Quantcast
Συνταξιοδότηση: Νέες διευκρινίσεις Τσακλόγλου για τα όρια ηλικίας μετά τον σάλο που προκαλέσαν οι δηλώσεις του - enikonomia.gr
share

Συνταξιοδότηση: Νέες διευκρινίσεις Τσακλόγλου για τα όρια ηλικίας μετά τον σάλο που προκαλέσαν οι δηλώσεις του

δημοσιεύτηκε:

Νέες διευκρινίσεις για το εάν θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης έδωσε σήμερα στο MEGA ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, μετά τον σάλο που προκάλεσε η δήλωση που έκανε πρόσφατα για το θέμα αυτό σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1.

«Νομίζω αυτό το οποίο έχει γίνει είναι πραγματικά αυτό που θα έλεγα: τρικυμία σε ποτήρι. Δηλαδή τη συγκεκριμένη ερώτηση του τι συμβαίνει με τα ηλικιακά όρια- θα πρέπει από τότε που ανέλαβα το χαρτοφυλάκιο των Κοινωνικών Ασφαλίσεων να μου την έχουν κάνει παραπάνω από 20 φορές ή και 30 φορές. Η απάντηση που δίνω είναι πάντα η ίδια. Σε πάνελ που βρισκόμουν  την προηγούμενη Κυριακή, υπήρχε ένας συνάδελφος σας ο οποίος πραγματικά παρέθεσε αυτά που είπα, αλλά μετά έδωσε μια ερμηνεία δική του. Όλη η συζήτηση που έχει γίνει αυτή την εβδομάδα δεν είναι πάνω σε αυτά που είπα εγώ, αλλά πάνω στην ερμηνεία που έδωσε ο συνάδελφός σας», σημείωσε ο κ. Τσακλόγλου.

«Να είμαστε τελείως ξεκάθαροι:  Είμαστε ένα ευνομούμενο κράτος, έχουμε νόμους. Ο νόμος που καθορίζει τα των ορίων συνταξιοδότησης είναι του 2010. Όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις που έχουν έρθει από εκεί και μετά, τον νόμο αυτόν τον έχουν σεβαστεί. Ο νόμος λέει ότι αναπροσαρμόζονται τα ηλικιακά όρια ανάλογα με το προσδόκιμο της επιβίωσης στα 65 ανά τριετία. Και αυτό το πράγμα το οποίο έχει γίνει και το είπα στη συνέντευξη τη συγκεκριμένη, αλλά το λέω και κάθε φορά, είναι πως αυτά τα δεδομένα τα οποία έχουμε είναι ότι παρότι είχαμε πρόοδο τα προηγούμενα χρόνια – από τότε που ψηφίστηκε ο νόμος περίπου μέχρι την έλευση του κορονοϊού – αυτά έχουν ανατραπεί εξαιτίας του κορωνοϊού. Το αποτέλεσμα είναι το ότι οι διαφορές οι οποίες έχουμε είναι πάρα πολύ μικρές και αποτέλεσμα από αυτό είναι το ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία αναπροσαρμογή στα συντάξιμα στην επόμενη τριετία. Αλλά αυτό το πράγμα που λέει ο νόμος είναι ότι αυτό εξετάζεται ανά τριετία. Τώρα τι θα γίνει το 2027 κανένας δεν μπορεί να το γνωρίζει από τώρα. Αυτά τα πράγματα τα οποία συζητάμε τώρα, είναι κάτι που συζητάει όλη η Ευρώπη και νομοθεσία αντίστοιχη με τη δική μας έχουν αρκετές χώρες», διευκρίνισε ο κ. Τσακλόγλου.

Τι εξετάζεται για το όριο συνταξιοδότησης

Στην συνέχεια ρωτήθηκε εάν η Ελλάδα έχει από τα υψηλότερα όρια συνταξιοδότησης στην Ευρώπη. «Αυτό το πράγμα που συζητάμε  είναι σαν όριο συνταξιοδότησης τα 67 έτη»,  είπε και πρόσθεσε πως ο πολίτης μπορεί να πάρει σήμερα πλήρη σύνταξη στα 62 έτη με 40 έτη ασφάλισης, ενώ μειωμένη σύνταξη μπορεί να πάρει κανείς πάλι στα 62 έτη. Άρα το όριο το οποίο πραγματικά έχει τη μεγάλη σημασία για ένα συνταξιοδοτικό όριο είναι αυτό ακριβώς, πότε μπορεί να πάρει κανείς σύνταξη είτε πλήρη είτε μειωμένη.

Δεν αυξάνεται το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 1 χρόνο/2 χρόνια/3 χρόνια όπως έγραψαν συνάδελφοί σας, ξεκαθάρισε σήμερα ο κ. Τσακλόγλου και συνέχισε λέγοντας πως είδε δημοσίευμα εφημερίδας που έλεγε ότι το όριο αυτό αυξάνεται κατά 5 έτη με 6 έτη. «Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα», συμπλήρωσε.

Σχετικά με τον νόμο Κατρούγκαλου είπε: «Στον νόμο Κατρούγκαλου έχουν γίνει σημαντικότατες αλλαγές από τότε που ανέβηκε αυτή η κυβέρνηση. Το μεγαλύτερο το οποίο έχει σχέση με τις ανταποδόσεις, είναι το ότι αυξήθηκαν αρκετά τα ποσοστά αναπλήρωσης, ιδίως για άτομα τα οποία έχουν εισφορές για πολλά χρόνια».

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.