση επικουρική του ΙΚΑ μετά την κράτηση 6% για ασθένεια είναι στα 182 ευρώ, για το διάστημα των 34 μηνών θα πληρωθεί αναδρομικά 6.188 ευρώ, προ φόρου.

* Συνταξιούχος του Δημοσίου με αίτηση τον Σεπτέμβριο του 2020 και κύρια σύνταξη ήδη από το 2021 αναμένεται να είναι στις πληρωμές επικουρικών του Δεκεμβρίου 2022 και θα πάρει αναδρομικές συντάξεις 27 μηνών. Με μια μέση επικουρική στα 179 ευρώ, μετά την κράτηση 6% για ασθένεια θα έχει αναδρομικά 4.833 ευρώ, προ φόρου.

Ακτινογραφία

Οι περισσότεροι στη λίστα αναμονής είναι με επικουρική ΙΚΑ (66.542 σε εκκρεμότητα, εκ των οποίων οι 49.538 σε αναμονή πολύ πέραν των τριών μηνών τον περασμένο Απρίλιο). Ακολουθούν οι συνταξιούχοι που περιμένουν επικουρική από Ταμεία του Δημοσίου με 35.975 εκκρεμή αιτήματα, εκ των οποίων τα 28.502 πέραν του 3μήνου, οι συνταξιούχοι με επικουρική από Ταμεία ΔΕΚΟ (7.377 αποφάσεις σε εκκρεμότητα, εκ των οποίων 6.552 σε αναμονή που ξεπερνά το τρίμηνο) και άλλα Ταμεία του ιδιωτικού τομέα, όπως των αυτοαπασχολούμενων (αρτοποιών, μηχανικών, δικηγόρων κ.ά.) με 5.619 εκκρεμείς αιτήσεις, εκ των οποίων οι 4.270 ληξιπρόθεσμες.

Με fast track διαδικασίες

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, η διαδικασία έκδοσης των αποφάσεων για τις 124.621 εκκρεμείς αιτήσεις επικουρικής σύνταξης θα βασιστεί στη συνταγή «fast track» που ακολουθείται στις κύριες συντάξεις, με απλοποίηση πολλών ενδιάμεσων σταδίων και κυρίως με την τήρηση της προθεσμίας που ορίζει ο νόμος 4921/2022 για απονομή επικουρικής σύνταξης εντός 3μήνου μετά την έκδοση της κύριας σύνταξης και την καταβολή του εφάπαξ εντός 6 μηνών από την αρχική αίτηση συνταξιοδότησης.

Η προθεσμία έκδοσης των επικουρικών εντός τριμήνου μετά την κύρια και των εφάπαξ εντός 6 μηνών από την αρχική αίτηση πρακτικά σημαίνει ότι ένας ασφαλισμένος του Δημοσίου που υπέβαλε αίτηση συνταξιοδότησης τον Φεβρουάριο του 2022, θα πρέπει να πάρει έως τα τέλη Αυγούστου την απόφαση οριστικής σύνταξης, να έχει πληρωθεί το εφάπαξ μετά την κύρια σύνταξη και μέχρι τον Νοέμβριο να έχει βγει και η επικουρική. Αν πρόκειται για ασφαλισμένο του ΙΚΑ που δεν έχει εφάπαξ αλλά μόνον κύρια και επικουρική σύνταξη, ο οποίος υπέβαλε αίτηση από τον Δεκέμβριο του 2021, θα πρέπει να πληρωθεί την κύρια σύνταξη εντός Ιουνίου- Ιουλίου και Σεπτέμβριο-Οκτώβριο να βγει η επικουρική.

Η διαδικασία για τις πληρωμές «εξπρές» στις επικουρικές και τα εφάπαξ που έχουν ήδη υπερβεί το 3μηνο της καθυστέρησης και χαρακτηρίζονται ως «ληξιπρόθεσμες» αιτήσεις θα ξεκινήσει από τις παλιές αιτήσεις και σταδιακά θα πιέσει τις πιο πρόσφατες.

«Γκάζι» σε 12.000 καθυστερούμενα εφάπαξ

Μαζί με τις επικουρικές θα «τρέξουν» και οι πληρωμές για τα εκκρεμή εφάπαξ που περιμένουν να πάρουν περίπου 12.000 εν αναμονή συνταξιούχοι.

Το συνολικό ποσό για αυτές τις πληρωμές όσον αφορά εφάπαξ Δημοσίου και Ταμείων ιδιωτικού τομέα ανέρχεται σε 163 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι κατά μέσο όρο οι εν αναμονή συνταξιούχοι έχουν να παίρνουν 14.240 ευρώ από τα καθυστερούμενα εφάπαξ.

Από το Δημόσιο σε αναμονή για το εφάπαξ μέχρι τον Απρίλιο του 2022 ήταν 5.217 συνταξιούχοι, με συνολικό ποσό πληρωμής 101,5 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ένα εφάπαξ της τάξης των 20.000 ευρώ κατά μέσο όρο.

Από τα Ταμεία πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα η λίστα αναμονής είχε 6.250 συνταξιούχους, με ποσό πληρωμής 61,8 εκατ. ευρώ, δηλαδή με ένα μέσο εφάπαξ στα 9.900 ευρώ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.