Quantcast
Θεόδωρος Σκυλακάκης: Οι αντιδράσεις για τη δήλωση ότι “οι φτωχοί δεν έχουν αυτοκίνητο” και η απάντηση Οικονόμου – Σταϊκούρα - enikonomia.gr
share

Θεόδωρος Σκυλακάκης: Οι αντιδράσεις για τη δήλωση ότι “οι φτωχοί δεν έχουν αυτοκίνητο” και η απάντηση Οικονόμου – Σταϊκούρα

δημοσιεύτηκε:

Αντιδράσεις προκάλεσε η χθεσινή δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη στο ραδιόφωνο Παραπολιτικά για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα.

Υπενθυμίζεται ότι ο ο κ.Σκυλακάκης ανέφερε ότι ” ο φόρος στα καύσιμα είναι ένας αντιστρόφως προοδευτικός φόρος, η μείωση του θα ήταν ένας αντίστροφος φόρος δηλαδή τα πιο φτωχά νοικοκυριά τα καύσιμα τα χρησιμοποιούν πολύ πιο λίγο γιατί δεν έχουν αυτοκίνητο, ο βαρύς φόρος στα καύσιμα είναι στη βενζίνη, αυτοί δε που έχουν δύο ή τρία αυτοκίνητα που δεν τους λες και τους φτωχούς της κοινωνίας θα ωφεληθούν περισσότερο, οπότε να κάνουμε μια μείωση φόρου που θα ωφελεί κατά κύριο λόγο τους πιο πλούσιους και θα αφήνει απροστάτευτους τους πιο φτωχότερους φαίνεται παράλογο ιδίως όταν έχουμε κάνει διπλασιασμό του επιδόματος θέρμανσης”.

Τις χθεσινές δηλώσεις του Σκυλακάκη για τον ΕΦΚ στα καύσιμα σχολίασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ασκώντας έντονη κριτική.

Ηλιόπουλος: Συμφωνεί ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Σκυλακάκη ότι η μείωση ΕΦΚ στα καύσιμα θα ευνοήσει τους πλούσιους;

«Ο κ. Σταϊκούρας σήμερα αναγκάστηκε να αδειάσει τον αναπληρωτή του. Με τη βενζίνη να αγγίζει τα 2 ευρώ το λίτρο, o κ. Σκυλακάκης δήλωσε πως δεν μειώνουν τον ΕΦΚ στα καύσιμα για να μην ευνοηθούν οι πλούσιοι», τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος.

Ο κ. Μητσοτάκης συμφωνεί με αυτή τη δήλωση;», διερωτάται ο Νάσος Ηλιόπουλος και καλεί τον πρωθυπουργό «να αντιληφθεί πως οι πολίτες μέσα στον ορυμαγδό ακρίβειας, στερούνται ακόμα και τα απολύτως απαραίτητα».

Επαναλαμβάνει δε, τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την αντιμετώπιση της ακρίβειας: «παρέμβαση για αποκλιμάκωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, μείωση του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα, μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε όλα τα καύσιμα, άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ».

«Μπορεί για τον κ. Μητσοτάκη και τους υπουργούς του να είναι ψίχουλα, για τους πολίτες όμως είναι μέτρα απαραίτητα για την αξιοπρέπειά τους», καταλήγει ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Ανακοίνωση εξέδωσε για το θέμα και ο ΣΥΡΙΖΑ. “Αν ο κ. Μητσοτάκης αγωνιά για την εκτέλεση του προϋπολογισμού όπως είπε ο εκπρόσωπός του για να δικαιολογήσει την αδιανόητη δήλωση Σκυλακάκη και την άρνηση της κυβέρνησης να μειώσει τον ΕΦΚ στα καύσιμα, ας το σκεφτόταν όταν έκαναν πάρτι απευθείας αναθέσεων σε φίλους τους 5 δισ. σε 18 μήνες με πρόσχημα την πανδημία.

Η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα για όσο διαρκεί η κρίση είναι απολύτως εφικτή και απολύτως απαραίτητη για να μπορούν να επιβιώσουν οικονομικά οι πολίτες που έχουν φτάσει να πληρώνουν τη βενζίνη 2 ευρώ το λίτρο, ενώ μένουν χωρίς θέρμανση όλο το χειμώνα. Ακόμα και αν διαρκέσει έναν χρόνο η μείωση, το δημοσιονομικό κόστος μπορεί να φτάσει το 1,5 δισ. ευρώ, όχι 5 δισ. για δωράκια σε ανύπαρκτες εταιρείες «ημετέρων». Όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων” τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΙΝΑΛ: Ενδεχομένως η κυβέρνηση να πείστηκε από τον κ. Σκυλακάκη ότι η ακρίβεια δεν επιβαρύνει τους αδύναμους και τους συνταξιούχους

Η κυβέρνηση κλείνει τα μάτια στην πραγματικότητα και αφήνει τους πολίτες, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ανυπεράσπιστους στο «τσουνάμι ακρίβειας» και στην ενεργειακή φτώχεια, κατήγγειλαν οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής που ανέβηκαν στο βήμα της Ολομέλειας κατά τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για την ακρίβεια.

«Η κυβέρνηση, είτε δεν κατανόησε τη σοβαρότητα της κατάστασης και αδράνησε, είτε είναι τόσο δεσμευμένη από συγκεκριμένα μεγαλοσυμφέροντα και δεν μπόρεσε να πάρει αποφάσεις που θίγουν τα υπερκέρδη τους. Ίσως βέβαια και να πείστηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Σκυλακάκη ότι η ακρίβεια δεν επιβαρύνει τους αδύναμους και τους συνταξιούχους, αφού δεν έχουν αυτοκίνητο και γι αυτό δεν μειώνει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα», ανέφερε κατά τη συζήτηση στη Βουλή για το «τσουνάμι ακρίβειας», ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου και προσέθεσε ότι το κόμμα του εγκαλεί την κυβέρνηση γιατί «δεν αξιοποίησε κανένα από τα θεσμικά εργαλεία για τον έλεγχο και τη διασφάλιση υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά», «δεν μείωσε τους έμμεσους φόρους που επιβαρύνουν υπέρμετρα αγαθά και υπηρεσίες», «δεν πήρε ουσιαστικές αποφάσεις στήριξης εισοδημάτων, νοικοκυριών και επιχειρήσεων και ειδικά για τις υπέρογκες αυξήσεις στο ηλεκτρικό» «γιατί δεν έθεσε περιορισμό στη ρήτρα αναπροσαρμογής όπως ζητά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας».

Η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από τα εξωγενή αίτια των αυξήσεων στην ενέργεια και τις μεταφορές, είπε ο Βασίλης Κεγκέρογλου και την κατηγόρησε ότι η Ελλάδα έχει την ακριβότερη ενέργεια, ηλεκτρικό, καύσιμα κλπ στην Ευρώπη και ότι φέρει βαριά ευθύνη για την ένταση, την έκταση και τη μετακύληση της ακρίβειας στα προϊόντα και τις υπηρεσίες σε όλους τους τομείς, που σαρώνουν τα μικρομεσαία εισοδήματα, εργαζόμενους, επαγγελματίες, αγρότες και αδύναμους.

“Την ίδια ημέρα που ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών ανακοινώνουν πως υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για φοροαπαλλαγές στη μεγάλη ακίνητη περιουσία, χωρίς μάλιστα να έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2022, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Σκυλακάκης δηλώνει πως είναι αντιλαϊκό μέτρο η προσωρινή μείωση των φόρων στα καύσιμα, διότι «τα φτωχά νοικοκυριά δεν έχουν αυτοκίνητο». Οι προτεραιότητές τους είναι ξεκάθαρες” ανέφερε επίσης σε ανακοίνωσή του το ΚΙΝΑΛ.

“Βγήκε ο κ. Σκυλακάκης και μας είπε ότι «δεν έχει νόημα να μειώσουμε τον φόρο στην βενζίνη, γιατί οι φτωχοί, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι άνεργοι δεν έχουν αυτοκίνητο. Άρα το μέτρο θα ευνοήσει τους πλούσιους»! Είναι δυνατόν να τα λέει αυτά ένας υπουργός; Βγήκε και ο κ. Μηταράκης και είπε ότι «η πρότυπη μονάδα παραγωγής τροφίμων για μετανάστες στην Λέρο είναι παράδειγμα προς μίμησιν για το εγχώριο επιχειρείν»! Μα καλά δεν ντρέπεστε να έχετε τέτοιους υπουργούς;” σχολίασε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

Η απάντηση Οικονόμου

Για το εάν η κυβέρνηση σκέφτεται να μειώσει στο μέλλον τον ΦΠΑ στα καύσιμα ρωτήθηκε μεταξύ άλλων ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση πολιτικών συντακτών.

” Ό,τι περιθώριο δημιουργείται στην οικονομική μας πολιτική γίνεται κοινωνικό κεκτημένο για την ενίσχυση του εισοδήματος πολιτών, χωρίς όμως αυτό να θέτει σε κίνδυνο την εκτέλεση του προϋπολογισμού , κάτι που θα οδηγούσε σε ακόμη μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα στη χώρα και συνεπώς στην ελληνική κοινωνία”, απάντησε.

Στην συνέχεια ρωτήθηκε εάν η κυβέρνηση συμφωνεί με τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη ότι δεν γίνεται να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα. ” Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο έσοδο του κρατικού προϋπολογισμού ” απάντησε και πρόσθεσε ότι η μείωση του φόρου ” θα οδηγούσε σε πολύ μεγάλο κίνδυνο την εκτέλεση προϋπολογισμού. Και όταν κανείς συζητά για τέτοιου είδους μεγάλα ποσά μπαίνει και η παράμετρος εάν στην ουσία θα βοηθιούνταν όσο έπρεπε και όσο θα μπορούσαν με έναν τέτοιο μεγάλο μέτρο που έχει τόσο τεράστιο δημοσιονομικό κόστος αυτοί που έχουν και πραγματικά πολύ μεγάλη ανάγκη . Αυτό είπε ο Σκυλακάκης και τίποτα περισσότερο “.

Το σχόλιο Σταϊκούρα

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον ραδιοσταθμό Alpha απάντησε, ερωτηθείς για τις επίμαχες δηλώσεις:
“Είναι γεγονός ότι υπάρχει ακρίβεια. Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν είναι μεγάλο το κόστος και δεν ισχυρίζομαι ότι δεν επιβαρύνονται τα νοικοκυριά. Επιβαρύνονται και μάλιστα σημαντικά. Προφανώς και λαϊκές οικογένειες έχουν αυτοκίνητο, προφανώς έχουν και ένα σπιτάκι. Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα συνολικά σε ένα λαϊκό νοικοκυριό”.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε λύση και στο θέμα της αύξησης των καυσίμων, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει τον χρονικό ορίζοντα μιας τέτοιας πρωτοβουλίας.

ΕΦΚ: Επιστολή της Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων προς Σταϊκούρα

Νωρίτερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων έστειλε επιστολή για τοι θέμα της μείωσης του ΕΦΚ των Καυσίμων. Όπως επισημαίνεται, ” Περισσότερο από κάθε άλλη φορά, είναι επιτακτική η ανάγκη της μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης των καυσίμων. Μάλιστα, όπως έχει καταγραφεί, τα δημόσια έσοδα από τον ΦΠΑ είναι σημαντικά αυξημένα, εξαιτίας της εξαιρετικά υψηλής τιμής των καυσίμων, με αποτέλεσμα σε σύγκριση με πέρυσι, η αύξηση των κρατικών εσόδων να αγγίζει τα 10 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο. Πρέπει να λάβετε υπόψη σας επίσης, ότι οι πολίτες χρησιμοποιούν περισσότερο τα οχήματά τους και αποφεύγουν τον συνωστισμό των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, όχι γιατί είναι πλούσιοι, όπως ατυχώς ειπώθηκε, αλλά διότι προσπαθούν να προφυλαχτούν από την πανδημία. Οι οδηγοί, έστω και με λίγα λίτρα στο ρεζερβουάρ τους, προσπαθούν να προστατευτούν. Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι το αυξημένο κόστος μεταφοράς επιβαρύνει επιπλέον τόσο τις τιμές των προϊόντων, όσο και των υπηρεσιών, αυξάνοντας τον πληθωρισμό. Οι καταναλωτές που χρησιμοποιούν ως αγαθό θέρμανσης το πετρέλαιο θέρμανσης, είναι ιδιαιτέρως φορολογημένοι και η απόφασή σας για επίδομα θέρμανσης δεν καλύπτει ούτε το 30% των χρηστών. Δεν θεωρούμε λογικό από την μία να επιδοτούμε την ηλεκτροκίνηση και από την άλλη να εξαναγκάζουμε τους καταναλωτές να χρησιμοποιούν τα τζάκια τους, προσθέτοντας μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση”.

Για την αύξηση των κρατικών εσόδων, σας υπενθυμίζουμε ότι πρέπει επιτέλους να ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό της παραβατικότητας, που θα αποφέρει μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία του κράτους, κάτι που τονίζουν όλοι οι παράγοντες της αγοράς, μηδενός εξαιρουμένου. Τα τελευταία χρόνια η παραβατικότητα έχει αυξηθεί και τα όποια μέτρα έχουν ληφθεί εκ του αποτελέσματος κρίνονται επιεικώς αναποτελεσματικά. Σας ζητούμε να λάβετε σοβαρά υπόψη την πρότασή μας, και όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, ταυτόχρονα με την παράλληλη ελάφρυνση των καταναλωτών”, προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.