Quantcast
Τι σηματοδοτεί η συμφωνία-μαμούθ 3,2 δισ. ανάμεσα στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την Masdar - enikonomia.gr
share

Τι σηματοδοτεί η συμφωνία-μαμούθ 3,2 δισ. ανάμεσα στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την Masdar

δημοσιεύτηκε:

Σε μια συμφωνία-μαμούθ στο χώρο της Ενέργειας προχώρησαν Masdar και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.  Ο ηγέτης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας των ΗΑΕ θα εξαγοράσει την ελληνική ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.  Η συμφωνία αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη ενεργειακή συναλλαγή που έγινε ποτέ στο Χρηματιστήριο Αθηνών και μία από τις μεγαλύτερες στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ΕΕ.

Η ανακοίνωση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Η εταιρεία Abu Dhabi Future Energy PJSC – Masdar (“Masdar”), ο ηγέτης της καθαρής ενέργειας των ΗΑΕ, ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέληξε σε οριστική συμφωνία με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. (GEKTERNA.AT) και λοιπούς μετόχους της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε. (TENERGY.AT), με την πρόθεση να αποκτήσει αρχικά το 67% των υφιστάμενων μετοχών της εταιρείας με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, με την επιφύλαξη ρυθμιστικών εγκρίσεων και άλλων όρων.

Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η Masdar θα εκκινήσει υποχρεωτική δημόσια πρόταση για την απόκτηση όλων των υπόλοιπων μετοχών της εταιρείας, με στόχο να φθάσει το 100%.

Η συναλλαγή και η επακόλουθη προσφορά αντιστοιχούν σε συνολική αποτίμηση της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ, και επιχειρηματική αξία 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ, καθιστώντας την, τη μεγαλύτερη ενεργειακή συναλλαγή που έγινε ποτέ στο Χρηματιστήριο Αθηνών και μία από τις μεγαλύτερες στην ευρωπαϊκή αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η συμφωνία αναμένεται να προσφέρει σημαντικές επενδύσεις κεφαλαίου στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, υποστηρίζοντας τη συμβολή της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) της Ελλάδας και τον στόχο της ΕΕ για μηδενικές εκπομπές έως το 2050. Η προτεινόμενη εξαγορά καταδεικνύει την κλίμακα και τις φιλοδοξίες των αναπτυξιακών σχεδίων της Masdar στην περιοχή και περαιτέρω εδραιώνει τον ρόλο της ως αξιόπιστος παγκόσμιος εταίρος ενεργειακής μετάβασης για κυβερνήσεις, επενδυτές, αναπτυξιακούς φορείς και κοινότητες σε όλο τον κόσμο.

Ιστορικό και λόγοι πραγματοποίησης της συναλλαγής

Ιδρυθείσα το 1997, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ είναι μια κορυφαία ευρωπαϊκή εταιρεία καθαρής ενέργειας, με ιστορικό άνω των 25 ετών στην υλοποίηση καινοτόμων και βιώσιμων έργων. Η εταιρεία ειδικεύεται στη χρηματοδότηση, ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με έμφαση στα αιολικά, φωτοβολταϊκά, υδροηλεκτρικά και αντλησιοταμιευτικά έργα.

Η εταιρεία ανακοίνωσε πρόσφατα το αναπτυξιακό της πλάνο, το οποίο στοχεύει σε εγκατεστημένη ισχύ από ανανεώσιμη ενέργεια ύψους 6GW έως το 2030. Με ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο έργων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα.

Η προτεινόμενη εξαγορά αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, καθώς στοχεύει σε παγκόσμια εγκατεστημένη ισχύ 100GW έως το 2030. Αντανακλά επίσης την εμπιστοσύνη της Masdar στις προοπτικές ανάπτυξης της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, καθώς και στη δυναμική της ελληνικής αγοράς και του εγχώριου κλάδου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η συναλλαγή ευθυγραμμίζεται πλήρως με τη στρατηγική της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να μετεξελιχθεί σε κορυφαίο διαφοροποιημένο Όμιλο υποδομών στην Ελλάδα και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, και επιταχύνει την πορεία του Ομίλου προς μια νέα εποχή ανάπτυξης.

Επιδεικνύοντας διοικητική συνέχεια, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, Γεώργιος Περιστέρης, και ο Διευθύνων Σύμβουλος, Εμμανουήλ Μαραγκουδάκης, θα συνεχίσουν στους σημερινούς τους διοικητικούς ρόλους μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής και θα στηρίξουν τη Masdar στη διοίκηση της εταιρείας στην επόμενη φάση ανάπτυξής της.

Η Α.Ε. Σουλτάνος Δρ. Al Jaber, Υπουργός Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας των ΗΑΕ, Πρόεδρος της Masdar και Πρόεδρος της COP28, δήλωσε: «Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί ένα ορόσημο στη στρατηγική της Masdar να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιό της σε 100 GW καθαρής ενέργειας έως το 2030 και θα συμβάλει ουσιαστικά στην εγκατεστημένη ισχύ από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα. Ως μία από τις μεγαλύτερες συναλλαγές στον κλάδο της ανανεώσιμης ενέργειας στην Ευρώπη το 2024, αυτή η επένδυση αντανακλά τη σαφή δέσμευση των ΗΑΕ στην ανάπτυξη καθαρής ενέργειας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό βήμα για την επίτευξη ενός από τους κεντρικούς στόχους της Συμφωνίας των ΗΑΕ, για τον τριπλασιασμό της παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030. Συνοπτικά, αυτή η συμφωνία υπογραμμίζει τις έξυπνες ευκαιρίες ανάπτυξης μιας υπεύθυνης και τακτικής ενεργειακής μετάβασης που θα δημιουργήσει νέους κλάδους, νέες θέσεις εργασίας και οικονομική ανάπτυξη με χαμηλές εκπομπές άνθρακα».

Ο Mohamed Jameel Al Ramahi, Διευθύνων Σύμβουλος της Masdar, δήλωσε: «Εισφέρουμε κεφάλαια και παγκόσμια τεχνογνωσία για να επιταχύνουμε την επέκταση της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, υποστηρίζοντας τις ενεργειακές φιλοδοξίες της Ελλάδας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και επεκτείνοντας την παγκόσμια εμβέλεια της Masdar. Ως κορυφαία ευρωπαϊκή πλατφόρμα ανάπτυξης ΑΠΕ, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο αυξανόμενο χαρτοφυλάκιο της Masdar στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ανυπομονούμε να ολοκληρώσουμε τη συναλλαγή και να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την διοικητική ομάδα της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ για να ενισχύσουμε τα φιλόδοξα αναπτυξιακά τους σχέδια για την υποστήριξη της ενεργειακής μετάβασης στην Ελλάδα».

Ο Γιώργος Περιστέρης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, και Εκτελεστικός Πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, δήλωσε: «Η συμφωνία μας με την Masdar αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση της πολύ μεγάλης αξίας της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς εκατοντάδων ανθρώπων εδώ και περισσότερα από 25 χρόνια. Ταυτόχρονα, σηματοδοτεί την απαρχή μίας νέας εποχής ακόμα μεγαλύτερης ανάπτυξης για τον Όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Αποτελεί δε ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης για την Ελλάδα και τις προοπτικές της. Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ είναι ο κορυφαίος επενδυτής ΑΠΕ στην Ελλάδα και βασικός πυλώνας της εθνικής προσπάθειας για μετάβαση σε ένα μέλλον με καθαρότερη και φθηνότερη ενέργεια για όλους. Ένα μέλλον με μεγαλύτερη ενεργειακή αυτονομία για τη χώρα μας, βασισμένη σε καθαρή ενέργεια που θα παράγεται στον τόπο μας. Και θα συνεχίσουμε στην ίδια πορεία με ακόμα μεγαλύτερη δύναμη.»

Η Masdar διατήρησε την Rothschild & Co ως μοναδικό οικονομικό σύμβουλο και τους Simmons & Simmons, Bernitsas Law, Latham & Watkins ως νομικούς συμβούλους, σε σχέση με τη συναλλαγή και τη χρηματοδότηση.

Ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υποστηρίχθηκε από τη Reed Smith LLP και τη Potamitis Vekris, οι οποίοι ήταν οι διεθνείς και ελληνικοί νομικοί σύμβουλοι, αντίστοιχα, για τη συναλλαγή, ενώ η Morgan Stanley έχει ενεργήσει ως μοναδικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.

Σχετικά με τον Όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς Ομίλους στην Ελλάδα με σημαντική παρουσία στο εξωτερικό. Με περίπου 8.000 εργαζομένους παγκοσμίως, ο Όμιλος κατέχει ηγετική θέση στην Ελλάδα στους τομείς υποδομών, παραγωγής, προμήθειας και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας, και διαχείρισης αποβλήτων. Ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (www.gekterna.com) είναι εισηγμένος στο Χρηματιστήριο Αθηνών (FTSE/ATHEX Large Cap).

Σχετικά με τη ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, θυγατρική του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, έχει δραστηριοποιηθεί στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για περισσότερο από δύο δεκαετίες, κατέχοντας το μεγαλύτερο και πιο διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο έργων στην Ελλάδα, με 2.500 MW σε λειτουργία, υπό κατασκευή και έτοιμα προς κατασκευή. Η εγκατεστημένη ισχύς της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ανέρχεται στα 1,227 MW, ενώ η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ συνεχίζει αδιάλειπτα το επενδυτικό της πλάνο, με στόχο να προσεγγίσει συνολική εγκατεστημένη ισχύ 6GW έως το 2030. Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ (www.terna-energy.com) είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σχετικά με τη Masdar

Η Masdar (Abu Dhabi Future Energy Company) είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες ανανεώσιμης ενέργειας παγκοσμίως. Ως παγκόσμιος πρωτοπόρος στην καθαρή ενέργεια, η Masdar προωθεί την ανάπτυξη και εφαρμογή τεχνολογιών ηλιακής, αιολικής, και γεωθερμικής ενέργειας, αποθήκευσης με μπαταρίες και πράσινου υδρογόνου για την επιτάχυνση της μετάβασης στην ενέργεια και την επίτευξη των παγκόσμιων φιλοδοξιών μας για μηδενικές εκπομπές. Ιδρύθηκε το 2006 και έχει αναπτύξει και επενδύσει σε έργα σε περισσότερες από 40 χώρες με συνολική εγκατεστημένη ισχύ άνω των 20GW, παρέχοντας προσιτή πρόσβαση σε καθαρή ενέργεια σε αυτούς που τη χρειάζονται περισσότερο και βοηθώντας στην προώθηση ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος. Η Masdar ανήκει από κοινού στις TAQA, ADNOC και Mubadala και στοχεύει σε εγκατεστημένη ισχύ ανανεώσιμης ενέργειας 100 GW έως το 2030, ενώ παράλληλα στοχεύει να γίνει κορυφαίος παραγωγός πράσινου υδρογόνου έως το ίδιο έτος.

Περιστέρης: Ψήφος εμπιστοσύνης για την εταιρεία και τη χώρα η πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής

«Επιλέξαμε να συμφωνήσουμε με μια εταιρεία που θα παραμείνει στην Ελλάδα, θα αναπτυχθεί στην περιοχή και θα υποστηρίξει το επενδυτικό πρόγραμμα της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, σε αντίθεση με ένα fund που θα προχωρούσε σε αποεπένδυση. Η συναλλαγή αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για την εταιρία και τη χώρα», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, τοποθετούμενος σήμερα στη γενική συνέλευση των μετόχων για την συμφωνία πώλησης της εταιρείας στην Masdar με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που ανακοινώθηκε το πρωί.

Ο κ. Περιστέρης τόνισε ότι κόκκινη γραμμή για την επίτευξη της συμφωνίας ήταν η διασφάλιση των συμφερόντων των μετόχων και ότι η συναλλαγή αποτελεί την μεγαλύτερη ενεργειακή συμφωνία που έχει πραγματοποιηθεί στο ελληνικό Χρηματιστήριο αλλά και την μεγαλύτερη έως σήμερα εξαγορά που έχει πραγματοποιήσει η Masdar.

Ο επικεφαλής της εταιρείας έκανε αναφορά στην διαδρομή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής από την περίοδο που οι ανανεώσιμες πηγές αντιμετωπίζονταν με καχυποψία. «Σήμερα οι ΑΠΕ είναι η καλύτερη και φθηνότερη πηγή ενέργειας. Φτιάξαμε έναν πλήρως καθετοποιημένο ενεργειακό οργανισμό, παρά τις δυσκολίες υλοποιήσαμε επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που θωρακίζουν την ενεργειακή αυτονομία της χώρας, προσφέρουν φθηνότερη ενέργεια για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εξασφαλίζουν σημαντική εγχώρια προστιθέμενη αξία, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, βοηθούν στην περιφερειακή ανάπτυξη και προσφέρουν ανταποδοτικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες», επεσήμανε ο κ. Περιστέρης.

Στα εμβληματικά έργα της εταιρείας περιλαμβάνονται το αιολικό πάρκο Καφηρέας που είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα, η μονάδα αποθήκευσης ενέργειας με τη μέθοδο της αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία, καθώς και το υπό ανάπτυξη υπεράκτιο αιολικό πάρκο στην Αλεξανδρούπολη.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή διαθέτει σήμερα εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ 1227 μεγαβάτ ενώ σε λειτουργία και κατασκευή βρίσκονται συνολικά 2,5 γιγαβάτ.

Η γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε την διανομή μερίσματος 0,38 ευρώ ανά μετοχή, ποσό που προστίθεται στο τίμημα που θα λάβουν όσοι μέτοχοι συμφωνήσουν να πουλήσουν τις μετοχές τους στη Masdar στην τιμή των 20 ευρώ ανά μετοχή που έχει συμφωνηθεί.

Χατζηδάκης: Απόδειξη εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία αποτελεί η συμφωνία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ- Masdar

Απόδειξη εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία αποτελεί η συμφωνία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ- Masdar, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της συμφωνίας μεταξύ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της Masdar για την εξαγορά της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.

Συγκεκριμένα, η δήλωση του υπουργού έχει ως εξής:

«Χαιρετίζουμε με ικανοποίηση την ανακοίνωση της σύναψης συμφωνίας μεταξύ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της Masdar για την εξαγορά της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. Η συμφωνία, μια από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο χώρο των ΑΠΕ, αποτελεί χειροπιαστή απόδειξη της εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας και επενδυτικών φορέων παγκόσμιας εμβέλειας στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, του κλάδου της ενέργειας και των ελληνικών επιχειρήσεων.

Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, συνεχίζουμε προσηλωμένοι στο μεταρρυθμιστικό μας έργο το οποίο διαρκώς αποδεικνύεται ότι οδηγεί σε αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων στην χώρα με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την εθνική οικονομία, τις ελληνικές επιχειρήσεις και τους πολίτες».

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.