Θα εξεταστεί ασφαλιστική δικλείδα για να μην χαθεί η έκπτωση του 5% για τους ενοικιαστές, διευκρίνισε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος μιλώντας στο Πρώτο πρόγραμμα.
«Ο κ. Αράπογλου έθιξε δύο ζητήματα: Το ένα έχει να κάνει με το 5%. Δεν θεωρώ ότι είναι χαράτσι, δεν μπορούμε να το βαφτίζουμε χαράτσι, τον κίνδυνο απώλειας μιας έκπτωσης που ήδη υπάρχει, μιας φορο-έκπτωσης. Και το δεύτερο που έθιξε είναι και το κομμάτι κάποιων εξαιρέσεων από την υποχρεωτική καταβολή του ενοικίου μέσω τραπέζης. Όσον αφορά το πρώτο, το νομοσχέδιο στο οποίο βρίσκεται η συγκεκριμένη ρύθμιση μόλις χθες μπήκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για να συζητηθεί από τους βουλευτές και στη συνέχεια να πάρει το δρόμο της ψήφισης. Εκεί θα εξεταστούν όλα τα δεδομένα, θα εξεταστεί και το περιεχόμενο της διαβούλευσης, όπου είχε ενεργό ρόλο η ΠΟΜΙΔΑ και θα αποφασίσει η Εθνική αντιπροσωπεία κατά πόσον αυτό μπορεί να αλλάξει και να υπάρξει μια ασφαλιστική δικλείδα για τον ιδιοκτήτη για να μην μπορεί να χάσει το 5%. Αυτό λοιπόν, είναι θέμα ημερών για το πότε θα εξεταστεί. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα πάει για ψήφιση. Το δεύτερο όμως, που έθιξε ο κ. Αράπογλου και έχει να κάνει με την ουσία της μεταρρύθμισης που έχει να κάνει με το ότι πρέπει από εδώ και στο εξής υποχρεωτικά τα ενοίκια να πληρώνονται ηλεκτρονικά, εδώ δεν έχουμε πολλά περιθώρια ελιγμών γιατί είναι σαν να ακυρώνουμε τους εαυτούς μας (…)» είπε.
Και συνέχισε λέγοντας πως «το υπουργείο Οικονομικών είναι σε συνεχή συνεργασία με την ΠΟΜΙΔΑ που είναι η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Ιδιοκτητών Ακινήτων και μάλιστα την πρότασή της να καθίσταται υποχρεωτική πληρωμή και των δώδεκα μισθωμάτων προκειμένου κάποιος να απολαύσει ουσιαστικά την έκπτωση, την επιστροφή ενοικίου που έχουμε θεσπίσει πρόσφατα, είναι δική τους ιδέα και την οποία την εφαρμόσαμε και την υιοθετήσαμε ».
Για τους ελέγχους στις παραλίες
Επίσης μίλησε τους ελέγχους που γίνονται στις παραλίες. «Φέτος έχουν υποβληθεί γύρω στις 4.500 καταγγελίες πολιτών. Είναι οι μισές ωστόσο σε σχέση με το περσινό χρονικό διάστημα, που σημαίνει ότι φέτος τα πράγματα έχουν οργανωθεί πολύ περισσότερο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς αυτό να σημαίνει ωστόσο ότι δεν υπάρχουν και επιχειρηματίες, όπου τρέχουν και εγκαθιστούν και κατασκευές ακόμα και μέσα στη θάλασσα. Τρέχουμε όμως, και εμείς πίσω από αυτούς ή τους προλαβαίνουμε πολλές φορές και τα αφαιρούμε (…). Το ίδιο θα κάνουμε και τους επόμενους μήνες, ακόμα και με τη χρήση drone ή δορυφορικών εικόνων, ακριβώς για να προστατεύσουμε το δημόσιο χώρο και το δικαίωμα του οποιουδήποτε πολίτη να έχει απρόσκοπτη πρόσβαση στην παραλία. Γι’ αυτό φτιάχτηκε αυτός ο νόμος. Γι’ αυτό φτιάξαμε την εφαρμογή MyCoast. Δόξα τω Θεώ, πάνω από 60.000 συμπολίτες μας έχουν ήδη κατεβάσει αυτή την εφαρμογή και προσκαλούμε όσους αναμένεται να ταξιδέψουν για λίγες ημέρες διακοπών να το κάνουν και να μας βοηθήσουν για να καθαρίσουμε τις παραλίες από τις παρανομίες» υπογράμμισε.
Και αναφέρθηκε στο ζήτημα των φορολογικών δηλώσεων.«Κατ’ αρχάς να πούμε ότι μέχρι και μία ώρα πριν την παράταση που αναγγέλθηκε προχθές, είχε υποβληθεί άνω του 97% των φορολογικών δηλώσεων των φυσικών προσώπων και άνω του 80 με 85% των νομικών προσώπων. Όμως, συνέβη κάτι τις τελευταίες δύο ημέρες κατά βάση, όπου ουσιαστικά δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να δώσουμε παράταση. Και αυτό ήταν το ότι το σύστημα τεχνικά είχε ουσιαστικά υπερφορτωθεί, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι λογιστές να κάνουν τις δηλώσεις (…). Εάν δεν υπήρχε αυτό το τεχνικό ζήτημα, δεν θα δινόταν καμία παράταση (…). Επειδή ακριβώς όμως, υπήρχε αυτό το τεχνικό ζήτημα, μόνο γι’ αυτό το λόγο προχωρήσαμε. Δεν κάναμε κανένα χατίρι σε κανέναν και αυτό θέλω να το ξεκαθαρίσω. Σεβόμαστε τους νόμους που ψηφίζουμε πάνω απ’ όλα, γιατί αυτός είναι νόμος του κράτους. Αλλά την ίδια ώρα, όταν η δημόσια διοίκηση δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε μια ανάγκη του πολίτη, γιατί τεχνικά για κάποιες ώρες έπεσε τότε και εκεί το δημόσιο πρέπει να δείχνει ένα φιλικό χαρακτήρα προς τον πολίτη» είπε.