Quantcast
Συστάσεις για 356 παρεμβάσεις στην αγορά από τον ΟΟΣΑ - enikonomia.gr
share

Συστάσεις για 356 παρεμβάσεις στην αγορά από τον ΟΟΣΑ

δημοσιεύτηκε:

Αλλαγές σε πέντε κλάδους της ελληνικής οικονομίας φέρνουν οι 356 συστάσεις που περιλαμβάνει η τρίτη εργαλειοθήκη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Από την άρση των περιορισμών -τρικλοποδιά στον ανταγωνισμό- που αφορούν σε: ηλεκτρονικό εμπόριο, κατασκευές, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, χονδρικό εμπόριο και μεταποίηση εκτιμάται κέρδος 414 εκατ. ευρώ για την ελληνική οικονομία, καθότι αποτελούν το 11,2% του ΑΕΠ και το 16,7% της απασχόλησης.

Ο Οργανισμός, για τη σύνταξη της εργαλειοθήκης, προχώρησε στην ταυτοποίηση 577 πιθανών κανονιστικών φραγμών που βρέθηκαν σε 1.288 νομοθετήματα, αρκετά εκ των οποίων χαρακτηρίζονται από τον ίδιο ως προβληματικά, ανενεργά και άνευ αντικειμένου.

Χωρίς… άδειες

«Η βελτίωση του ανταγωνισμού είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία στην Ελλάδα», επισημαίνει ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία, στην εισαγωγή της έκθεσης, η οποία δεν αγγίζει, ωστόσο, το φλέγον ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών: «Το παρόν σχέδιο δεν περιλαμβάνει την αξιολόγηση του νόμου 4339/2015 και της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 7577/2016, λόγω των συνεχιζόμενων διαδικασιών, και η εκτίμηση αυτή μπορεί να προστεθεί σε μεταγενέστερο στάδιο», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Οργανισμός.

Ανά κλάδο

Η έκθεση του έργου: «Εντοπισμός και άρση κανονιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό στην ελληνική οικονομία» θα παραδοθεί σήμερα, επισήμως, στην ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο ειδικής τελετής. Στις συστάσεις του ΟΟΣΑ ανά κλάδο περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι εξής:

1 Χονδρεμπόριο: Κατάργηση των φραγμών εισόδου στην αγορά, όπως όσων περιλαμβάνονται στις αυστηρές προϋποθέσεις αδειοδότησης για το χονδρεμπόριο καυσίμων. Ενθάρρυνση μεγαλύτερου ανταγωνισμού μεταξύ των χονδρεμπόρων μέσω της αναθεώρησης των κανονισμών για τις αποκλειστικές συμβάσεις μεταξύ χονδρεμπόρων και λιανοπωλητών καυσίμων προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η διάρκειά τους δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τη νόμιμα προβλεπόμενη στους όρους της σύμβασης.

2. Κατασκευές: Οι υποψήφιοι ανάδοχοι θα πρέπει να μπορούν να υποβάλλουν προσφορές ανεξάρτητα από την κατάταξή τους στα μητρώα, υπό τον όρο ότι πληρούν τα κριτήρια που ορίζονται στην πρόσκληση υποβολής προσφορών.

3. Ηλεκτρονικό εμπόριο: Η απλούστευση, ο εξορθολογισμός και η κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την προστασία των καταναλωτών θα άρουν την ανασφάλεια Δικαίου και θα καταργήσουν το κόστος συμμόρφωσης, θα διασφαλίσουν καλύτερη εξυπηρέτηση από τους παρόχους υπηρεσιών ηλεκτρονικού εμπορίου, οι οποίοι βασίζονται σε αυτοματοποιημένες διαδικασίες, θα εξισώσουν τους όρους ανταγωνισμού με τους μη εγχώριους παρόχους και θα τονώσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στις ηλεκτρονικές αγορές. Με αυτό τον τρόπο θα καταργήσουν τα εμπόδια στην ανάπτυξη του κλάδου.

4. Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης: Οι κανονισμοί που διέπουν τους ραδιοφωνικούς σταθμούς θα πρέπει να αποσαφηνιστούν και να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία στους κανόνες για τα τέλη αδειοδότησης, την εταιρική δομή και την πολλαπλή ιδιοκτησία διαφορετικών μέσων που διέπουν τη συνδρομητική τηλεόραση. Θα πρέπει να αναθεωρηθεί ο ορισμός των ανεξάρτητων παραγωγών οπτικοακουστικών μέσων σύμφωνα με σχετική οδηγία της ΕΕ.

5. Φάρμακα: Οι κανόνες θα πρέπει να αναθεωρηθούν ώστε να διασφαλιστεί ότι τα γεγνόσημα φάρμακα θα είναι ακόμη φθηνότερα απ’ ότι σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες. Κάτι τέτοιο θα διευρύνει τα περιθώρια ανταγωνισμού και θα επιτρέψει τη μεγαλύτερη διείσδυση των γενόσημων φαρμάκων στην αγορά.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.