Quantcast
Τα...ψιλά γράμματα της απόφασης Ντράγκι για την Ελλάδα - enikonomia.gr
share

Τα…ψιλά γράμματα της απόφασης Ντράγκι για την Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου

Θετική από κάθε άποψη είναι η εφαρμογή της ποσοτικής χαλάρωσης για την Ελλάδα μέχρι και τον Ιούλιο αφού η εφαρμογή του μέτρου της αγοράς κρατικών ομολόγων από τον Μάρτιο θα ήταν για την Ελλάδα άνευ… αντικειμένου.

Η ελληνική αγορά διαπραγματεύσεων ομολόγων είναι σήμερα εξαιρετικά περιορισμένη.

Τα μόνα διαπραγματεύσιμα ομόλογα είναι τα 3 δις ευρώ που άντλησε το δημόσιο τον Απρίλιο από το πενταετές ομόλογο και τα 1,5 δις ευρώ που άντλησε από το τριετές ομόλογο που εξέδωσε τον περασμένο Ιούλιο.

Τα κουρεμένα κατά 75% ομόλογα που PSI (περίπου 64 δις σε αξία) έχουν ρήτρα διακράτησης για κάποια χρόνια με στόχο να αποφευχθούν οι μεγάλες διακυμάνσεις στις αποδόσεις τους.

Συνεπώς χωρίς να υπάρξουν νέες εκδόσεις ομολόγων ακόμη και η άμεση εφαρμογή του μέτρου δεν θα είχε κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα. Τούτο με δεδομένο ότι η ΕΚΤ θα αγοράζει από την δευτερογενή αγορά και όχι κατευθείαν από τις εκδόσεις των ομολόγων.

Ένα ακόμη γεγονός που συντείνει στο «όσο αργότερα τόσο καλύτερο» είναι και το θέμα της «απόστασης» της πιστοληπτικής διαβάθμισης των ελληνικών ομολόγων σε σύγκριση με τα ομόλογα των υπολοίπων κρατών μελών της Ευρωζώνης.

Τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου μετά από πέντε σκληρά χρόνια μνημονίου βρίσκονται ακόμη στην κατηγορία των «σκουπιδιών» έχοντας διαβάθμιση Β- ενώ η κατώτερη πιστοληπτική διαβάθμιση που δέχεται η ΕΚΤ είναι η ΒΒΒ – δηλαδή τέσσερεις βαθμίδες υψηλότερη από αυτή της Ελλάδας.

Πιο ουσιαστικό είναι το θέμα της ύπαρξης ή μη προγράμματος σταθεροποίησης της οικονομίας . Ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Μάριο ξεκαθάρισε ότι η Εφαρμογή του μέτρου δεν απαιτεί μόνο την ύπαρξη προγράμματος, αλλά και την πιστή τήρηση του που θα οδηγήσει και σε θετική του αξιολόγηση από την τρόικα.

Στην παρούσα φάση η Ελλάδα βρίσκεται στον «αέρα» σε ότι αφορά την υλοποίηση του προγράμματος έχοντας μάλιστα και μεγάλη καθυστέρηση στην αξιολόγηση του προγράμματος της.

Ως γνωστό οι διαπραγματεύσεις για την τελική αξιολόγηση είχαν ξεκινήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου και ολοκληρώθηκαν και οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο στις αρχές Δεκεμβρίου.

Αν μετά από επτά μήνες η χώρα καταφέρει να επανέλθει στα επίπεδα που βρισκόταν στο τέλος του καλοκαιριού του 2014 (η απόδοση του δεκαετούς είχε υποχωρήσει κάτω από το 4%) τότε το μέτρο θα έχει έννοια αφού θα υπάρχει σαφώς μεγαλύτερη ρευστότητα από νέες εκδόσεις ελληνικών ομολόγων.

Αν όλα πάνε καλά η Ελλάδα θα έχει αν ωφεληθεί από το μέτρο μέχρι και 33 δις τα οποία θα κλειδωθούν στο μπαούλο της ΤτΕ απελευθερώνοντας ισόποση ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.

Πάντως μετά την αρχική αισιοδοξία που επικράτησε χθες στην αγορά όλοι αναμένουν το επόμενο διάστημα την επίδραση της εφαρμογής του στην αγορά της Ευρωζώνης.

Τούτο διότι οι περιορισμοί που επέβαλε η Γερμανία και έγιναν αποδεκτοί από την ΕΚΤ παραπέμπουν στο πολύ λίγο πολύ αργά που έχει συνηθίσει η αγορά από την Ευρώπη.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.