Quantcast
ΣΥΡΙΖΑ: Ψευδής η περιγραφή Στουρνάρα για τη ρευστότητα των τραπεζών - enikonomia.gr
share

ΣΥΡΙΖΑ: Ψευδής η περιγραφή Στουρνάρα για τη ρευστότητα των τραπεζών

δημοσιεύτηκε:

Νέα σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, τον οποίο κατηγορεί όχι μόνο για απαράδεκτη παρέμβαση στις πολιτικές εξελίξεις αλλά και για ψευδείς αναφορές σχετικά με τη ρευστότητα της οικονομίας που υπονομεύουν τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.

“Σε κάθε περίπτωση οι ευθύνες είναι μεγάλες και θα αποδοθούν”, αναφέρει το τμήμα οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ σε οξύτατη ανακοίνωσή του, με την οποία η Αξιωματική Αντιπολίτευση απαντά επίσημα στις δηλώσεις Στουρνάρα, με τις οποίες καλούσε τους βουλευτές να λάβουν υπόψη ότι μειώνεται επικίνδυνα η ρευστότητα στην οικονομία και ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη η ελληνική οικονομία. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει και το ερώτημα, αν γνώριζε ο Προέδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, που έχει πλέον την ευθύνη εποπτείας των συστημικών τραπεζών της Ευρωζώνης, τις δηλώσεις του κ. Στουρνάρα και αν τις επικροτεί. 

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, η δήλωση του κ. Στουρνάρα ότι «η ρευστότητα στη χώρα μειώνεται ταχύτατα» και «ο κίνδυνος μιας ανεπανόρθωτης βλάβης της ελληνικής οικονομίας, είναι μεγάλος», «άφησε άφωνους και τους ίδιους τους τραπεζίτες αλλά και όλη την αγορά, όχι τόσο για την ωμή παρέμβαση του “ανεξάρτητου” κεντρικού τραπεζίτη υπέρ της κυβέρνησης, όσο κυρίως για την ανακόλουθη και ψευδή περιγραφή της πραγματικής κατάστασης του τραπεζικού συστήματος».

Για το θέμα της ρευστότητας που έθεσε ο Διοικητής της ΤτΕ., το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ειδικότερα τα εξής για να τον αντικρούσει:

«Λίγες μόνο μέρες πριν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε τη μείωση πάνω από 50% των συντελεστών απομείωσης (haircut), που εφαρμόζονται επί της αξίας των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου και των εντόκων γραμματίων, δίνοντας τη δυνατότητα στις ελληνικές τράπεζες για επιπλέον ρευστότητα πάνω από 6 δισ. Παράλληλα, οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να είναι στο ίδιο σταθερό επίπεδο (163 δισ.) και καμία αξιόλογη μείωση των καταθέσεων, που αποτελούν τη βασική πηγή ρευστότητας, δεν προκύπτει από τα επίσημα δεδομένα”

“Αξιοσημείωτο και αξιοπερίεργο είναι, επίσης, το γεγονός ότι η δήλωση του κεντρικού τραπεζίτη έγινε ακριβώς τη μέρα που το χρηματιστήριο σημείωνε ανάκαμψη”, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης τονίζει: “Η ανεξαρτησία και ο ρόλος της Κεντρικής Τράπεζας, όπως αυτά καθορίζονται από το Καταστατικό της, αλλά και από το Καταστατικό του ίδιου του Ευρωσυστήματος, βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τη χθεσινή απροκάλυπτη εμπλοκή του κ. Στουρνάρα στις πολιτικές εξελίξεις. Τέτοιες πρακτικές είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες και θεσμικά ανεπίτρεπτες, καθώς τορπιλίζουν την ίδια τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη σταθερότητα των τιμών, που αποτελούν τον πρωταρχικό στόχο των Ευρωπαϊκών Κεντρικών Τραπεζών”. 

«Ο διορισμένος από τον κ. Σαμαρά κεντρικός τραπεζίτης απέδειξε ότι είναι άξιος της εμπιστοσύνης του κινδυνολόγου πρωθυπουργού και όχι του ελληνικού λαού, του οποίου τα συμφέροντα υπονομεύει βάναυσα», σημειώνεται σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.