Quantcast
Τι αλλάζει στη χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας - enikonomia.gr
share

Τι αλλάζει στη χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας

δημοσιεύτηκε:

Αλλάζουν από το 2019 οι προϋποθέσεις χορήγησης ασφαλιστικής ενημερότητας και ιατροφαρμακευτικής κάλυψης σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

Σύμφωνα με τις αλλαγές:
-Αυξάνονται οι απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης από 50 σε 75 για τους μισθωτούς.

-Για μη μισθωτούς ορίζεται ως βασική προϋπόθεση η καταβολή των εισφορών με βάση το νόμο Κατρουγκαλου και ασφαλιστική ενημερότητα θα μπορούν να λάβουν και όσοι έχουν χρέη από το 2016 και πίσω.
Στους μη μισθωτούς ασφαλισμένους θα χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα με τη συμπλήρωση τουλάχιστον δύο μηνών ασφάλισης κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος (2017) ή κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν την ημερομηνία προσέλευσης ή επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου και εφόσον έχουν καταβάλει τις προβλεπόμενες εισφορές για το χρονικό διάστημα από 1/1/2017 μέχρι 31/12/2017. Σε περίπτωση ύπαρξης οφειλής, αυτή θα πρέπει να έχει εξοφληθεί ή να έχει ρυθμιστεί και να τηρείται η εξόφληση των δόσεων. Στην τελευταία περίπτωση, η ασφαλιστική ικανότητα θα ανανεώνεται ανά μήνα.

Στους ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ και του πρώην ΕΤΑΑ, καθώς και στους ανασφάλιστους υπερήλικες, η ασφαλιστική κάλυψη για παροχές σε είδος παρατείνεται έως 28/2/2019.


-Επαναπροσδιορίζονται τα πρόσωπα που θεωρούνται μέλη οικογένειας προσώπων και συνταξιούχων, λόγω αναπηρίας ή γήρατος ή δικαιούχων εξωιδρυματικού επιδόματος, τα οποία δύνανται να υπαχθούν στις ρυθμίσεις για παροχές υγειονομικής περίθαλψης.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.