Quantcast
Τι αποκαλύπτει ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ για τους μισθούς στην Ελλάδα - enikonomia.gr
share

Τι αποκαλύπτει ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ για τους μισθούς στην Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Την εκτίμηση ότι οι μισθοί των εργαζομένων στη χώρα μας μειώθηκαν υπερβολικά ωστόσο οι αλλαγές προχώρησαν αργά εξέφρασε ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ , Άλφρεντ Κάμερ μιλώντας στην εφημερίδα Καθημερινή.
Συγκεκριμένα, σε ερώτηση εάν πήρε το ΔΝΤ κάποια μαθήματα από την ελληνική κρίση απάντησε:
“‘Εχουν υπάρξει αρκετές αυστηρές αξιολογήσεις της βοήθειας του ΔΝΤ στην Ευρωζώνη περιλαμβανομένης αυτής από το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης μας. Από τις μελέτες αυτές καταλήγω στα εξής τέσσερα γενικά μαθήματα.
Πρώτον η εγχώρια ιδιοκτησία του προγράμματος, η πολιτική σταθερότητα και η δίκαιη κατανομή των βαρών μεταξύ των διάφορων κοινωνικών στρωμάτων είναι ουσιώδους σημασίας ώστε να οικοδομηθεί ευρεία υποστήριξη για τις μεταρρυθμίσεις.Υπερβολικά μεγάλο μέρος του βάρους για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας έπεσε στους εργαζόμενους μέσω της μείωσης των μισθών, ενώ υστέρησαν οι μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων, στο σύστημα δικαιοσύνης και στη βιομηχανία δικτύων που αποσκοπούσαν στη μείωση του κόστους ζωής ή του επιχειρείν. Αυτά τα παραδείγματα αναδεικνύουν τη σημασία της κατάλληλης αλληλουχίας των μεταρρυθμίσεων καθώς και της διασφάλισης της εφαρμογής τους και όχι μόνο της υιοθέτησης τους.
Δεύτερον ο ρεαλισμός είναι καθοριστικός .Σε κάποιες περιοχές όπως στη δημοσιονομική πολιτική, το μέγεθος της εμπροσθοβαρούς προσαρμογής της Ελλάδας ήταν φιλόδοξο με βάση τα διεθνή δεδομένα. Σε άλλες όπως η εξυγίανση του τραπεζικού τομέα η προσέγγιση ήταν πολύ διστακτική, κάτι που συνεχίζει να θέτει εμπόδια στην παροχή πιστώσεων ακόμη και σήμερα.
Τρίτον η παροχή εξαρχής δεσμεύσεων για ελάφρυνση χρέους ώστε να γίνει βιώσιμο είναι προϋπόθεση για την επιτυχία του προγράμματος σε συνθήκες όπως αυτές που αντιμετώπιζε η Ελλάδα.
Και τέλος στο πλαίσιο της Ευρωζώνης είναι ουσιώδες να υπάρχει στενή συνεργασία με τους διάφορους ευρωπαϊκούς θεσμούς , ρυθμιστικές αρχές και επόπτες”.

Mε πληροφορίες από την εφημερίδα Καθημερινή

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.