Quantcast
Την προώθηση ελληνοτουρκικών επενδύσεων πρότεινε ο Θεόδωρος Φέσσας - enikonomia.gr
share

Την προώθηση ελληνοτουρκικών επενδύσεων πρότεινε ο Θεόδωρος Φέσσας

δημοσιεύτηκε:

Κοινές επενδύσεις από ελληνικές και τουρκικές επιχειρήσεις στα Βαλκάνια, τις πρώην χώρες της Σοβιετικές Ένωσης και την Αφρική, και μείωση των εισαγωγικών δασμών στην Τουρκία, που εμποδίζουν την ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου, πρότεινε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Θόδωρος Φέσσας, μιλώντας απόψε στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας – Τουρκίας.

 Ο κ. Φέσσας σημείωσε ότι τα τελευταία δύο χρόνια η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος πελάτης για τα ελληνικά προϊόντα (κυρίως πετρελαιοειδή). Ο όγκος του διμερούς εμπορίου το 2013 ανήλθε σε 4,32 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 7% σε σχέση με το 2012, ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2014 η Τουρκία απορρόφησε το 13% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών.Ωστόσο, σημείωσε ο κ. Φέσσας, οι ελληνικές εξαγωγές αποτελούν περίπου το 2% των συνολικών τούρκικων εισαγωγών, άρα υπάρχουν σημαντικά περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης.

«Τα εμπόδια του διμερούς εμπορίου σίγουρα αποτελούν για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις ένα κρίσιμο ανασταλτικό παράγοντα παρουσίας στην τουρκική αγορά. Ενδεικτικά αναφέρω ότι οι συχνά χρονοβόρες διαδικασίες στα τελωνεία, οι υψηλοί δασμοί σε αρκετά προϊόντα (π.χ. στα γαλακτοκομικά ξεπερνούν το 150%), περιορίζουν το διμερές εμπόριο με την Τουρκία» τόνισε.

Τομείς που μπορούν να ενισχύσουν περαιτέρω το διμερές εμπόριο είναι, κατά τον πρόεδρο του ΣΕΒ, τα δομικά υλικά, φαρμακευτικά και ιατρικά προϊόντα, καλλυντικά, πλαστικές πρώτες ύλες, υλικά συσκευασίας, βιολογικά και οργανικά τρόφιμα, κ.ά.

Αναφερόμενος στον τομέα των επενδύσεων, επισήμανε ότι περισσότερες από 2.000 ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται σήμερα στην Τουρκία και ότι με στοιχεία του Νοεμβρίου του 2014, οι ελληνικές επενδύσεις προσεγγίζουν τα 6,5 δισ. ευρώ.

Οι τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα περιορίζονται στις τράπεζες, στα έπιπλα, στην ένδυση, στις μαρίνες και στη χαρτοβιομηχανία. Η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής τουρκική επένδυση έγινε το 2013, από την τουρκική D-MARINE, που συμμετείχε στο σχήμα που πλειοδότησε με 400 εκατ. ευρώ στον διαγωνισμό για την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.