Quantcast
Τι λένε οι τραπεζίτες για τις τράπεζες, τα επιτόκια και τα κόκκινα δάνεια - enikonomia.gr
share

Τι λένε οι τραπεζίτες για τις τράπεζες, τα επιτόκια και τα κόκκινα δάνεια

δημοσιεύτηκε:

Ανθεκτικές και θωρακισμένες παραμένουν οι ελληνικές τράπεζες, ωστόσο το πρόβλημα των κόκκινων δανείων ενδέχεται να επιδεινωθεί λόγω της αύξησης των επιτοκίων το οποίο θα απαιτήσει τουλάχιστον μία 5ετία ακόμη προκειμένου να διευθετηθεί οριστικά.

Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα των τραπεζιτών που συμμετείχαν σε πάνελ του Οικονομικού Επιμελητηρίου.

Ο επικεφαλής της ομάδας της ΕΚΤ για την Ελλάδα, Μartin Bijsterbosch αναγνώρισε ότι οι τράπεζες δέχονται σήμερα  πιέσεις λόγω της αναταραχής στις ΗΠΑ και στην Ελβετία με την Credit Suisse. Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παρόλο που υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης του είναι σε πολύ καλή κατάσταση, και δεν υπάρχει ανησυχία. Συμπλήρωσε δε ότι η ΕΚΤ διαθέτει τα αναγκαία εργαλεία προκειμένου να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα ρευστότητας.

Η ελληνική οικονομία

Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία υπογράμμισε ότι διαθέτει δυνατά σημεία, υπογραμμίζοντας παράλληλα σημαντική μείωση των κόκκινων δανείων κάτω από 10%, ωστόσο απαιτείται περαιτέρω μείωση τους.

Ο ίδιος τόνισε ότι είναι απαραίτητο :

1 Να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα των τραπεζών ώστε να παρέχουν χρηματοδότηση . «Η κερδοφορία έχει βελτιωθεί, σταθερές πηγές εισοδήματος. Οι επενδυτές είναι εδώ οι τράπεζες γίνονται πιο ελκυστικές» ανέφερε χαρακτηριστικά

2. Να προχωρήσει με ικανοποιητικό η κατανομή της χρηματοδότησης από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία .

3. Να δημιουργηθούν θεσμοί που θα υποστηρίζουν το δανεισμό για επενδύσεις στην παραγωγή.

Ο επικεφαλής Λιανικής Τραπεζικής Τράπεζας Πειραιώς, Βασίλης Κουτεντάκης επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι το τραπεζικό σύστημα αντιμετώπισε προβλήματα του παρελθόντος. Ανέφερε ότι πέρυσι η πιστωτική επέκταση έφθασε στα 6,5 δις. ευρώ ενώ οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 8,5 δισ. ευρώ.

«Θέλαμε φέτος η πιστωτική επέκταση να ξεπεράσει τα 6,5 δις .ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά. Επεσήμανε επίσης ότι είναι αναγκαίο παράλληλα με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας να προχωρήσει και αυτός των τα τραπεζών, ώστε να διευκολυνθεί η επαφή του πελάτη με την τράπεζα.

Ο πρόεδρος της doValue Greece,Θεόδωρος Καλαντώνης από την πλευρά του υποστήριξε ότι τα κόκκινα δάνεια παρά την μείωση τους αποτελούν βαρίδι για την οικονομία και ότι αναπτυξιακό σχεδιασμό. Προέβλεψε δε ότι για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος, καθώς παραμένουν ακόμη 90 δισ. ευρώ, θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλα πέντε χρόνια ακόμη. Επομένως όπως ανέφερε χαρακτηριστικά δεν «χωρούν λαϊκισμοί και εύκολες τοποθετήσεις».

Πόσα κόκκινα δάνεια έχουν ρυθμιστεί

Οι Servicers έχουν ρυθμίσει μέχρι σήμερα σχεδόν  35 δισ .ευρώ κόκκινα δάνεια και περίπου 10 δις. ευρώ έχουν επιστρέψει ως πράσινα στο τραπεζικό σύστημα.

Ο ίδιος εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις συνέπειες που θα έχει η αύξηση των επιτοκίων στους δανειολήπτες νοικοκυριά και επιχειρήσεις . Ήδη τους τελευταίους 2 – 3 μήνες όπως είπε έχουν διαφανεί ανησυχητικά σημάδια κυρίως στα στεγαστικά και στα δάνεια των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, ωστόσο χαρακτήρισε την κατάσταση ελεγχόμενη. Προκειμένου να καταδείξει το πρόβλημα ανέφερε το παράδειγμα επιχείρησης Μία επιχείρηση η οποία βαρύνεται με δανεισμό εξυπηρετούμενο 40 εκατ. Δανείων με 200 εργαζόμενους και ΕΒΙΤΑ 2 εκατ. ευρώ το 2021.

Το ετήσιο κόστος για την εξυπηρέτηση των δανείων της πριν την αύξηση των επιτοκίων ήταν 800 .000 ευρώ ενώ σήμερα έχει φθάσει το 1,6 εκατ. ευρώ και μέχρι τέλος του 2024 θα έχει εκτοξευτεί 2 εκατ. Ευρώ, όσα είναι δηλαδή τα κέρδη της.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Αttica Bank, Ελένη Βρετού αναφέρθηκε κυρίως στα οίκου της, υποστηρίζοντας ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη το σχέδιο εξυγίανσης και ενίσχυσης της Aττικής, προκειμένου να καταστεί από «μεγάλος ασθενής που είναι σήμερα σε πόλο του τραπεζικού συστήματος»

Η ίδια υποστήριξε ότι η Τράπεζα Αττικής μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας καθώς μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων βρίσκεται σήμερα αποκλεισμένος από το τραπεζικό σύστημα.

Αναφερόμενη στην σχεδιαζόμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ανέφερε ότι η Thrinvest των Μπάκου – Καϋμενάκη – Εξάρχου έχει διάθεση να επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στην Τράπεζα Αττικής, Εφόσον δε ολοκληρωθεί η εξυγίανση της Τράπεζας όπως είπε θα προχωρήσουμε στη συγχώνευση (σ.σ με την Παγκρήτια Τράπεζα) προκειμένου να δημιουργήσουμε τον 5ο πυλώνα του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος .

Τέλος ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Ηλίας Ξηρουχάκης αναφέρθηκε στα στη συμβολή του Ταμείου με περίπου 46 δις. ευρω ! για την εξυγίανση των ελληνικών συστημικών τραπεζών αλλά και της Τραπέζης Αττικής της οποίας διατηρεί το περίπου 70% του μετοχικού της κεφαλαίου .

Ο ίδιος ανέφερε χωρίς «ανοίξει περαιτέρω τα χαρτιά του» ότι το ΤΧΣ έχει καθορίσει την πολιτική αποεπένδυσης του από τις τράπεζες ήδη από το τέλος του 2022.

Όπως ανέφερε στόχος είναι να επιστρέψουν οι μετοχές που κατέχει το ΤΧΣ στις τράπεζες σε ιδιώτες, διαβεβαιώνοντας μάλιστα ότι έχει εμφανιστεί ενδιαφέρον προς αυτό από ιδιώτες επενδυτές

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.