Quantcast
ΤΑΙΠΕΔ: Ανακοινώθηκε η προκήρυξη νέου διαγωνισμού πώλησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ - enikonomia.gr
share

ΤΑΙΠΕΔ: Ανακοινώθηκε η προκήρυξη νέου διαγωνισμού πώλησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

δημοσιεύτηκε:

Στις 26 Απριλίου λήγει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αγορά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, στο πλαίσιο του νέου διαγωνισμού που προκήρυξε το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) μετά την κήρυξη άγονου του προηγούμενου.

Η διοίκηση του ταμείου δημοσιοποίησε σήμερα απόφαση που είχε λάβει στις 20 Ιανουαρίου και προβλέπει «την επαναπροκήρυξη του διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού για την πώληση του 100% των μετοχών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι να προσελκύσει μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία λειτουργεί μέχρι σήμερα ως μοναδικός πάροχος σιδηροδρομικών υπηρεσιών στην Ελλάδα».

Η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ είχε στην ουσία προαναγγελθεί, καθώς καμία από τις τρεις εταιρείες (η γαλλική SNCF, η ρωσική RZD και η ρουμανική GFR) που είχαν περάσει στο τελικό στάδιο του προηγούμενου διαγωνισμού δεν υπέβαλε δεσμευτική προσφορά.

Ο νέος διαγωνισμός επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία απειλεί πως θα ζητήσει πίσω «κρατικές ενισχύσεις» ύψους άνω των 700.000.000 ευρώ, αν η ΤΡΑΙΝΟΣΕ παραμείνει στο δημόσιο. Αν και στο νέο διαγωνισμό δεν υπάρξει ενδιαφέρον, τότε η διαδικασία προβλέπει τη λύση και εκκαθάριση της εταιρείας.

Στο ΤΑΙΠΕΔ ελπίζουν πως αυτή τη φορά θα εμφανιστούν κινεζικοί όμιλοι, σε συνεργασία με την Cosco, καθώς το δίκτυο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ «κουμπώνει» με το εμπορευματικό κέντρο του Πειραιά και το σχέδιο για εμπορευματικό στο Θριάσιο.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.