Quantcast
Συνταξιοδότηση: Τι θα ισχύσει εάν κάποιος περιμένει τη σύνταξή του και αλλάξουν τα ηλικιακά όρια - Τι είπε ο Tσακλόγλου - enikonomia.gr
share

Συνταξιοδότηση: Τι θα ισχύσει εάν κάποιος περιμένει τη σύνταξή του και αλλάξουν τα ηλικιακά όρια – Τι είπε ο Tσακλόγλου

δημοσιεύτηκε:

Για το εάν κάποιος περιμένει να πάρει την σύνταξη του αύριο μπορεί να την πάρει σε 2 χρόνια με την αλλαγή στα όρια συνταξιοδότησης ρωτήθηκε σήμερα ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Πάνος Τσακλόγλου κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Απάντησε κατηγορηματικά «όχι ,αυτό δεν θα συμβεί». «Υπάρχουν όμως πολλές χώρες στην Ευρώπη οι οποίες έχουν συστήματα σαν το δικό μας, της προσαρμογής. Στις χώρες που έχουν ένα τέτοιο σύστημα, αυτό δεν μεταβάλλεται τόσο δραματικά, μέσα σε 3 χρόνια να αυξηθεί κατά δύο χρόνια το προσδόκιμο επιβίωσης στα 65. Οι αλλαγές είναι μικρές. Δηλαδή, ας πούμε για παράδειγμα, αν αυξηθεί κατά ένα τρίμηνο, αυτό που φροντίζουν και κάνουν εκεί πέρα είναι ότι αυτό το τρίμηνο δεν το βάζουν ούτε καν αυτό απότομα. Αν και εφόσον, πάντα μιλώντας, είναι ξέρω εγώ, βάζει ένα μήνα την πρώτη χρονιά και ακόμα ένα μήνα την επόμενη χρονιά και ακόμα ένα μήνα τη μεθεπόμενη χρονιά, ώστε να είναι ένα ομαλό πράγμα συνολικά», εξήγησε ο κ. Τσακλόγλου.

Στην συνέχεια ρωτήθηκε εάν θα αλλάξει κάτι το 2024 στα όρια συνταξιοδότησης. Όχι τίποτα δεν θα αλλάξει,  απάντησε.

Για τους νόμους

«Έχουμε νόμους συγκεκριμένους που προσδιορίζουν το πώς μεταβάλλονται τα όρια συνταξιοδότησης και τι λένε αυτοί.  Λένε, για παράδειγμα, ότι κάθε 3 χρόνια βλέπουμε τι έγινε στην προηγούμενη περίοδο, εάν έχει μεταβληθεί προς τα πάνω το προσδόκιμο  της επιβίωσης… όχι το γενικό προσδόκιμο της επιβίωσης, το προσδόκιμο της επιβίωσης στα 65, γιατί αυτό που νοιάζει πρακτικά το ασφαλιστικό σύστημα είναι το πόσες είναι οι συντάξεις τις οποίες έχει να δώσει τα επόμενα χρόνια, για να μη βρεθούμε μπροστά σε μεγάλα ελλείμματα κλπ.  Και προσαρμόζεται κατ’ αυτόν τον τρόπο.  Και έχω δηλώσει, αυτό το οποίο έχει συμβεί είναι ότι, ενώ όταν ψηφίστηκε ο συγκεκριμένος νόμος του 2010 – τον έχουν σεβαστεί όλες οι κυβερνήσεις από εκεί και μετά που έχουν έρθει από το 2010 – μέχρι την περίοδο του κορονοϊού είχαμε μια μικρή βελτίωση, στην περίοδο του κορονοϊού είχαμε μία οπισθοδρόμηση. Αποτέλεσμα είναι ότι το όριο του προσδόκιμου ζωής στα 65 δεν έχει μεταβληθεί ουσιωδώς και αυτός είναι ο λόγος για το ότι για την επόμενη τριετία δεν πρόκειται να γίνει καμία μεταβολή στα συνταξιοδοτικά όρια»,  σημείωσε ο κ. Τσακλόγλου.  Ωστόσο είπε πως «το 2027, ζωντανοί να είμαστε, καλά να είμαστε, γεροί να είμαστε, θα ξαναδούμε ποια είναι τα στοιχεία και θα το δούμε».

Και ξεκαθάρισε πως εάν γίνουν αλλαγές από το 2027 στα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης αυτά δεν αφορά μόνο τους νέους ασφαλισμένους αλλά όλους τους ασφαλισμένους.

Τι ισχύει σήμερα

Υπενθύμισε δε τι αναφέρει η ισχύουσα νομοθεσία για την συνταξιοδότηση.  Σήμερα στα 62 έτη κάποιος μπορεί να πάρει πλήρη σύνταξη εάν έχει 40 χρόνια ασφάλισης ενώ μειωμένη σύνταξη  μπορεί να πάρει αλλά θα έχει κάποιο πέναλτι πάνω στην εθνική του σύνταξη, είπε. Δηλαδή με ένα διακοστό για κάθε μήνα το οποίο απέχει από τη πλήρη σύνταξη του, συμπλήρωσε και ανέφερε πως και στα 67 μπορεί να πάρει κανείς σύνταξη εάν έχει τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης χωρίς κάποιο πέναλτι στην εθνική του σύνταξη. Εκεί είναι οι διαφορές.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.