Quantcast
Τέλος επιτηδεύματος: Πότε θα "σβήσει"- Όλα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης - enikonomia.gr
share

Τέλος επιτηδεύματος: Πότε θα “σβήσει”- Όλα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης

δημοσιεύτηκε:

Καλά νέα από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη για το τέλος επιτηδεύματος που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις.

Το τέλος επιτηδεύματος θα σβήσει εντός της επόμενης τετραετίας και πως η κυβέρνησή του θα συνεχίσει την πολιτική μείωσης των φόρων, στήριξης των επενδύσεων και ισχυροποίησης της Ελλάδος σε μια ταραγμένη γειτονιά, όπως ανακοίνωσε  ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της περιοδείας  που πραγματοποίησε σε Αργολίδα, Αρκαδία και Μεσσηνία.

Τι ίσχυε έως τώρα

Υπενθυμίζεται πως η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως  τέλος επιτηδεύματος δεν θα πληρώνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αύξησαν τον αριθμό των εργαζομένων τους από τον Οκτώβριο του 2022 μέχρι το τέλος του έτους.

Επίσης επισημαίνεται πως  από την καταβολή του τέλους εξαιρούνται   τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες, ανεξάρτητα από τον τρόπο τήρησης των βιβλίων τους (απλογραφικά ή διπλογραφικά), των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα δεν υπερβαίνουν τα 2 εκατ. ευρώ. Ωστόσο για να εξαιρεθούν οι παραπάνω θα πρέπει πρώτα να έχουν αυξήσει τις θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης κατά τουλάχιστον 3/12 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ο υπολογισμός της  αύξησης στον αριθμό των εργαζομένων

Για να υπολογιστεί η αύξηση κατά τουλάχιστον του μέσου αριθμού των εργαζομένων των δικαιούχων επιχειρήσεων με σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος του αριθμού των απασχολουμένων ο οποίος συγκρίνεται με τον μέσο όρο των απασχολουμένων του προηγούμενου φορολογικού έτους.

Ο έλεγχος

Για να γίνει έλεγχος της εκπλήρωσης του όρου της αύξησης της απασχόλησης αντλείται από τον κωδικό (047) του εντύπου Ε3 το ποσό των ακαθαρίστων εσόδων .

Επίσης από το Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη» υπολογίζεται ανά μήνα ο μέσος αριθμός εργαζομένων πλήρους απασχόλησης της επιχείρησης από το σύνολο των εργαζομένων που απασχολείται με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης για το σύνολο του έτους.

Η ενημέρωση

Μέχρι την Τετάρτη, 31 Μαΐου η ΑΑΔΕ θα ενημερώσει με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τις επιχειρήσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις για να εξαιρεθούν από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος για το οικείο φορολογικό έτος.

Ωστόσο οι επιχειρήσεις που δεν θα ενημερωθούν με ηλεκτρονικό μήνυμα λόγω μη διακρίβωσης της πλήρωσης των προϋποθέσεων έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν ένσταση μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του πρώτου 15πενθημέρου του Ιουνίου.

Οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να συνυποβάλουν σε ηλεκτρονική μορφή επί ποινή απαραδέκτου της ένστασης με το ως άνω έντυπο όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και στοιχεία για την τεκμηρίωση της ένστασης.

Συνεπώς εάν μια επιχείρηση πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις, τότε θα εξαιρεθεί από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος. Το ίδιο ισχύει και για τα υποκαταστήματα της επιχείρησης αυτής.

Τι ισχύει για τις επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη εργασιών

Για τις περιπτώσεις επιχειρήσεων που έκαναν έναρξη εργασιών κατά τη διάρκεια του προηγούμενου φορολογικού έτους ή που προέβησαν σε διακοπή της δραστηριότητάς τους κατά τη διάρκεια του έτους, πραγματοποιείται, αντιστοίχως, αναγωγή του μέσου αριθμού πλήρως απασχολούμενων εργαζομένων της επιχείρησης των υπόψη χρήσεων σε δωδεκάμηνη βάση, προκειμένου για τη σύγκρισή τους με τον μέσο αριθμό του επόμενου της έναρξης ή του προηγούμενου της διακοπής φορολογικού έτους.

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.