Quantcast
Τηλεφωνία και ίντερνετ: Γιατί υπάρχουν "κρυφές" αυξήσεις - enikonomia.gr
share

Τηλεφωνία και ίντερνετ: Γιατί υπάρχουν “κρυφές” αυξήσεις

δημοσιεύτηκε:

Έρχονται “κρυφές” αυξήσεις σε τηλεφωνία και ίντερνετ. Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Καθημερινή” τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι επιβάλλουν πρόσθετες χρεώσεις σε υφιστάμενους και νέους συνδρομητές, μετά την απόρριψη του αιτήματός τους για αναπροσαρμογή  των τιμολογίων τους βάσει του πληθωρισμού.

Οι πρόσθετες χρεώσεις κρύβονται στα “ψιλά γράμματα” των συμβάσεων  που υπογράφουν  οι καταναλωτές. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, εταιρεία ήδη από την άνοιξη του 2022 σε προγράμματα απεριόριστης χρήσης στην κινητή έχει θέσει ως ρήτρα την αναπροσαρμογή στην τιμή του παγίου από τον 13 μήνα και μετά έως τη λήξη του συμβολαίου με επιπρόσθετη χρέωση έως 1,5 ευρώ λόγω πληθωρισμού και επενδύσεων δικτύου. Αυτή η ρήτρα έχει προστεθεί και στα συμβόλαια  σταθερής τηλεφωνίας. Επίσης η εταιρεία προχωρεί από την 1η  Δεκεμβρίου και στην αύξηση της ονομαστικής αξίας των τιμολογίων της σε σειρά γραμμάτων της.

Άλλη εταιρεία κατήργησε από την 1η Οκτωβρίου την έκπτωση 1 ευρώ σε συνδρομητές  που λαμβάνουν σε ηλεκτρονική μορφή τον λογαριασμό τους. Σε αντίστοιχη κίνηση  προχώρησε η πρώτη εταιρεία.

Μπορούν οι χρεώσεις αυτές να αποτραπούν;

Μάλιστα στελέχη των επιχειρήσεων αναφέρουν στην εφημερίδα “Καθημερινή” πως αυτές οι χρεώσεις αποτελούν μονόδρομο σε περιβάλλον υψηλού  πληθωρισμού. Τονίζουν επίσης ότι οι εταιρείες υφίστανται μεγάλη επιβάρυνση  από την αύξηση του ενεργειακού κόστους, ενώ τα δίκτυα οπτικών ινών και η ολοκλήρωση του δικτύου 5G αποτελούν επενδύσεις με μεγάλο κόστος. «Ο σήμερα ισχύον κανονισμός γενικών αδειών δεν θέτει γενική απαγόρευση αύξησης του παγίου ή ύπαρξη ρήτρας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής σε νέες συμβάσεις, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσεων, εφόσον υπάρχει σχετική πρόβλεψη στους όρους της σύμβασης  που κοινοποιούνται στον καταναλωτή. Ως προς την κατάργηση της έκπτωσης καθίσταται δυνατή επειδή αυτή δεν αποτελεί τμήμα του παγίου», εξηγεί στην εφημερίδα ” Καθημερινή” ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ, Κώστας Μασσέλος.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.