Quantcast
Την άλλη εβδομάδα το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών - enikonomia.gr
share

Την άλλη εβδομάδα το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου

 

Αντικείμενο διαβούλευσης με τους δανειστές θα είναι τις επόμενες μέρες οι όροι για την συμμετοχή των ιδιωτών στις ΑΜΚ των συστημικών τραπεζών, αλλά και ο νέος ρόλος του ΤΧΣ, προκειμένου το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών να ολοκληρωθεί και να κατατεθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα στην Βουλή.

Αυτό αποφασίστηκε κατά την συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), που ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα.

Κατά τη συνεδρίαση, στην οποία προήδρευσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και συμμετείχαν οι υπουργού Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης καθώς και η ηγεσία ΤΧΣ, συζητήθηκε και η εμπλοκή που υπάρχει με το θέμα των «κόκκινων» δανείων και της αναθεώρησης των κριτηρίων υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη.

Κατά τη συζήτηση όλοι συμφώνησαν, ότι στο θέμα των «κόκκινων» δανείων, η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να είναι υπερβολικά υποχωρητική, αφού η απελευθέρωση των πλειστηριασμών μπορεί να προκαλέσει κοινωνική έκρηξη.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του Νομοσχεδίου, η πρόταση της Κυβέρνησης θέλει την συμμετοχή του ΤΧΣ να μην υπολείπεται σε καμία περίπτωση του 20%, ώστε να μπορεί η Κυβέρνηση να θέτει βέτο σε αποφάσεις των διοικήσεων που θεωρεί ότι πλήττουν το συμφέρον του δημοσίου.

Παράλληλα προβλέπεται, ότι σε περίπτωση που κάποια από τις εμπορικές Τράπεζες δεν θα μπορεί να καλύψει ομολογίες μετατρέψιμες σε μετοχές τις οποίες θα πάρουν οι ιδιώτες μέτοχοι και νέοι επενδυτές οι οποίοι θα συμμετέχουν στις ΑΜΚ, το ΤΧΣ θα παρεμβαίνει και θα καλύπτει την διαφορά. Σε αντάλλαγμα θα παίρνει ισόποσης αξίας κοινές (και όχι προνομιούχες) μετοχές.

Επίσης, το νομοσχέδιο αποδέχεται τον διορισμό και την παύση μελών του ΔΣ των τεσσάρων μεγάλων εμπορικών τραπεζών, μετά από ανεξάρτητη αξιολόγηση και με πλειοψηφία στην λήψη των τελικών αποφάσεων των εκπροσώπων των δανειστών.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών πήραν, φεύγοντας από την Αθήνα, αντίγραφο του νέου νομοσχέδιου και δόθηκαν αμοιβαίες υποσχέσεις ότι η διαβούλευση για τις λεπτομέρειες θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων μέχρι την οριστικοποίησή τους.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.