Quantcast
Τι αλλάζει στις μεταβιβάσεις ακινήτων και στο πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ - enikonomia.gr
share

Τι αλλάζει στις μεταβιβάσεις ακινήτων και στο πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ

δημοσιεύτηκε:

Νέα δεδομένα φέρνει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Μερικές από τις αλλαγές που έρχονται αφορούν στο πιστοποιητικό του ΕΝΦΙΑ το οποίο αποτελεί το «κλειδί» για κάθε μεταβίβαση ακινήτου. Δηλαδή καθιερώνονται νέες διαδικασίες για την έκδοση φορολογικής ενημερότητας των πολιτών που έχουν ρυθμισμένες οφειλές προς την Εφορία και  επιθυμούν να πωλήσουν ακίνητα αλλά και πριν πέσουν οι υπογραφές σε συμβόλαιο αγοραπωλησίας, γονικής παροχής ή δωρεάς ακινήτου ακόμη και σε δήλωση κληρονομιάς θα πρέπει να έχει ενημερωθεί η περιουσιακή εικόνα του φορολογούμενου στο Ε9.

Αναλυτικά το εν λόγω νομοσχέδιο αναφέρει μεταξύ άλλων:

1.Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ

Για να εκδοθεί το πιστοποιητικό του ΕΝΦΙΑ των ιδιοκτητών ακινήτων θα πρέπει πρώτα να έχει εξοφληθεί ο ΕΝΦΙΑ της τρέχουσας χρονιάς αλλά και των 5 προηγούμενων ετών.

Επισημαίνεται δε πως η δουλειά του συμβολαιογράφου είναι να επισυνάπτει κάθε εκποιητική δικαιοπραξία για τη μεταβίβαση ακινήτων με επαχθή αιτία ή να συστήνει εμπράγματο δικαίωμα επ’ αυτού το πιστοποιητικό του άρθρου 54Α Κ.Φ.Δ. (πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ). Διευκρινίζεται πως την υποχρέωση αυτήν την έχει αυτός που συντάσσει το σχετικό συμβόλαιο και πως μετά θα πρέπει να πιστοποιήσει ότι μόνο το συγκεκριμένο ακίνητο περιλαμβάνεται στη δήλωση ΕΝΦΙΑ των 5 προηγουμένων της μεταβίβασης ετών ή 6  εάν έχει ήδη εκδοθεί ο ΕΝΦΙΑ του τρέχοντος έτους, και όχι ότι έχει καταβληθεί ο αναλογών φόρος για το συγκεκριμένο ακίνητο και ότι έχει ρυθμισθεί ο ΕΝΦΙΑ των υπόλοιπων ακινήτων για τα έτη αυτά, όπως ίσχυε ως τώρα.

Επίσης, απαλείφονται περιπτώσεις χορήγησης πιστοποιητικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. με παρακράτηση του τιμήματος από τον συμβολαιογράφο, αφού πλέον με την παραπάνω τροποποίηση αυτές καθίστανται περιττές. Επιπλέον, ορίζεται ότι εάν το πιστοποιητικό ΕΝ.Φ.Ι.Α. εκδίδεται μετά την πράξη προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του τρέχοντος έτους, στο εν λόγω πιστοποιητικό θα βεβαιώνεται ότι το συγκεκριμένο ακίνητο περιλαμβάνεται στη δήλωση ΕΝ.Φ.Ι.Α. για 6 έτη (και όχι 5 έτη ως ίσχυε).

2. Κατάργηση πιστοποιητικού

Δεν απαιτείται πλέον σε κάθε περίπτωση πώλησης ακινήτου η προσάρτηση στο μεταβιβαστικό συμβόλαιο του πιστοποιητικού του άρθρου 105 του Κώδικα Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών, Γονικών Παροχών Προικών (ν. 2961/2001) που πιστοποιεί την ολοσχερή εξόφληση των επιμεριστικά αναλογούντων στο ακίνητο φόρων κληρονομιάς, δωρεάς-γονικής παροχής . Αυτό ισχύει μόνο εάν αυτό έχει αποκτηθεί από τον πωλητή με κληρονομιά, δωρεά ή γονική παροχή. Ωστόσο θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτική μνεία από τον συμβολαιογράφο στο συμβόλαιο που συντάσσει περί υποβολής της οικείας δήλωσης φόρου, ανάλογα με την αιτία κτήσης του μεταβιβαζόμενου ακινήτου (κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής).

4.Τροποποιητικές δηλώσεις ΕΝΦΙΑ

Δεν θα διενεργεί υποχρεωτικό έλεγχο η Φορολογική Διοίκηση στις περιπτώσεις υποβολής τροποποιητικής δήλωσης ΕΝΦΙΑ, όταν προκύπτει μείωση φόρου άνω των 300 ευρώ, καθώς και σε κάθε μεταγενέστερη αυτής τροποποιητική δήλωση ανεξαρτήτως ποσού μείωσης του φόρου.

5. Αποδεικτικό ενημερότητας

Η έκδοση του αποδεικτικού ενημερότητας είναι απαραίτητη σε συγκεκριμένες περιπτώσεις φορολογουμένων. Όπως επισημαίνεται  εάν σε περίπτωση μεταβίβασης ακινήτου υπάρχουν χρέη του φορολογουμένου και αυτά είναι ενταγμένα σε ρύθμιση, τότε θα εκδίδεται αποδεικτικό ενημερότητας με παρακράτηση ποσοστού 70 % επί του τιμήματος, εφόσον το τίμημα δεν υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας, και έως το ύψος των ληξιπρόθεσμων ρυθμισμένων οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση. Εάν υφίστανται ληξιπρόθεσμες οφειλές σε αναστολή άνω των 50.000 ευρώ, τότε  ορίζεται ποσοστό παρακράτησης 50% επί του τιμήματος, εφόσον αυτό δεν υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας και έως το ύψος των συνολικών οφειλών σε αναστολή.

6.Μητρώο Ακινήτων

Έρχεται Ψηφιακό Μητρώο Ακινήτων το οποίο θα περιλαμβάνει όλες τις αλλαγές που έχουν γίνει στην ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων. Επίσης επισημαίνεται πως  πριν την υποβολή της δήλωσης φόρου μεταβίβασης, δωρεάς, γονικής παροχής ή κληρονομιάς ακινήτου απαιτείται η επικαιροποίηση των στοιχείων του μεταβιβαζόμενου ακινήτου στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν λάθη στη δημιουργία αυτών των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων.

7.Ενημέρωση Ε9 πριν από την υπογραφή συμβολαίου

Είναι υποχρεωτικό η επικαιροποίηση των στοιχείων του μεταβιβαζόμενου ακινήτου στο Περιουσιολόγιο – Ε9 πριν  γίνει η υποβολή της δήλωσης φόρου μεταβίβασης ή δωρεάς ή γονικής παροχής ακινήτου μέχρι και στο επόμενο της μεταβίβασης έτος. Το ίδιο ισχύει και για την δήλωση του  φόρου κληρονομιάς ακινήτου.

8. Αυτόματη συμπλήρωση Ε9 μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ, myProperty:

Οι φορολογούμενοι δεν θα χρειάζεται να αλλάζουν οι ίδιοι τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους στο Ε9 σε περίπτωση αγοραπωλησίας, γονικής παροχής ή δωρεάς ακινήτου. Σημειώνεται δε πως η δήλωση Ε9 θα συμπληρώνεται αυτόματα από τη φορολογική διοίκηση καθώς θα αντλεί τα στοιχεία  από την ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, myProperty. Επίσης επισημαίνεται πως αυτή η δήλωση θα δημιουργείται με την ανάρτηση από τον συμβολαιογράφο του συμβολαίου στο myProperty με τις απαιτούμενες εισαγωγές, μεταβολές και διαγραφές στοιχείων ακινήτων.

9. Συμβολαιογράφοι

Περιορίζεται το πεδίο ευθύνης τους καθώς κατά την μεταβίβαση θα πρέπει να βεβαιώνουν ότι το συγκεκριμένο ακίνητο περιλαμβάνεται στη δήλωση ΕΝΦΙΑ των 5 προηγουμένων της μεταβίβασης ετών και όχι ότι έχει καταβληθεί ο αναλογών φόρος όπως ίσχυε έως τώρα.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.