Quantcast
Τι λένε οι ξένες τράπεζες για την ελληνική οικονομία και τα ομόλογα - enikonomia.gr
share

Τι λένε οι ξένες τράπεζες για την ελληνική οικονομία και τα ομόλογα

δημοσιεύτηκε:

Ενώ μεγάλες διεθνείς τράπεζες, όπως η Morgan Stanley και η UniCredit, πουλάνε τα ελληνικά ομόλογα, υπάρχει τουλάχιστον ένας επενδυτής που δηλώνει αποφασισμένος να περιμένει να περάσει η καταιγίδα, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

Πρόκειται για τον Paul Kazarian, τον ιδρυτή της Japonica Partners, ο οποίος δεν έχει πτοηθεί από την αναμέτρηση της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές της. Στην πραγματικότητα, σημειώνει το δημοσίευμα, ο Kazarian γίνεται πιο αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας, λέγοντας ότι η τρέχουσα αναταραχή προκαλείται από μία εσκεμμένη βραχυπρόθεσμη πιστωτική κρίση, ενώ η μακροχρόνια εικόνα για τα ελληνικά ομόλογα είναι πιο θετική. 

“Δεν έχουμε πουλήσει τίποτε (από το χαρτοφυλάκιο των ελληνικών ομολόγων) και ούτε σχεδιάζουμε να το κάνουμε. Η Ελλάδα υποφέρει τώρα από μία σύνθλιψη ρευστότητας. Δεν έχει πρόβλημα χρέους, έχει μία δυσκολία διαχείρισης”, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Λονδίνο ο επενδυτής, η εταιρεία του οποίου αγόρασε ελληνικούς τίτλους το 2013. 

Η άποψη αυτή του Kazarian είναι αντίθετη από αυτή του επικεφαλής οικονομολόγου της UniCredit, Erik Nielsen, ο οποίος δήλωσε τη Δευτέρα ότι “αποδέχθηκε την αποτυχία του” από την Ελλάδα. Οι αναλυτές της Morgan Stanley έβγαλαν αυτή την εβδομάδα τα ελληνικά ομόλογα από τον κατάλογο με τις κορυφαίες επιλογές του 2015. Και οι δύο τράπεζες ανέφεραν ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. 

 Ενώ οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων έχουν εκτιναχθεί φέτος, τα κέρδη για κατόχους τους, όπως η Japonica  ή η Greylock Capital Management, μπορεί να είναι μεγάλα. Τα ελληνικά ομόλογα έχουν αποφέρει κέρδος 200% για όσους τα είχαν αγοράσει μετά την αναδιάρθρωση που έγινε τον Μάρτιο του 2012, που είναι η καλύτερη επίδοση μεταξύ των ανπατυγμένων αγορών. 

Η Greylock έχει διακρατήσει τα ελληνικά ομόλογά της, εν μέσω της αύξησης των εντάσεων, δήλωσε ο ιδρυτής της Hans Humes στην τηλεόραση του Bloomberg την περασμένη εβδομάδα.

Ο Kazarian δεν έχει δηλώσει το μέγεθος της επένδυσής του σε ελληνικά ομόλογα, μετά την προσφορά που έκανε το 2013 για την αγορά τέτοιων τίλων ύψους 4 δισ. ευρώ.

Λίγοι συμμερίζονται την αισιοδοξία του. Αν και η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν είναι το βασικό σενάριο της Morgan Stanley, οικονομολόγς της τράπεζας σημείωσε σε χθεσινή του έκθεση ότι αυξάνεται ο κίνδυνος ενός “λάθους βήματος” πολιτικής που θα οδηγήσει στην έξοδο της Ελλάδας. Η Morgan Stanley θεωρεί τώρα ότι υπάρχει μία στις τρεις πιθανότητα, από μία στις πέντε προηγουμένως, εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και ότι μπορεί η χώρα να πασχίσει να αποπληρώσει τα δάνεια από το ΔΝΤ και τα ομόλογα που έχει η ΕΚΤ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. 

Η άποψη αυτή διατυπώθηκε λίγες μόνο ημέρες μετά τη δήλωση του Nielsen της UniCredit ότι έχει αλλάξει άποψη για την Ελλάδα και ότι η χώρα είτε θα συμφωνήσει στις οικονομικές πολιτικές που ζητούνται για να της δοθεί βοήθεια είτε θα ετοιμασθεί για να φύγει από το ευρώ. 

 

Πηγή: Bloomberg

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.