Quantcast
Τι είπε ο Σκυλακάκης για το σχέδιο Ανάκαμψης και τις επενδύσεις - Έντονη κριτική της αντιπολίτευσης - enikonomia.gr
share

Τι είπε ο Σκυλακάκης για το σχέδιο Ανάκαμψης και τις επενδύσεις – Έντονη κριτική της αντιπολίτευσης

δημοσιεύτηκε:

Μέσα στο επόμενο 10ήμερο ή 15θήμερο και πάντως πριν το τέλος του μήνα θα γίνει η κατάθεση του εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης “Ελλάδα 2.0” στην ΕΕ, όπως γνωστοποίησε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκηςμιλώντας στη Βουλή.
Ωστόσο την ίδια ώρα ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε ότι η εφαρμογή του Σχεδίου έχει τεράστιες δυσκολίες, διότι η Ελλάδα καλείται να απορροφήσει διπλάσια χρήματα, από όσα απορροφούσε ως τώρα. «Αυτό σημαίνει, αλλαγή στον τρόπο που θα γίνεται η απορρόφηση, αλλαγή στα κίνητρα, αλλαγή στα πληροφοριακά συστήματα, σημαίνει μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέπουν στους επενδυτές να έρθουν. Αυτά πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα και με διασφάλιση της διαφάνειας», είπε.
Για τους επενδυτές
Ποιοι όμως θα έχουν την πρόσβαση σε αυτά στα χρήματα αυτά; «Επειδή δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα ελλείμματα, ο μόνος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσουμε τα δάνεια για επενδύσεις και για ανθρώπους που είναι φερέγγυοι. Μικροί, μεσαίοι, μεγάλοι. Φτάνει να είναι φερέγγυοι και να θέλουν να βάλουν λεφτά», είπε και προσέθεσε χαρακτηριστικά: «Το Ταμείο έχει έναν βασικό κανόνα. Αν θέλεις να επενδύσεις, όλοι είναι ευπρόσδεκτοι, φτάνει να βάζουν δικά τους λεφτά και να παίρνουν δικό τους ρίσκο. Δεν μπορεί να κάνεις τον επενδυτή, με χρήματα του κράτους και να μην βάζεις και εσύ δικά σου».
Όπως ωστόσο είπε, δεν θα μείνουν έξω μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ακόμη και αυτές που δεν είναι φερέγγυες, γιατί «θα υπάρχει ανοιχτό ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα επιδοτήσεων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, το οποίο αθροιστικά φτάνει το 1,5 δισ. ευρώ».
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, επισήμανε ότι αυτό το πρόγραμμα θα οδηγήσει σε 180.000 με 200.000 μόνιμες θέσεις εργασίας
Για το μεγάλο επενδυτικό κενό
«Έχουμε μεγάλο επενδυτικό κενό, έχουμε μεγάλο έλλειμμα επενδύσεων. Είμαστε πολύ πίσω» ήταν η διαπίστωση του κ. Σκυλακάκη, με την οποία άνοιξε τον κύκλο της ενημερωτικής συζήτησης στη Βουλή επί του εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και στοιχειοθέτησε τον στρατηγικό σχεδιασμό προκειμένου οι πόροι του Προγράμματος να γίνουν κινητήριος μοχλός για την Οικονομία, την Ανάπτυξη. Ο υπουργός υπογράμμισε ωστόσο ότι «αν αντιστρέψουμε το επενδυτικό κενό, το μέλλον της χώρας είναι λαμπρό».
Το Πρόγραμμα “Ελλάδα 2.0”, συζητείται ενώπιον τριών κοινοβουλευτικών επιτροπών, Οικονομικών, Παραγωγής & Εμπορίου και της ειδικής επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με την έναρξη της συνεδρίασης, υπογράμμισαν ότι δεν προηγήθηκε η αναγκαία διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους και φορείς και ότι το σχέδιο υποβάλλεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ερήμην τους.
«Η συμμετοχή των φορέων θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη στην κυρίως συζήτηση, όταν θα έχουν όλη την εικόνα του Σχεδίου», απάντησε ο κ.Σκυλακάκης και ενημέρωσε τα μέλη των επιτροπών ότι «αυτή η στιγμή, το σύνολο του Σχεδίου δεν είναι διαθέσιμο, διότι είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση». Επισήμανε ενδεικτικά ότι η κοστολόγηση και οι στόχοι για την πληρωμή των πόρων δεν είναι διαθέσιμα, επειδή δεν έχουν ολοκληρωθεί. Επίσης δεν είναι διαθέσιμη ούτε η αναλυτική παρουσίαση των έργων και δράσεων, του Προγράμματος και συνεπώς, «η εκτεταμένη συζήτηση θα πρέπει να γίνει με το τελικό σχέδιο, όπως θα έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
«Επενδυτικό κενό, ο μεγαλύτερος εφιάλτης»
Εκ προοιμίου, ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει μείνει πίσω, από πλευράς επενδυτικού κενού, 162 δισ. ευρώ , την περίοδο από το 2010 έως το 2019. «Είναι τρομακτικό και εφιαλτικό αυτό το ποσό και το έλλειμμα των επενδύσεων παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα μας. Αν δεν το λύσουμε, κανένα άλλο πρόβλημα -ανεργία, μισθοί, εισοδήματα, ανάπτυξη, δημόσιο και ιδιωτικό χρέος- δεν μπορεί να λυθεί ικανοποιητικά», είπε ο κ.Σκυλακάκης. Όπως δε, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός, το επενδυτικό κενό οφείλεται στην υπερφορολόγηση της εργασίας και του κεφαλαίου, στο υψηλό κόστος δανεισμού των ελληνικών επιχειρήσεων, σε σχέση με την Ευρωζώνη, και στα έμμεσα εμπόδια στις επενδύσεις (χωροταξικά, πολεοδομικά ζητήματα, καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης, μη ψηφιακό κράτος, γραφειοκρατία). Ιδίως για τα έμμεσα αυτά εμπόδια στις επενδύσεις, αυτό το Σχέδιο που παρουσιάζει σήμερα η κυβέρνηση, επιχειρεί να τα αντιμετωπίσει, όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός.
Είναι δε χαρακτηριστική η στιγμή που ο κ. Σκυλακάκης προσπάθησε να εξηγήσει γιατί ο κύριος στόχος της οικονομικής παρέμβασης του Ταμείου είναι για την αντιμετώπιση του επενδυτικού κενού. «Αυτό γίνεται διότι επενδυτικό κενό σημαίνει λιγότερες θέσεις εργασίας και υψηλή ανεργία. Επενδυτικό κενό σημαίνει χαμηλούς μισθούς και ασθενικές επιχειρήσεις. Επιχειρήσεις που δεν έχουν κάνει επενδύσεις, δεν μπορούν να ανταγωνιστούν, δεν μπορούν να δώσουν μισθούς, δεν μπορούν να δώσουν θέσεις εργασίας. Επενδυτικό κενό σημαίνει παλιές τεχνολογίες, γιατί οι επενδύσεις είναι ο τρόπος, με την οποίο εισάγονται, σε μεγάλο βαθμό, οι νέες τεχνολογίες σε μια οικονομία», είπε ο κ. Σκυλακάκης και τόνισε πως εντέλει «συνέχιση του επενδυτικού κενού σημαίνει φτωχοποίηση».
«Αν αντιστρέψουμε το επενδυτικό κενό, το μέλλον της χώρας είναι λαμπρό. Αλλά πρέπει να το κάνουμε και αυτός είναι ο στόχος του Ταμείου», υπογράμμισε, στο σημείο αυτό, ο υπουργός.
Κινητοποίηση
Πώς όμως το Σχέδιο “Ελλάδα 2.0” επιχειρεί να αντιστρέψει αυτό το επενδυτικό κενό; Ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι αυτό θα γίνει με την κινητοποίηση μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων, την οποία προσδιόρισε ως εξής: «Στις επιδοτήσεις, ενώ το άθροισμα που βάζουμε είναι 18 δισ. ευρώ, περίπου τόσα θα πάρουμε από το Ταμείο, σκοπεύουμε, με τις επιδοτήσεις αυτές, να κινητοποιήσουμε 26-26 δισ. ευρώ επενδυτικούς πόρους. Στα δε δάνεια, σκοπεύουμε να πάρουμε το σύνολο των δανείων και να πάμε στα 32 δισ. ευρώ. Άθροισμα, από τα 31 δισ. ευρώ που, έχει το “Ελλάδα 2.0”, 57 δισ. ευρώ , στόχος κινητοποίησης επενδυτικών πόρων».
Τα δάνεια στις επενδύσεις
Ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε ειδικά στο «εργαλείο των δανείων» επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει 13 δισ. ευρώ επιπλέον χρέος και έλλειμμα αγύριστο. Πρέπει να μπορούν τα λεφτά να επιστρέψουν. Για να επιστρέψουν τα λεφτά, και για να μπουν στην οικονομία, ο μόνος τρόπος είναι να μπουν σε ιδιωτικές επενδύσεις».


Αχτσιόγλου-Χαρίτσης: Δεν αφορά την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

Σκληρή κριτική στο «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Ελλάδα 2.0», που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, στις συναρμόδιες επιτροπές της Βουλής, άσκησαν οι αρμόδιοι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, Οικονομικών, Έφη Αχτσιόγλου και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αλέξης Χαρίτσης. Τόσο η κ. Αχτσιόγλου όσο και ο κ. Χαρίτσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι αποφάσισε για την πολιτική ανάπτυξη της χώρας, «χωρίς να έχει κάνει καμία διαβούλευση με κανέναν», ενώ υποστήριξαν ότι το εθνικό σχέδιο είναι μία ακόμη επιβεβαίωση ότι δεν περιλαμβάνει την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας.

«Παρά τις επικοινωνιακές πανηγυρικές δηλώσεις για αλλαγές στο παραγωγικό μοντέλο και τον τρόπο προσέγγισης των χρηματοδοτικών πόρων, η κυβέρνηση επιλέγει να ακολουθεί μέχρι σήμερα προσχηματικές διαβουλεύσεις και απουσία οποιουδήποτε ουσιαστικού δημοκρατικού διαλόγου», υπογράμμισε η κ. Αχτσιόγλου και συμπλήρωσε:

«Τα εύηχα συνθήματα, δεν μπορούν να κρύψουν το πραγματικό σχέδιο της κυβέρνησης, που είναι η ενίσχυση των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, η διάλυση τόσο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όσο και των εργασιακών σχέσεων, και η συρρίκνωση των μισθών».

Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «έωλες τις εξαγγελίες για δημιουργία 180.000 νέων θέσεων εργασίας» ενώ τόνισε ότι «η μέχρι σήμερα διαχείριση της κρίσης της πανδημίας και της οικονομίας οδηγεί χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε λουκέτο, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία και την κοινωνία σε φτωχοποίηση».

Από την πλευρά του, ο κ. Χαρίτσης έκανε λόγο για «κείμενο παράθεσης έργων που σχεδιάστηκε ερήμην της κοινωνίας, χωρίς αναπτυξιακούς, κοινωνικούς, οικονομικούς στόχους».

Απαντώντας στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, που μίλησε για επενδυτικό κενό επί μια δεκαετία, ο κ. Χαρίτσης αντέταξε ότι η «κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επέστρεψε την χώρα σε αναπτυξιακούς ρυθμούς».

«Έχουμε στα χέρια μας ένα κείμενο που δεν περιέχει τομεακές και κλαδικές στοχεύσεις, δεν αναφέρεται στο κοινωνικό κράτος, την καταπολέμηση της ανισότητας και της ανεργίας, δεν ασχολείται καν με τις περιφερειακές και ενδοπεριφερειακές ανισότητες», τόνισε ο κ. Χαρίτσης και πρόσθεσε:

«Προκρίνετε την χρηματοδότηση με αποκλειστικά τραπεζικά κριτήρια, αποκλείοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα δυναμικά στρώματα, τις νεοφυείς επιχειρήσεις που μπορούν να εγγυηθούν την μακροπρόθεσμη και αξιοπρεπή ανάπτυξη της χώρας».

Ακόμα, ο κ. Χαρίτσης μίλησε για «κατάργηση του προστατευτικού πλαισίου της εργασίας» τονίζοντας ότι «την στιγμή που ήδη η χώρα μας μετρά 1.100.000 ανέργους, προβλέπετε την δημιουργία 180.000 μόλις θέσεων εργασίας σε ορίζοντα εξαετίας».

«Η δική μας πρόταση εκκινεί από το κατεπείγον του σήμερα και έχει το βλέμμα στην επόμενη μέρα της πανδημίας, με ένα πρόγραμμα κοινωνικής ανασυγκρότησης και οικονομικού μετασχηματισμού, που θέτει στο επίκεντρο την ισότητα, την δικαιοσύνη και την ασφάλεια. Είναι μια πρόταση που ενσωματώνει τις βασικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, μετά και την κρίση του κορονοϊού», κατέληξε ο κ. Χαρίτσης.


Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων που έλαβαν τον λόγο, κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι δεν έκανε καμία διαβούλευση με αρμόδιους φορείς, Τοπική Αυτοδιοίκηση ή κόμματα, ενώ υποστήριξαν ότι οδηγεί σε διεύρυνση των περιφερειακών και κοινωνικών ανισοτήτων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, υποστήριξε ότι στο νέο σχέδιο της κυβέρνησης, «οι ανισότητες είναι παντού, στους θεσμούς, στην ανάπτυξη, στην εργασία και στην κοινωνία». «Έχουμε μια κυβέρνηση που φαίνεται να πιστεύει πως ότι λέμε το 1995, είναι ίδιο με το 2005, το 2015, και το 2025, σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα σε αυτή τη χώρα. Σαν να έχω μπροστά μου μια έκθεση copy paste» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος και κατηγόρησε τον κ. Σκυλακάκη ότι στην ομιλία του, «δεν υπήρξε πουθενά η λέξη ανισότητες αλλά μόνο η λέξη ΣΔΙΤ».

«Όμως, αυτό το μοντέλο έχει γίνει παραδεχτό ότι απέτυχε παγκοσμίως, σε όλους τους στόχους που αφορούν την ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Είναι ένα μοντέλο που έφερε ανισότητες στην εργασία, στην παραγωγικότητα, στις επενδύσεις, στην ανάπτυξη, στην κοινωνία. Και εσείς φέρατε μια έκθεση, που δεν λέει τίποτα για όλα αυτά, εκτός από αυτά που πάντα λέγατε. Ότι, μέσω της επιχειρηματικότητας και της ευελιξίας, όλα θα γίνουν καλά», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος και συνέχισε:

«Δεν κάνατε καμία διαβούλευση για το Εθνικό Σχέδιο και έχετε το θράσος να έρχεστε στην Επιτροπή και να λέτε ότι σε δύο μήνες θα το φέρετε, και τότε θα εκφραστούν και οι φορείς. Πού είναι η διαβούλευση με φορείς, Τοπική Αυτοδιοίκηση και κόμματα; Μόνο το επιτελικό κράτος σας ενδιαφέρει».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, αμφισβήτησε επίσης τους ρυθμούς ανάπτυξης που εκτιμά η κυβέρνηση ότι θα έχει η χώρα, αντιτείνοντας ότι «δεν βγαίνουν από το μακροοικονομικό μοντέλο». «Είναι ένα μνημόνιο χωρίς μνημόνιο. Και θέλετε να δεσμεύσετε και εμάς; Είναι ένα σχέδιο με ανισότητες παντού, αντίθετο από το αναπτυξιακό μοντέλο που είχε κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η ανισότητα υπάρχει παντού στο σχέδιο σας. Στις περιφέρειες, στους θεσμούς, στους μισθούς, στην εργασία, ανισότητες μεταξύ των επιχειρήσεων, με τις μικρές και μικρομεσαίες επιχείρησης που θα ακούσουν το τελικό κείμενο όταν θα έρθει προς ψήφιση. Καμία δίκαιη ανακατανομή πόρων. Και έχουμε ένα κείμενο που τίποτα από αυτά δεν λέει, μόνο ασάφειες έχει», υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος.

«Από πουθενά δεν προκύπτει ότι έχετε σκύψει το κεφάλι πάνω στα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και δεν είναι ίδια με τα προβλήματα του 2009 ή του 2019 και του 2021», σημείωσε και κατέληξε: «Ζήτησε ο κ. Σκυλακάκης, παρότι δεν είχε κάνει καμία διαβούλευση, να αντιμετωπιστεί το Εθνικό Σχέδιο με μετριοπάθεια και σοβαρότητα. Εμείς πάντα, δείχναμε σοβαρότητα όσο ήμασταν αντιπολίτευση αντίθετα από ό,τι κάνει η ΝΔ. Πολύ σύντομα όμως θα υπάρχει μια άλλη κυβέρνηση που έχει καταλάβει τι γίνεται στη χώρα, εντοπίζει τα προβλήματα και ακόμα περισσότερο δίνει δίκαιες προοδευτικές λύσεις».

Έντονα επικριτικός στη κυβέρνηση εμφανίστηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, κατηγορώντας την ότι «το σχέδιο της για το Ταμείο Ανάκαμψης αφορά τους λίγους ενώ αδιαφορεί για τους πολλούς».

«Το Ταμείο Ανάκαμψης δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός ενός βίαιου μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας, με την εξαφάνιση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Ούτε θα πρέπει να συνδεθεί η εκταμίευση των πόρων του με προαπαιτούμενα που απορυθμίζουν ακόμα περισσότερο τις εργασιακές σχέσεις ή επιταχύνουν το κλείσιμο επιχειρήσεων. Πρέπει να είναι μια πρόταση που αφορά τους πολλούς και όχι τους λίγους. Και δυστυχώς η πρόταση της κυβέρνησης ελάχιστα ανταποκρίνεται σε αυτούς τους στόχους», επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής.

Ακόμα, ο κ. Κατρίνης μίλησε για «σχέδιο Ανάκαμψης που δεν αποτελεί προϊόν εθνικής συναίνεσης», καθώς όπως είπε, «καμία διαβούλευση δεν έγινε, καμία συνεργασία δεν υπήρξε ενώ υποβαθμίστηκε και ο ρόλος της Βουλής».

«Αυτό που κατέθεσε η κυβέρνηση δεν αποτελεί ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο αλλά μια πρόταση που διαμορφώθηκε στο εξωτερικό, με κυρίαρχο μέλημα τη γρήγορη απορρόφηση των πόρων, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η δυνατότητα παραγωγής στη χώρα και η εθνική προστιθέμενη αξία. Είναι ένα σχέδιο που δεν συμβάλλει στην κοινωνική συνοχή», υποστήριξε ο κ. Κατρίνης, ενώ παράλληλα αμφισβήτησε ότι θα δημιουργηθούν 200 χιλιάδες νέες θέσεις απασχόλησης». «Η κυβέρνηση δεν λέει ότι θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίες από το κλείσιμο των ατομικών και μικρών επιχειρήσεων που αποκλείονται από τη χρηματοδότηση του “Ελλάδα 2.0”. Γιατί το σχέδιο αφορά μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις και ομίλους του εξωτερικού και δεν έχει καμία προοπτική για αναπτυξιακή παραγωγή», επισήμανε.

Για ένα ακόμα «πανευρωπαϊκό, αντϊεργατικό, αντιλαϊκό μνημόνιο, που οδηγεί σε περαιτέρω κοινωνικές ανισότητες», αλλά και για «καπιταλιστικά αποτυχημένα μοντέλα που εφαρμόζονται από όλες τις κυβερνήσεις», μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος. «Πρόκειται για ένα Πανευρωπαϊκό μνημόνιο που αντί για Ελλάδα 2.0, θα έπρεπε να λέγεται Ελλάδα 5.0», τόνισε, ενώ χαρακτήρισε αστειότητες τα περί δίκαιης ανάπτυξης.

«Δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη ανάπτυξη στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος. Αυτές είναι αστειότητες. Προσπαθούν όλες οι κυβερνήσεις, να κρύψουν ότι υλοποιούν τα σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων μεταφέροντας όλα τα βάρη στα λαϊκά στρώματα. Καμία αναδιανομή δεν γίνεται. Είναι φανερό ότι και αυτό το πακέτο θα το πληρώσει ο ελληνικός λαός. Γιατί λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν και τζάμπα χρήμα δεν δίνεται», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Καραθανασόπουλος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις για την επιτυχία του σχεδίου της κυβέρνησης ενώ επισήμανε ότι είναι αμφισβητούμενοι οι ρυθμοί ανάπτυξης της χώρας που παρουσιάζονται, καθώς δεν μπορούν να επαληθευτούν. «Δεν είναι σίγουρη η ανάπτυξη αν δεν μπορέσουμε να επαληθεύσουμε τα νούμερα που μας παρουσιάζετε. Δεν έχουμε πλήρη εικόνα του σχεδίου», ανέφερε ο κ. Βιλιάρδος.

Ακόμα, επισήμανε ότι όλα τα ΕΣΠΑ επικεντρώνονται στη πράσινη ανάπτυξη και τον ψηφιακό ανασχηματισμό, κάνοντας λόγο για «υπερβολή», ενώ σημείωσε ότι «υπάρχουν και κάποια θετικά και ενδιαφέροντα έργα για τα οποία όμως η χρηματοδότηση τους είναι ελάχιστη».

«Πρόκειται για ένα ακόμα επικοινωνιακό πυροτέχνημα της κυβέρνησης, με ένα μικρό και αβέβαιο οικονομικό πακέτο που δεν αρκεί να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις στην οικονομία από την πανδημία, και σίγουρα δεν είναι η απάντηση στην ανάπτυξη και στην παραγωγή πλούτου», κατέληξε ο κ. Βιλιάρδος.

Επικριτικός για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης της χώρας εμφανίστηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜεΡΑ25, Κρίτων Αρσένης. «Είπε ο κ. Σκυλακάκης ότι τα χρήματα μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα πάνε για ενίσχυση δημοσίων υποδομών. Σε κάποιες δράσεις θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε, αν δεν υπήρχε μια σημαντική λεπτομέρεια. Ότι τα χρήματα θα πάνε μέσω ΣΔΙΤ στα χέρια πέντε εταιριών και οι δημόσιες υποδομές θα είναι από δω και μπρος ιδιωτικό κεφάλαιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αρσένης.

«Τα ΣΔΙΤ δεν είναι τρόπος διαχείρισης για την ανάπτυξη της χώρας, αλλά ένας τρόπος φορολόγησης. Εσείς, αυτό που κάνετε είναι να δίνετε σε μια επιχείρηση χρήματα, και για αυτά τα λίγα που θα βάλει η ίδια, θα πληρώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά», σημείωσε ο κ. Αρσένης συνέχισε:

«Όπως προκύπτει από το σχέδιο σας, η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα ανάπτυξης. Για εσάς, το πρόβλημα που καλείστε να λύσετε, είναι πώς να διαλύσετε μια και δια παντός τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας και τολμούν ακόμα να παράγουν, κόντρα στις αντίξοες συνθήκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Τα ΣΔΙΤ είναι το μεγάλο σας όνειρο. Όλα τα προχωράτε μέσω φορολόγησης των πολιτών και μέσω των ιδιωτικοποιήσεων».

Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ, Διονύσης Σταμενίτης, υποστήριξε ότι «η Ελλάδα μαζί με την Ισπανία είναι οι δύο χώρες ανάμεσα σε όλες της ΕΕ, που έχουν δημιουργήσει τα καλύτερα αναπτυξιακά προγράμματα τα οποία ανταποκρίνονται απολύτως με τους ευρωπαϊκούς κανόνες».


Πηγή: ΑΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.