Quantcast
Τι λένε διεθνείς τράπεζες για τη διαβούλευση Ελλάδας και πιστωτών - enikonomia.gr
share

Τι λένε διεθνείς τράπεζες για τη διαβούλευση Ελλάδας και πιστωτών

δημοσιεύτηκε:

Την τρέχουσα εβδομάδα, η οποία θα είναι μικρότερη για τα ευρωπαικά χρηματιστήρια, λόγω του Πάσχα των Καθολικών, η Ελλάδα θα βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο της προσοχής, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal. 

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι σήμερα λήγει η προθεσμία για την υποβολή των προτάσεων της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις στουςπιστωτές της και τονίζει ότι η έγκρισή της είναι κρίσιμης σημασίας για να μπορέσει η Αθήνα να ανακτήσει την πρόσβασή της στις δόσεις του προγράμματος βοήθειας και τον κανονικό δανεισμό της από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). 

Η εφημερίδα παραθέτει τις απόψεις διεθνών τραπεζών σχετικά με τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της.

 

Lee Hardman, οικονομολόγος της τράπεζας Τόκιο – Μιτσουμπίσι


“Ο ρυθμός των διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει απογοητευτικά αργός, αλλά είναι ενθαρρυντικό ότι υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις. Οι εξελίξεις όσον αφορά την Ελλάδα παραμένουν εν πολλοίς ένα παράπλευρο θέμα για την πορεία του ευρώ βραχυπρόθεσμα, αλλά θα μπορούσε να δημιουργήσει καθοδικούς κινδύνους, εάν οι συζητήσεις κατέρρεαν.

 

Anthony Peters, αναλυτής της SwissInvest

 

“Εδώ και χρόνια, παρακολουθούμε μία σειρά ανέφικτων υποσχέσεων από διαδοχικές κυβερνήσεις της Αθήνας. Το ξέρουν (οι ελληνικές κυβερνήσεις) ότι δεν μπορούν να τις υλοποιήσουν. Ξέρουμε ότι δεν μπορούν να τις υλοποιήσουν και οι τύποι στη Φρανκφούρτη, το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες γνωρίζουν επίσης ότι δεν μπορούν, αλλά παρά ταύτα, κάθε φορά δίνουν το τεκμήριο της αμφιβολίας.Γιατί μπορεί να είναι διαφορετικά αυτή τη φορά, δεν μποροώ να το κατανοήσω”. 

 

Philippe Gudin, οικονομολόγος της Barclays

 

“Η λίστα περιλαμβάνει μέτρα που στοχεύουν στην είσπραξη νέων εσόδων 3 δισ. ευρώ φέτος μέσω βελτιώσεων στην είσπραξη των φόρων και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, καθώς και ορισμένων αυξήσεων φόρων. Ωστόσο, εξακολουθεί να μην έχει λετπομέρειες σε ορισμένους τομείς που έχουν προκαλέσει ανησυχίες σε προηγούμενες διαβουλεύσεις και δεν υπάρχει πρόοδος όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και την αγορά εργασίας. Για τον λόγο αυτό, φαίνεται απίθανο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ότι το Eurogroup θα συνεδριάσει αυτή την εβδομάδα για να εγκρίνει την αποδέσμευση κεφαλαίων, παρά τις ενδείξεις ότι τα διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου εξαντλούνται”. 

 

Michala Marcussen, επικεφαλής οικονομολόγος της Société Générale

 

“Εν μέσω ανταλλαγής επιστολών, υψηλού επιπέδου πολιτικές συναντήσεις και μία καθημερινή ομοβροντία νέων σχολίων από διάφορους πολιτικούς, μπορεί να είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πού ακριβώς βρίσκονται οι διαφωνίες μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της. Διατηρούμε την άποψη ότι στην περίπτωση που έχουμε ο χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα, αυτό θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στην αγορά”. 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.