Quantcast
Τη διαδικασία έγκρισης της πιστωτικής γραμμής συζήτησε το Euroworking Group - enikonomia.gr
share

Τη διαδικασία έγκρισης της πιστωτικής γραμμής συζήτησε το Euroworking Group

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου

 

 

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης ( Euroworking Group ), η οποία συζήτησε την παράταση του ελληνικού προγράμματος με βάση την αιτιολόγηση που περιείχε η ενδιάμεση έκθεση που παρουσίασαν τα στελέχη της τρόικας.

Το κείμενο 2,5 σελίδων της τρόικας συνοψίζεται στο ότι με δεδομένη την διαφορά των εκτιμήσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών για το ύψος του δημοσιονομικού κενού για το 2015 ( η τρόικα επιμένει να το υπολογίζει στα 2,5 δις ευρώ ), αλλά και τις επιμέρους διαφορές σε θέματα που άπτονται των αλλαγών στο φορολογικό και το ασφαλιστικό σύστημα , χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης . Στο πλαίσιο αυτό, η τρόικα ζητά την έγκριση από τα μέλη της Ευρωομάδας της δίμηνης τεχνικής παράτασης για το ελληνικό πρόγραμμα .

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, η οποία διήρκησε περίπου μια ώρα,  έγινε μια εισήγηση από την ηγεσία του Euroworking Group για την διαδικασία έγκρισης της προληπτικής πιστωτικής γραμμής που θα ισχύσει για την Ελλάδα μετά την παράταση του προγράμματος .

Το κείμενο της τρόικας, μαζί με το ελληνικό αίτημα για την παράταση, θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στο γερμανικό κοινοβούλιο και σε άλλα έξι κοινοβούλια κρατών μελών της Ευρωζώνης.

Μετά τις εγκρίσεις των κοινοβουλίων θα υποβληθεί ξανά σε σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωομάδας, ώστε να πάρει την τυπική τελική έγκριση .

Στο μεταξύ, από σήμερα  το μεσημέρι στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους έχουν εγκατασταθεί μέλη των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας, τα οποία “ξεσκονίζουν” τα στοιχεία που αφορούν τόσο τον προϋπολογισμό του 2014 όσο και τον προϋπολογισμό του 2015 .

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.