Quantcast
Τέσσερα νέα πρόσωπα με βαριά βιογραφικά στο Υπουργείο Οικονομικών - enikonomia.gr
share

Τέσσερα νέα πρόσωπα με βαριά βιογραφικά στο Υπουργείο Οικονομικών

δημοσιεύτηκε:

Τέσσερα νέα πρόσωπα, γνωστά για την αποτελεσματικότητά τους και με βαριά βιογραφικά έρχονται πλέον αντιμέτωπα με τα προβλήματα που καλείται να λύσει το υπερ-υπουργείο στην Πλατεία Συντάγματος. Το Υπουργείο Οικονομικών, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, γνωρίζει αλλαγές στην δομή του, με την πρόσθεση των αρμοδιοτήτων της Ανάπτυξης, αλλά έχει νέο «τσάρο», τον Κωστή Χατζηδάκη.

Η λογική να προστεθεί στο Οικονομικών η Ανάπτυξη είναι παλιά. Είχε υιοθετηθεί επί Αλογοσκούφη και παλιότερα επί Παπαντωνίου. Σύμφωνα με οικονομικές πηγές αυτό υποδεικνύει ότι στο Οικονομικών θα περάσει η αρμοδιότητα των ΕΣΠΑ. Το νέο επιτελείο έχει να αντιμετωπίσει κρίσιμα δομικά ζητήματα, υπό το πρίσμα της επαναφοράς των δημοσιονομικών κανόνων από το 2024, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται και η Κομισιόν να καταλήξει στο νέο πλαίσιο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Αυτή η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το φθινόπωρο.

Το πρόβλημα είναι ότι μετά από τέσσερα χρόνια με ρήτρα διαφυγής, η οποία επέτρεπε στα κράτη μέλη να αυξήσουν τις δαπάνες λόγω της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, το 2024 θα πρέπει να υπάρξει επιστροφή στους κανόνες. Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία θα πρέπει να επιστρέψει σε πλεονάσματα 2% του ΑΕΠ ώστε να καλύπτεται η εξυπηρέτηση του χρέους. Παραμένουν τα ζητήματα της ακρίβειας και του πληθωρισμού.

Κωστής Χατζηδάκης: Οι ειδικές αποστολές

Έχοντας προφανώς αυτά τα ζητήματα στο μυαλό του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέθεσε στον Κωστή Χατζηδάκη, τον άνθρωπο των ειδικών αποστολών την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών. Πρόκειται για άνθρωπο δραστήριο και φιλοπρόοδο, που έχει δείξει τις δυνατότητές του, στο ζήτημα των συντάξεων και είναι γνωστός στο εξωτερικό.
Γνωρίζει άριστα τα θέματα της αγοράς και έχει περγαμηνές από την εποχή που ήταν υπουργός Ανάπτυξης στην κυβέρνηση Σαμαρά. Στα θετικά του πρόσημα είναι η διαχείριση των ζητημάτων της Ενέργειας, της ΔΕΗ, και το νέο ταμείο για την Επικουρική Ασφάλιση.

Ο Νίκος Παπαθανάσης

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Νίκος Παπαθανάσης έχει χαρτοφυλάκιο γεμάτο με επενδύσεις, ενώ πιστώνεται και την επιτυχία των ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα). Αποστολή του είναι μετακομίζοντας από το Ανάπτυξης να «παντρέψει» τις ιδιωτικές επενδύσεις με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και (αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες) και με τους πόρους του ΕΣΠΑ. Αν επικρατήσει το συγκεκριμένο σενάριο το Υπουργείο Οικονομικών και Οικονομίας θα έχει όλα τα μεγάλα χρηματοδοτικά εργαλεία, δηλαδή όλα τα κονδύλια που προέρχονται από ευρωπαϊκά ταμεία και σήμερα επιμερίζονται στα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης. Αυτό σημαίνει ότι ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, Αναπτυξιακός νόμος και ΣΔΙΤ θα συντονίζονται από τον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Παπαθανάση.

Ο Νίκος Παπαθανάσης γεννήθηκε στην Καλλιθέα Αττικής και κατάγεται από το Αγρίνιο. Σπούδασε μηχανολόγος-μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων και την αεροναυπηγική. Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) την περίοδο 1989 – 1991, αναπληρωτής γενικός διευθυντής στην Ολυμπιακή Αεροπλοΐα την περίοδο 1991 – 1993, διευθύνων σύμβουλος της ΗΣΑΠ Α.Ε την περίοδο 2005 – 2009. Το 2016 τοποθετήθηκε γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Χάρης Θεοχάρης


Ρόλο «κλειδί» για την Ανάπτυξη αλλά και για την φορολογική πολιτική, θα διαδραματίσει ο νέος υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης, με θετικά δείγματα γραφής από την πάλαι ποτέ Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Αρχικά ως Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων και στη συνέχεια ως Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων πέτυχε τον εκσυγχρονισμό και την αυτοματοποίηση της δομής και λειτουργίας της Εφορίας, καθιστώντας παρελθόν τις «ουρές» ταλαιπωρίας των φορολογουμένων. Άριστος γνώστης της πληροφορικής, θα ηγηθεί της προσπάθειας διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS και άλλων πρωτοβουλιών, που ακόμα εκκρεμούν.

Ο Θάνος Πετραλιάς

Ήταν Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής αλλά αναβαθμίστηκε σε υφυπουργό Οικονομικών. Ο Θάνος Πετραλιάς είναι από τα νεότερα πρόσωπα και… τους σαραντάρηδες της νέας κυβέρνησης. Έχει πλούσιο έργο καθώς στα χρόνια της πανδημίας εισήγαγε μια νέα εποχή διαχείρισης των κρατικών κονδυλίων του προϋπολογισμού. Ειδικά στο σκέλος των δαπανών, στο υπουργείο Οικονομικών είναι γνωστό ότι όλα τα μέτρα στήριξης της Πανδημίας και της Ενεργειακής Κρίσης, βασίστηκαν σε δικούς του υπολογισμούς.
Αρμοδιότητά του, όπως όλα δείχνουν, θα είναι και πάλι η διαχείριση του Ταμείου του Κράτους. Έχει αναλάβει και προωθεί πολλές αλλαγές για τον έλεγχο και παρακολούθηση της αποδοτικότητας των δαπανών του κράτους.

Ο Θάνος Πετραλιάς από τον Ιούλιο του 2019 υπηρετεί ως Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, αρμόδιος για το Γενικό Λογιστηρίου του Κράτους και τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Κατέχει διδακτορικό τίτλο σπουδών στη στατιστική και πτυχίο και μεταπτυχιακό στα οικονομικά από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ). Έχει ολοκληρώσει δύο μεταδιδακτορικές έρευνες και έχει διδάξει επί σειρά ετών σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα του ΟΠΑ και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.