Quantcast
Τι κρύβεται πίσω από την απόφαση - σοκ της ελβετικής κεντρικής τράπεζας - enikonomia.gr
share

Τι κρύβεται πίσω από την απόφαση – σοκ της ελβετικής κεντρικής τράπεζας

δημοσιεύτηκε:

Του Άκη Χαραλαμπίδη

  

Πώς ξαφνικά και κάνοντας στροφή 180 μοιρών μέσα σε λίγες μόνο ημέρες, η ελβετική κεντρική τράπεζα (SNB) εγκατέλειψε τον “ακρογωνιαίο λίθο” της νομισματικής πολιτικής της από τον Σεπτέμβριο του 2011, δηλαδή την ελάχιστη ισοτιμία του νομίσματός της έναντι του ευρώ; 

‘Ηταν μία “τρελή” κίνηση των Ελβετών τραπεζιτών, η οποία προκάλεσε κύμα αντιδράσεων και στη χώρα τους, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ωρολογοποιίας Swatch να κάνει λόγο για “τσουνάμι” που θα προκληθεί από αυτή για τη βιομηχανία, τον τουρισμό και τελικά την οικονομία της χώρας.

Και το πρακτορείο Bloomberg σημείωσε στο βασικό άρθρο του ότι η SNB στήνει ενέδρα στην παγκόσμια οικονομία. 

Ο Πρόεδρος της SNB Τόμας Τζόρνταν αρνήθηκε σε συνέντευξη τύπου που έδωσε μετά την απόφαση – σοκ ότι πρόκειται για “μία αντίδραση πανικού” στις μαζικές εισροές κεφαλαίων στην Ελβετία, δηλώνοντας ότι η κατάργηση της ελάχιστης ισοτιμίας των 1,20 φράγκων ανά ευρώ αποφασίσθηκε, επειδή δεν μπορούσε να διατηρηθεί. 

Με τη δήλωση αυτή, ο Τζόρνταν άφησε να εννοηθεί ότι μετά τις αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν την ερχόμενη Πέμπτη, η SNB θα έπρεπε να παρεμβαίνει με τεράστια ποσά στην αγορά συναλλάγματος για να διατηρήσει την ισοτιμία των 1,20. Με την αγορά των ευρώ, τα οποία αναμένεται να υποτιμηθούν περαιτέρω, η SNB θα κατέγραφε μεγάλες ζημιές στον ισολογισμό της.

Εντύπωση, μάλιστα, προκάλεσε ότι ο Τζόρνταν απέφυγε να απαντήσει, αν είχε έρθει σε συνεννόηση με άλλες κεντρικές τράπεζες. Το μόνο που είπε ήταν ότι “αν αποφασίσει να εγκαταλείψεις μία τέτοια πολιτική, τότε πρέπει να αιφνιδιάσεις τις αγορές”. 

Αίροντας το ελάχιστο όριο, η SNB επιχείρησε να περιορίσει τις εισροές στο φράγκο, στέλνοντας τα επιτόκια ακόμη πιο βαθιά στο μείον (για την ακρίβεια στο -0,75% από -0,50%), μία κίνηση που ο ίδιος αναμένει να περιορίσουν την πίεση στο φράγκο με το πέρασμα του χρόνου. 

“Οι ισοτιμίες που βλέπουμε σήμερα δείχνουν υπερβολική ανατίμηση του φράγκου Αναμένεται να μειωθούν σε πιο διατηρήσιμα επίπεδα”, δήλωσε. 

Ερώτημα, πάντως, είναι αν η ίδια η ελβετική οικονομία, που το μεγαλύτερο ποσοστό του εμπορίου της είναι με τις χώρες της Ευρωζώνης, θα αντέξει μία τόσο μεγάλη ανατίμηση, η ή SNB θα υποχρεωθεί και πάλι σε αλλαγή πολιτικής. 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.