Quantcast
Τι λένε οι ειδικοί για το κόστος των καταστροφών από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες - enikonomia.gr
share

Τι λένε οι ειδικοί για το κόστος των καταστροφών από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες

δημοσιεύτηκε:

Ο οικονομολόγος και πρόεδρος του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), Παναγιώτης Λιαργκόβας για τις καταστροφές από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές, αλλά και για το κόστος αποκατάστασης.

«Είναι τεράστιο το κόστος και μην ξεχνάμε και τις πυρκαγιές. Πάνω στις πυρκαγιές ήρθε να προσθέτει και η καταστροφή αυτή. Υπάρχουν σοβαρές συνέπειες. Οι εκτάσεις δεν θα μπορούν να καλλιεργηθούν, οι μεταποιητικές δραστηριότητες δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν» ανέφερε αρχικά ο κ. Λιαργκόβας, μιλώντας στο MEGA.

Και συνέχισε: «Άρα, όλα αυτά αν τα προσθέσουμε φτάνουμε σε ένα δυσθεώρητο κόστος, που δεν μπορεί ν το καλύψει ο προϋπολογισμός και πρέπει να εξευρεθούν πόροι. Μία πηγή θα μπορούσε να είναι μία ανακατεύθυνση του Ταμείου Ανάκαμψης για την αποκατάστασή κάποιων περιοχών, όπως κάναμε στο ΕΣΠΑ με τον Covid. Δεύτερον υπάρχει το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ που εκεί θα πρέπει να απευθυνθούμε να ζητήσουμε πόρους και ένα τρίτο, μπορεί να είναι το “πάγωμα” κάποιων εξαγγελιών. Ελπίζω να μην γίνει κάτι τέτοιο».

Σύμφωνα με τον κ. Λιαργκόβα, «η Ευρώπη μπορεί να συμφωνήσει για την ανακατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης γιατί αυτό ναι μεν «βολεύει» που δε θα δώσει πρόσθετους πόρους, αλλά εξυπηρετεί την τρέχουσα ανάγκη να χρηματοδοτηθεί το κόστος των έργων που θα γίνουν».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.