Quantcast
Τι γράφουν τα αμερικανικά ΜΜΕ για την Ελλάδα - enikonomia.gr
share

Τι γράφουν τα αμερικανικά ΜΜΕ για την Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Οι επενδυτές πουλάνε τα ελληνικά ομόλογα και μετοχές, επειδή φοβούνται την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, αναφέρουν αμερικανικά μέσα  ενημέρωσης, τα οποία ασχολούνται ευρύτερα με τις εξελίξεις στην Ελλάδα και τις πιθανές προοπτικές σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.Στα δημοσιεύματα διατυπώνεται επίσης η άποψη ότι η Ελλάδα πέτυχε μια τεράστια προσαρμογή με τη μείωση των δημοσίων υπαλλήλων και των συντάξεων, την περικοπή των κοινωνικών προγραμμάτων και την αύξηση των φόρων. Τονίζεται ακόμη ότι οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα θα έχουν αντίκτυπο σε όλη την Ευρωζώνη.

 

                                               Άρθρο του Πολ Κρούγκμαν

 

«Η ελληνική κρίση ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια και οι παρενέργειές της συνεχίζουν να προκαλούν τεράστιο κακό στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο», υποστηρίζει ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν σε άρθρο γνώμης στην εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς, σημειώνοντας ότι «δεν μιλάει για τις παρενέργειες τις οποίες έχει ενδεχομένως κάποιος στο μυαλό του, όπως τις επιπτώσεις από την ελληνική ύφεση ανάλογες της Μεγάλης Ύφεσης ή τη μετάδοση της κρίσης σε άλλες υπερχρεωμένες χώρες, καθώς οι πραγματικά καταστροφικές συνέπειες της ελληνικής κρίσης ήταν ο τρόπος που στρέβλωσε τις οικονομικές πολιτικές, από τη στιγμή που σοβαροί, υποτίθεται, άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έβγαλαν λανθασμένα διδάγματα».

Τώρα, όπως τονίζει, «η Ελλάδα βρίσκεται εκ νέου σε κρίση και δεν είναι σίγουρο εάν θα εξαχθούν σήμερα τα σωστά συμπεράσματα, καθώς η πρώτη ελληνική κρίση είχε οδηγήσει στην αλλαγή της οικονομικής θεωρίας, με την καταδίκη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, ακόμη και όταν το δανειακό κόστος βρίσκονταν σε ιστορικό χαμηλό, και την περικοπή των κρατικών δαπανών, ακόμη και όταν προκαλούσε εκτόξευση της ανεργίας».

 

 

                                            Εκτιμήσεις του Stratfor

 

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμη οικονομική και πολιτική συγκυρία» επισημαίνει ανυπόγραφη ανάλυση που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του αμερικανικού ινστιτούτου γεωπολιτικών αναλύσεων Stratfor, σημειώνοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση αγωνίζεται στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας για να παραμείνει στην εξουσία έως τα μέσα του 2016. Στο εσωτερικό, η κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, προσπαθεί να βρει τις επιπλέον ψήφους που χρειάζεται στο Κοινοβούλιο για να διασφαλίσει την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές. Στο εξωτερικό διαπραγματεύεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για μια πιστωτική γραμμή που θα αντικαθιστά το σχέδιο διάσωσης».

Όπως αναφέρεται, «η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα συνάψουν συμφωνία για ένα νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας, αλλά τα πολιτικά και οικονομικά προβλήματα της Αθήνας δεν πρόκειται να επιλυθούν σύντομα. Οι επόμενες τρεις εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για την ελληνική κυβέρνηση και, για μια ακόμη φορά, οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα θα έχουν αντίκτυπο σε ολόκληρη την ευρωζώνη».

Στο δημοσίευμα διατυπώνεται επίσης η άποψη ότι «η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων θα ήθελε να διαπραγματευτεί με τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση αντί να ωθήσει την Ελλάδα σε πρόωρες εκλογές, οι οποίες θα έφερναν στην εξουσία ένα κόμμα το οποίο αμφισβητεί την πλήρη αποπληρωμή των δανείων. Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έχει δηλώσει ότι επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, ότι θα εξυπηρετήσει το ιδιωτικό χρέος της Ελλάδας και ότι θα διατηρήσει έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Ζητάει ωστόσο διαγραφή χρέους από αυτό που κατέχουν οι επίσημοι πιστωτές της χώρας. Ένα νέο κούρεμα λοιπόν του ελληνικού χρέους θα έπληττε κυρίως την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα κράτη-μέλη της ΕΕ, κι αυτό αποτελεί καλό λόγο για τις Βρυξέλλες να βοηθήσουν την κυβέρνηση του κ. Σαμαρά να κρατήσει όσο γίνεται περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ μακριά από την εξουσία. Μολονότι τα περισσότερα κράτη-μέλη της ευρωζώνης ανησυχούν για χαλάρωση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα το 2015, θα συνεχίσουν να στηρίζουν την κυβέρνηση του κ. Σαμαρά εξαιτίας του φόβου αντικατάστασής της από μια πολύ πιο επιθετική κυβέρνηση. Στην περίπτωση πρόωρων εκλογών, η Νέα Δημοκρατία θα επιχειρήσει να στείλει το μήνυμα στους ψηφοφόρους ότι η ίδια μπορεί να πετύχει καλύτερη συμφωνία από εκείνη που θα πετύχαινε ο ΣΥΡΙΖΑ».

Τέλος, σημειώνεται ότι «ακόμη ωστόσο και εάν η Ελλάδα κατορθώσει να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές και λάβει την προληπτική πιστωτική γραμμή το χρέος θα παραμείνει ένα κρίσιμο πρόβλημα. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η Ελλάδα θα πρέπει να έχει συνεχώς πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 4% σε σχέση με το ΑΕΠ και ανάπτυξη γύρω στο 3% για να μειώσει το χρέος από το 174%, το 2014, στο 128% το 2020. Η ελληνική κυβέρνηση ακόμη και εάν βρει τις επιπλέον ψήφους για την εκλογή νέου ΠτΔ και αποφύγει τις πρόωρες εκλογές η προοπτική επαναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού χρέους δεν θα εξαφανισθεί και θα συνεχίσει να δημιουργεί ανασφάλεια σε ολόκληρη την ευρωζώνη».

 

                                     Το CNBC

 

Σε ανάλυση στην ιστοσελίδα του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNBC αναφέρεται ότι «καθώς το ελληνικό χρηματιστήριο σημειώνει τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τριάντα ετών, πολλοί αναλυτές κρίνουν υπερβολική την αντίδραση των επενδυτών».

Ο Ναέμ Ασλάμ, επικεφαλής αναλυτής αγορών στην AvaTrade, δήλωσε στο CNBC ότι «η Ελλάδα έχει διανύσει πολύ δρόμο, έχει υλοποιήσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και χρειάζεται να τοποθετήσει το τελευταίο κομμάτι του παζλ. Οι κίνδυνοι είναι σοβαροί αλλά υπάρχει υπερβολή. Η Ελλάδα έχει υλοποιήσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και θα μπορέσει να τοποθετήσει και το τελευταίο κομμάτι».

 

                                            Ο φόβος των επενδυτών

 

Σε άρθρο του στη «Νιου Γιορκ Τάιμς» ο Λάντον Τόμας αναφέρεται «στην ανησυχία των επενδυτών, οι οποίοι είχαν επιστρέψει στην Ελλάδα λόγω των στοιχείων ανάκαμψης της οικονομίας της και οι οποίοι ξεπουλούν τώρα τα ομόλογα λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας», όπως υποστηρίζει.

Στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι «επτά μήνες μετά την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων πλησιάζουν το 10%, καθώς οι επενδυτές ξεπουλάνε φοβούμενοι την προκήρυξη πρόωρων εκλογών και το ισχυρό ενδεχόμενο αντικατάστασης της κυβέρνησης του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, που στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις, από μια ριζοσπαστική και απρόβλεπτη κυβέρνηση».

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.