share

Θεσσαλονίκη: Εστιατόρια σερβίρουν πιάτα βασισμένα σε συνταγές με τροφικά υπολείμματα – ΦΩΤΟ

δημοσιεύτηκε:

Εστιατόρια στην Άνω Πόλη, στη Θεσσαλονίκη, σέρβιραν πιάτα βασισμένα σε συνταγές με τροφικά υπολείμματα. Αυτό το έκαναν  στο πλαίσιο του γαστρονομικού περίπατου που διοργάνωσε χθες ο Κύκλος, το Εργαστήριο Αστικής Βιωσιμότητας και Κυκλικότητας της ΑΜΚΕ InCommΟn, σε συνεργασία με τοπικές επιχειρήσεις εστίασης.

Δεκάδες άτομα, κρατώντας τα… ταπεράκια τους και έναν χάρτη που μοιράστηκε στα γραφεία του Κύκλου, στην Άνω Πόλη, ακολούθησαν τον «κυκλικό» γαστρονομικό περίπατο και επισκέφτηκαν συνολικά 7 καταστήματα εστίασης, όπου τους σέρβιραν μεζέδες, με βάση υλικά που περισσεύουν από άλλες παρασκευές και διαφορετικά θα κατέληγαν στα σκουπίδια.

Οι πρωτοβουλίες

Ντοματοκεφτέδες με διάφορα μυρωδικά γεύτηκαν στον «Τοίχο- Τοίχο», κρουτόν και σουτζουκάκια με μπαγιάτικο ψωμί στο «Μπαλκόνι». Η  ιδιοκτήτρια του καταστήματος, Άννα Κρεωνίδου  εξήγησε ότι τίποτα δεν πετιέται και με ό,τι μένει ταΐζουν τα αδέσποτα σκυλιά και γατιά της γειτονιάς.

Μπρουσκέτες με ψωμί και αυγοσαλάτα με βραστά αυγά που δεν καταναλώθηκαν την ίδια μέρα δοκίμασαν οι συμμετέχοντες στον περίπατο στο «Little Big House».  Η  υπεύθυνη Βίκυ Ταρνανά σέρβριρε  και γλυκάκι με κομμάτια κέικ που πολλές φορές «κολλάνε» στην φόρμα ψησίματος αλλά μπορούν να γίνουν νόστιμες γλυκές μπαλίτσες με λίγη σοκολάτα αφού κρυώσουν πρώτα στο ψυγείο.

Τις φλούδες από τα καρότα τηγάνισε η μαγείρισσα της «Στάσης» Λένα Βοντιτσιάνου, η οποία έφτιαξε και κεφτεδάκια με περισσεύματα από απάκι,  με κοτσάνια μανιταριών και μυρωδικά.

Ενώ ο Θεοδόσης Λιαπάκης, από «Το σπίτι του Πασσά», σέρβιρε κεφτεδάκια με ό,τι περισσεύει από τα φιλέτα που φτιάχνει από διάφορα είδη κρεάτων. «Δεν υπάρχει σοβαρή κουζίνα που δεν αξιοποιεί όλα τα υλικά της», είπε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και ο Δημήτρης Παρδαλίδης από τη «Νέα Φωλιά».  Παρασκευάζονται καθημερινά συγκεκριμένες ποσότητες φαγητού, προκειμένου να μην πεταχτούν και χρησιμοποιούνται μόνο ντόπια προϊόντα τόνισε .

Ένα διαφορετικό τρόπο βιώσιμης διαχείρισης επέδειξαν στο καφέ «Yaya», σερβίροντας τσάι με βότανα και πετώντας στη συνέχεια τα υπολείμματα σε ειδικό κάδο κομποστοποίησης.

Τροφή για σκέψη

πιάτα

Στόχος της δράσης που είχε ως κεντρικό μήνυμα «Taste the Waste» ήταν η ενημέρωση γύρω από την ορθή χρήση του φαγητού που περισσεύει στα μαγαζιά ή τα σπίτια και τα πολλαπλά οφέλη από τον περιορισμό της σπατάλης τροφής. «Ζούμε σε μια εποχή που τόσο οι φυσικοί όσο και οι οικονομικοί πόροι περιορίζονται ανησυχητικά, επιβαρύνοντας όλα τα μέλη μιας κοινότητας. Η υιοθέτηση, λοιπόν, ενός κυκλικού μοντέλου ζωής -όπου δεν πετάμε αλλά αξιοποιούμε τους πόρους υπεύθυνα- είναι η μόνη βιώσιμη λύση», ανέφερε η υπεύθυνη Αστικής Καινοτομίας της InCommon, Σόφη Σαρρή.

Όλες οι επιχειρήσεις υποστήριξαν τη δράση αφιλοκερδώς και παρουσίασαν προτάσεις μαγειρικής υλικών, συνθέτοντας διαφορετικές γαστρονομικές προτάσεις και δίνοντάς τους γευστική και θρεπτική αξία, μειώνοντας ταυτόχρονα το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

 

 

Τα στοιχεία της Eurostat

Η InCommon που επικαλείται σχετικά στοιχεία της  Eurostat τόνισε πως, η συνολική σπατάλη τροφίμων (βρώσιμα και μη βρώσιμα μέρη που απορρίφθηκαν) σε επίπεδο Ε.Ε.  εκτιμάται ότι ανήλθε σε περίπου 57 εκατομμύρια τόνους το 2020 (ποσότητα που αντιστοιχεί σε 127 κιλά ανά κάτοικο).

Τα νοικοκυριά παρήγαγαν το 55% των συνολικών απορριμμάτων τροφίμων (31 εκατ.τόνοι = 70 κιλά ανά κάτοικο) και η εστίαση το 9% (περισσότεροι από 5 εκατ.τόνοι).

Στην Ελλάδα, η σπατάλη τροφίμων ανήλθε σε πάνω από 2 εκατ. τόνους, με το 45% να προέρχεται από τα νοικοκυριά και περίπου το 11% από την εστίαση.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.