Quantcast
Τα πετρελαιοειδή μείωσαν την αξία των ελληνικών εξαγωγών το 2014 - enikonomia.gr
share

Τα πετρελαιοειδή μείωσαν την αξία των ελληνικών εξαγωγών το 2014

δημοσιεύτηκε:

Αύξηση  κατά  0,1% κατέγραψε η συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών, εάν  εξαιρεθούν από τον υπολογισμό τα πετρελαιοειδή στοιχεία τον Δεκέμβριο 2014, σύμφωνα με την  ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ).

Αναλυτικότερα, η συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών  υποχώρησε στα  27,17 δισεκατομμύρια ευρώ  το 2014 σε σχέση με το 2013 που είχε αγγίξει μόλις  27,56 δισεκατομμύρια ευρώ.  Σημειώθηκε μικρή υποχώρηση της τάξης του 1,4%.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛ-ΣΤΑΤ για το μήνα Δεκέμβριο 2014, δείχνουν αύξηση της συνολικής αξίας των εξαγωγών κατά 4,3% στα 2,19 δισεκατομμύρια ευρώ  από 2,1 δισεκατομμύρια  ευρώ που είχε  καταγραφεί   το Δεκέμβριο του 2013.

Πάντως  εάν εξαιρεθούν  τα πετρελαιοειδή,  η αύξηση είναι εκρηκτική καθώς ξεπερνάει  τα 212 εκατομμύρια  σε μηνιαία βάση,  υψηλότερα κατά 16%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2013.

Το αποτέλεσμα της ανόδου του Δεκεμβρίου είναι να περιοριστούν περαιτέρω οι ρυθμοί υποχώρησης των ελληνικών εξαγωγών και σε επίπεδο έτους να διαμορφωθούν -1,4%. Ωστόσο, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, προκύπτει  οριακή έστω αύξηση για πρώτη φορά μετά το 2012 (+12 εκατ. ευρώ ή 0,1%).

 Μεταξύ άλλων  ο  Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων προέβλεπε  η συνολική αξία των εξαγωγών του  έτους 2014 θα ήταν μειωμένη κατά 2-2,5%, σε σχέση με το 2013.

Εν συνεχεία  η Πρόεδρος του ΠΣΕ, Χριστίνα Σακελλαρίδη  επισήμανε ότι:  «το θαύμα των ελληνικών εξαγωγών αποδεικνύεται ότι έχει συνέχεια και κυρίως προοπτική. Παρά τις αντιξοότητες, οι Έλληνες Εξαγωγείς με συνέπεια στο όραμα για μία πιο εξωστρεφή Ελλάδα, ξεπέρασαν και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις αποδεικνύοντας ότι μπορούν να διατηρούν και να κατακτούν μερίδια στην παγκόσμια αγορά, όταν ισχύουν στοιχειώδεις συνθήκες που ευνοούν το διεθνές εμπόριο. Για το λόγο αυτό αποκτά ακόμη μεγαλύτερη κρισιμότητα η ομαλή κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές προκειμένου η χώρα να κεφαλαιοποιήσει τις αιματηρές θυσίες των προηγουμένων ετών και να προσδοκά σε προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης, με πυρήνα την εξωστρέφεια».

 Και  σημείωσε ότι: « είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι στις Προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης αναφέρθηκε ως προτεραιότητα η αναμόρφωση του φορολογικού πλαισίου της χώρας, καθώς και η πρόβλεψη ευνοϊκών ρυθμίσεων για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Η Ελλάδα θα πρέπει άμεσα να αποκτήσει ένα δίκαιο, σταθερό, απλοποιημένο και κυρίως φιλοαναπτυξιακό φορολογικό πλαίσιο, ώστε να απελευθερωθούν παραγωγικές δυνάμεις στην οικονομία και να διευκολυνθούν ελληνικές και ξένες επενδύσεις. Με τη χαλάρωση της ισοτιμίας του ευρώ και τις ενδείξεις αναθέρμανσης της ζήτησης στην Ευρώπη που αποτελεί το φυσικό χώρο και την καλύτερη αγορά για τα ελληνικά προϊόντα, η εξεύρεση λύσης στο θέμα του χρέους θα προσδώσει νέα δυναμική στις εξαγωγές της χώρας, ώστε το 2015 να μπορούμε να μιλάμε για νέο ιστορικό ρεκόρ εξωστρέφειας».

 Ακόμη θα πρέπει να τονιστεί  ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις χειμερινές της προβλέψεις αναμένει περαιτέρω αύξηση κατά 5,6% στα έσοδα της Ελλάδας από εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών του 2015, γεγονός που αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 3% στη συνολική αξία των εξαγωγών προϊόντων, ήτοι 28 δις ευρώ περίπου.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις για το 2014, οι Τρίτες Χώρες απορρόφησαν το 52% της συνολικής αξίας των εξαγόμενων προϊόντων, ενώ οι χώρες της ΕΕ το υπόλοιπο 48%.

Ωστόσο, αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, η αναλογία ανατρέπεται εμφατικά υπέρ των χωρών της ΕΕ (64,2% έναντι 35,8% των Τρίτων Χωρών). Σε ότι αφορά τους επιμέρους κλάδους των εξαγωγών ξεχώρισαν τα Εμπιστευτικά Προϊόντα (+30,1%), τα Μηχανήματα (+10,5%), τα Χημικά (+4,3%), τα Τρόφιμα (+4%) και τα Διάφορα Βιομηχανικά Προϊόντα (+3%). Αντίθετα, μεγάλη, αλλά και αναμενόμενη λόγω της ισχνής περυσινής παραγωγής, ήταν η υποχώρηση τα Ελαιόλαδα (-44,6%), ενώ πτωτικά κινήθηκαν επίσης οι Πρώτες Ύλες (-5,3%) και τα Πετρελαιοειδή (-2,9%). Οριακές ήταν οι μεταβολές στα Βιομηχανικά Προϊόντα (-0,1%) και τα Ποτά-Καπνός (-0,3%), με τις τάσεις των τελευταίων μηνών του 2014 να είναι ανοδικές.

 Τέλος η  αύξηση των εισαγωγών προήλθε κατά κύριο λόγο από τις Τρίτες Χώρες (+14,1%), όταν οι εισαγωγές από τα κράτη-μέλη αυξήθηκαν κατά 12,7%. Σε επίπεδο έτους, η συνολική αξία των εισαγωγών κατέγραψε άνοδο για πρώτη φορά μετά το 2012 (κατά 1,8% ή κατά 844 εκατομμύρια  ευρώ). Μάλιστα, η αύξηση είναι ακόμη μεγαλύτερη αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή και αγγίζει το 7% (ή τα 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση). Αξίζει να σημειωθεί ότι εάν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, η αξία των εισαγωγών ξεπέρασε και τα επίπεδα του 2011.  Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου έχει αυξηθεί κατά 15,9%, ή κατά 2,08 δισεκατομμύρια  ευρώ.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.