Quantcast
Θωμόπουλος: Σταμάτησε η αιμορραγία καταθέσεων - enikonomia.gr
share

Θωμόπουλος: Σταμάτησε η αιμορραγία καταθέσεων

δημοσιεύτηκε:

Οι ελληνικές τράπεζες κατόρθωσαν να σταματήσουν την «αιμορραγία», καθώς τους τελευταίους 18 μήνες οι καταθέσεις είναι λίγο – πολύ σταθερές, διαπίστωσε κατά την εισήγησή του στην 21η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης του Economist με την Ελληνική Κυβέρνηση ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής τράπεζας Παναγιώτης-Αριστείδης Θωμόπουλος.

Ο ίδιος σημείωσε ότι είναι σε εξέλιξη μια μεγάλη προσπάθεια στο εσωτερικό του ελληνικού τραπεζικού συστήματος να εξορθολογίσει τη λειτουργία του. Στάθηκε πάντως στο ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό -45%- των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι νέα νομοθετικά εργαλεία προσφέρουν αυξημένες δυνατότητες στις τράπεζες να αντιμετωπίζουν τους λεγόμενους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Όπως είπε, κοιτάζοντας κανείς τα NPEs κάποιων άλλων ευρωπαϊκών χωρών, σε σχέση με το μέγεθος της ύφεσης, τα NPEs τους σμικραίνουν τα ελληνικά NPEs, επιτρέποντας πτώση της εγχώριας ζήτησης του ιδιωτικού τομέα κατά περίπου 30% και 27% του ΑΕΠ.

Σημείωσε δε πως τον Νοέμβριο του 2015 οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ολοκλήρωσαν τον τελευταίο γύρο αναδιάρθρωσης κεφαλαίων, συγκεντρώνοντας 8 δισ. ευρώ (εκ των οποίων 2,7 μέσω δράσεων LME) νέων κεφαλαίων από ιδιωτικές πηγές συνολικού κεφαλαιακού ελλείμματος, υπό πίεση ύψους περίπου 13,4 δισ. ευρώ, που προσδιορίστηκε από την ΕΚΤ και τις προσομοιώσεις ακραίων καταστάσεων (stress tests) τον Οκτώβριο του 2015.

«Με αυτόν τον τρόπο, έχουν ενισχύσει τις κεφαλαιακές τους θέσεις. Η κεφαλαιακή επάρκεια ενισχύθηκε περαιτέρω με την ανάπτυξη των σχεδίων αναδιάρθρωσής τους». Παράλληλα, «μειώθηκε η εξάρτησή τους από κρατική στήριξη».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.