Quantcast
Τέλος επιτηδεύματος: Νέα ευκαιρία για απαλλαγή - Βήμα βήμα η διαδικασία - enikonomia.gr
share

Τέλος επιτηδεύματος: Νέα ευκαιρία για απαλλαγή – Βήμα βήμα η διαδικασία

δημοσιεύτηκε:

Τη δυνατότητα να υποβάλουν ένσταση αναφορικά με την εξαίρεση από το Τέλος Επιτηδεύματος θα έχουν σε λίγες ημέρες συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων.

Όπως ενημερώνει με ανακοίνωση του το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, από την Παρασκευή, 4 Αυγούστου 2023  θα είναι διαθέσιμο στο περιβάλλον του Πληροφοριακού Συστήματος  ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, έντυπο για υποβολή ενστάσεων αναφορικά με την εξαίρεση από το Τέλος Επιτηδεύματος από επιχειρήσεις, οι οποίες κατά το τελευταίο φορολογικό έτος έχουν προβεί σε αύξηση των θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης κατά τουλάχιστον 25% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και δεν έχουν λάβει σχετική ενημέρωση από την ΑΑΔΕ με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα της παρ.3 του αρ.4 της ΚΥΑ Α.1040/31.03.2023 (ΦΕΚ Β’2122).

Η ένσταση

Η ένσταση που υποβάλλεται αφορά την ορθότητα των στοιχείων πλήρους απασχόλησης που τηρούνται στο Πληροφοριακό Σύστημα  ΕΡΓΑΝΗ και προϋποθέτει έλεγχο των στοιχείων αυτών και υποβολή ένστασης μόνο για τις περιπτώσεις που τα πραγματικά στοιχεία πλήρους απασχόλησης δεν συμφωνούν με τα τηρούμενα στο Πληροφοριακό Σύστημα  ΕΡΓΑΝΗ.

«Για το λόγο αυτό παρακαλείστε πριν από τη συμπλήρωση και υποβολή της ένστασης να ανατρέχετε στις αναλυτικές οδηγίες που θα είναι διαθέσιμες στον πίνακα ανακοινώσεων του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ», επισημαίνεται.

Οι δικαιούχοι της απαλλαγής

Υπενθυμίζεται πως η ΑΑΔΕ έχει στείλει emails από τις αρχές Ιουλίου στους πολίτες που απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος. Σημειώνεται δε πως τα φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τζίρο χαμηλότερο των 2 εκατ. ευρώ που έχουν προχωρήσει σε προσλήψεις από 1η Σεπτεμβρίου 2022 και μετά απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος.

Δικαιούχοι της εξαίρεσης από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος είναι:

α) φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και

β) νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες, ανεξάρτητα από τον τρόπο τήρησης των βιβλίων τους (απλογραφικά ή διπλογραφικά), των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα κατά το φορολογικό έτος για το οποίο χορηγείται η εξαίρεση δεν υπερβαίνουν τα 2 εκατ. ευρώ.

Κριτήριο για την εξαίρεση των πιο πάνω προσώπων από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος ενός φορολογικού έτους θα πρέπει κατά το ίδιο φορολογικό έτος να έχουν αυξήσει τον αριθμό θέσεων σε εργασίας πλήρους απασχόλησης κατά τουλάχιστον τρία δωδέκατα (3/12) σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Για τον υπολογισμό της αύξησης (κατά τουλάχιστον τρία δωδέκατα ή 25%) του μέσου αριθμού των εργαζομένων των δικαιούχων επιχειρήσεων με σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος του αριθμού των απασχολούμενων κατά το κρινόμενο (για την εξαίρεση από το τέλος επιτηδεύματος) έτος, ο οποίος συγκρίνεται με τον μέσο όρο των απασχολούμενων του προηγούμενου φορολογικού έτους.

Εάν οι επιχειρήσεις πληρούν και τις προϋποθέσεις αυτές, τότε εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος για το οικείο φορολογικό έτος.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.