Quantcast
Τιμολόγια ρεύματος: Πιθανές αυξήσεις στους λογαριασμούς τον Σεπτέμβριο - enikonomia.gr
share

Τιμολόγια ρεύματος: Πιθανές αυξήσεις στους λογαριασμούς τον Σεπτέμβριο

δημοσιεύτηκε:

«Φουσκωμένα» αναμένεται να είναι τα τιμολόγια ρεύματος που θα ανακοινώσουν οι πάροχοι για τον Σεπτέμβριο. Κύρια αιτία για αυτή τη δυσμενή εξέλιξη είναι η αύξηση της χονδρικής τιμής του ρεύματος, που ξεπέρασε τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, απόρροια της ξέφρενης κούρσας που σημείωσαν την προηγούμενη εβδομάδα οι διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου.

Συγκεκριμένα, η τιμή της χονδρικής ρεύματος στη χώρα μας την Παρασκευή, έφτασε στα 107,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ και την Πέμπτη ήταν πάνω από τα 100 ευρώ (102,78 ευρώ).

Ράλι των τιμών στο φυσικό αέριο

Το ευρωπαϊκό συμβούλιο αναφοράς ενισχύθηκε κατά 20% περίπου, σημειώνοντας την υψηλότερη άνοδο σε εβδομαδιαία βάση από τον περασμένο Ιούνιο. Η τιμή έκλεισε λίγο πάνω από τα 35 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, ενώ στη διάρκεια της εβδομάδας ξεπέρασε και το επίπεδο των 40 ευρώ, όταν στις αρχές του μήνα διαπραγματεύονταν στα 27 ευρώ.

Αφορμή για το ράλι των τιμών έδωσαν οι φόβοι για διαταραχή της παγκόσμιας προσφοράς, λόγω πιθανών παρατεταμένων απεργιακών κινητοποιήσεων σε μεγάλες εγκαταστάσεις  εξαγωγής φυσικού αερίου στην Αυστραλία. Αν και οι συνθήκες στη διεθνή αγορά φυσικού αερίου έχουν ομαλοποιηθεί εδώ και αρκετούς μήνες και θεωρείται απίθανο να επαναληφθούν τα φαινόμενα του 2022 όταν οι τιμές είχαν εκτιναχθεί έως και τα 350 ευρώ, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι δεν έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα και υφίσταται ακόμα ο κίνδυνος έντονων διακυμάνσεων , που μπορούν να προκληθούν όχι μόνο από οικονομικούς αλλά και γεωπολιτικούς παράγοντες.

Θετικό είναι πάντως το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές αποθήκες φυσικού αερίου έχουν γεμίσει ήδη σε ποσοστό 88% κατά μέσο όρο έναντι στόχου για πληρότητα 90% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως την 1η Νοεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση η νευρικότητα στην αγορά φυσικού αερίου επηρεάζει και την πορεία των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην χώρα μας. Οι χρεώσεις ρεύματος είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη της διεθνούς ενεργειακής κρίσης το καλοκαίρι του 2021, απόρροια της μεγάλης πτώσης των τιμών φυσικού αερίου, της αυξανόμενης διείσδυσης των ΑΠΕ και της ραγδαίας βελτίωσης του ανταγωνισμού στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά τα τιμολόγια ρεύματος του Σεπτεμβρίου, οι εταιρείες θα ανακοινώσουν τις χρεώσεις στις 20 Αυγούστου. Σύμφωνα με την Απογευματινή, πηγές της αγοράς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ανακοινωθούν αυξημένες τιμές λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει για το φυσικό αέριο και τον κίνδυνο οι πάροχοι να βρεθούν εκτεθειμένη σε υψηλότερα κόστη.

Σε σχέση με τα τιμολόγια του Αυγούστου, παράγοντες εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρξει αύξηση που θα κυμαίνεται από 10% έως 15%.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.