Quantcast
Τα «κλειδιά» για την ρύθμιση των χρεών - enikonomia.gr
share

Τα «κλειδιά» για την ρύθμιση των χρεών

δημοσιεύτηκε:

Στο αυριανό Eurogroup θα κριθεί η νέα ρύθμιση για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών από 3.670.000 φυσικά πρόσωπα και 447.000 μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, που χρωστούν συνολικά στο κράτος 76 δισ. ευρώ.

Η νέα ρύθμιση θα είναι δύο ταχυτήτων, ενώ για πρώτη φορά θα υπάρχει πρόβλεψη, για να δοθεί με τη μορφή έκπτωσης φόρου ένα μπόνους στους συνεπείς φορολογούμενους, ώστε να μην αισθάνονται τα μόνιμα κορόιδα του φορολογικού συστήματος, που την περίοδο της κρίσης πλήρωναν κανονικά τους φόρους τους, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δεν είχαν να ταΐσουν ούτε την οικογένειά τους.

Υπήρχαν, όμως και εκείνοι που, λόγω του ότι έμειναν άνεργοι, δεν είχαν τη δυνατότητα και εξακολουθούν να μην την έχουν, για να εξοφλήσουν τα χρέη τους στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Τα χρέη των πολιτών που μπορούν να εισπραχθούν με στοιχεία που είχε δώσει πρόσφατα στη δημοσιότητα η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών κ. Νάντια Βαλαβάνη δεν ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ, όπως την έχουν διαβεβαιώσει οι αρμόδιες υπηρεσίες της Καραγεώργη Σερβίας.

Τα χρέη της κρίσης

Μάλιστα, συγκλονιστικό είναι το γεγονός ότι από τα 76 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμα χρέη, τα 45,4 δημιουργήθηκαν την περίοδο της κρίσης, ενώ 3.174.000 φυσικά πρόσωπα χρωστούν στην εφορία κατά μέσο όρο ως 3.000 ευρώ.

Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι οι πολίτες ζητούν διευκολύνσεις, για να μπορέσουν κάποια στιγμή να εξοφλήσουν τόσο την αρχική οφειλή όσο και τις υπέρογκες προσαυξήσεις.

Σύμφωνα με την κ. Βαλαβάνη, στη νέα ρύθμιση που αναμένεται να κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή μέσα στην εβδομάδα, περιλαμβάνεται και η δυνατότητα να σπεύσουν οι πολίτες ως τα τέλη Μαρτίου να πληρώσουν ό,τι χρωστούν ως τα τέλη Φεβρουαρίου (δηλαδή και τις τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ) και να πληρώσουν εφάπαξ το ποσό που χρωστούν, ώστε να διαγραφούν όλες οι προσαυξήσεις που έχουν συγκεντρωθεί τα τελευταία χρόνια.

Και διαγραφή

Μετά την προθεσμία αυτή, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να μπουν στη ρύθμιση των 100 δόσεων, χωρίς, όμως, να έχουν όλες τις ευεργετικές διατάξεις που θα προβλέπει ο νέος νόμος. Καταληκτική προθεσμία, για να ενταχθεί κάποιος στη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων, είναι η 31η Μαΐου. Αν κάποιος πληρώσει μέρος της οφειλής, θα έχει αντίστοιχη έκπτωση των προσαυξήσεων. Σημειώνεται ότι για τις 100 δόσεις η έκπτωση από τις προσαυξήσεις θα είναι 30%.

Η ελάχιστη δόση για κάποιον που θα ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων είναι 20 ευρώ από 50 ευρώ σήμερα.

Στη ρύθμιση μπορούν να μπουν και, όσοι δεν έχουν υποβάλει φορολογικές δηλώσεις τα τελευταία χρόνια, ενώ σε επόμενη φάση θα υπάρχει πρόβλεψη για διαγραφή χρεών σε νοικοκυριά με πλήρη οικονομική αδυναμία.

 

Περισσότερα στο enikos.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.