Quantcast
Τιμολόγια Ρεύματος: Πού αναμένεται να κυμανθούν τον Οκτώβριο - enikonomia.gr
share

Τιμολόγια Ρεύματος: Πού αναμένεται να κυμανθούν τον Οκτώβριο

δημοσιεύτηκε:

Για τα τιμολόγια ρεύματος μίλησε ο ενεργειακός επιθεωρητής, Πραγματογνώμονας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Μιχάλης Καλογιαννάκης, εκτιμώντας πως αναμένεται μικρή αύξηση στα τιμολόγια.

«Με βάση το ιστορικό και με βάση τα στατιστικά που έχουμε τώρα φαίνεται ότι θα υπάρχει μια άνοδος. Τώρα αν θα είναι εκρηκτική, οι πρώτες μετρήσεις δείχνουν ότι θα είναι αρκετά μεγάλη. Πάντα, όπως και πέρυσι, υπήρχε μια αύξηση, διότι ο Σεπτέμβρης, λόγω του Αυγούστου, όπου είχαμε πολύ καλή παραγωγή, είχαμε καλύτερο μείγμα όπως ακούσατε ενεργειακό, έμπαιναν πολύ οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είχαμε μικρότερη τιμή. Πάντα Σεπτέμβρης είναι πιο φθηνός και ο Οκτώβρης έχει σίγουρα αύξηση, το θέμα είναι πόσο», είπε στην ΕΡΤ.

Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές

Στη συνέχεια, εξήγησε τι πρέπει να προσέχει κάποιος στην αναζήτηση τιμολογίου και τι είναι το τιμολόγιο μεταξύ πράσινου και μπλε: «Είναι περίεργο, μια εξέλιξη του μπλε, δηλαδή θα έχεις μηνιαίο πάγιο, στο τέλος, στον τελευταίο μήνα του εξαμήνου θα γίνει μια εκκαθάριση, θα έχεις ένα συγκεκριμένο πάγιο 60€. Στο τέλος του εξαμήνου θα γίνεται το εκκαθαριστικό. Θα γίνει το εκκαθαριστικό στο οποίο θα έχεις την τιμή του μπλε μέχρι στιγμής αλλά μέχρι όμως μια κατανάλωση, άρα θα πρέπει να προσέξεις την κατανάλωσή σου. Η κατανάλωση θα πρέπει να είναι κατά μέσο όρο 375 κιλοβατώρες το μήνα. 375 κιλοβατώρες είναι σχεδόν ενός μέσου νοικοκυριού που σχετικά προσέχει. (…)

Είναι μια μετεξέλιξη του να έχεις κάτι σταθερό. Συγχρόνως όμως θα υπάρχει μια παρακολούθηση της κατανάλωσης σου, γιατί καλό είναι πέραν του να βλέπουμε τις τιμές που ανεβοκατεβαίνουν και είναι ένα χρηματιστηριακό προϊόν πλέον να κοιτάμε και τη δική μας κατανάλωση όσο και να επιλέξουμε σωστά, μεγάλη σημασία έχει η δική μας κατανάλωση και βλέπουμε ότι σχετικά με πέρυσι με την κατανάλωση που υπήρχε ανά μήνα υπάρχει μια πτώση, άρα εκτιμώ ότι πιάνει τόπο και οι παρεμβάσεις που κάνουμε είναι μια καλή περίοδο να κάνουμε τώρα παρεμβάσεις που δεν έχει ούτε ζέστη ούτε βροχές. Ο κόσμος σιγά σιγά εκπαιδεύεται στο να καταναλώνει λιγότερο».

Τι είπε για τα μπλε τιμολόγια

Ταυτόχρονα, τόνισε για τα τα μπλε τιμολόγια: «Αυτή τη στιγμή, όπως είδαμε και για φέτος από την αρχή του χρόνου αλλά και συνολικά, τα μπλε τιμολόγια είναι πολύ πιο οικονομικά εν τέλει. Ο κόσμος στρέφεται προς τα εκεί γιατί έχει βαρεθεί να κοιτάει τις προσαυξήσεις κάθε μήνα, αλλά με μια απλή πράξη θα κάνει και ο ίδιος είναι πιο συμφέρον αυτή τη στιγμή, τον προστατεύει από τις μεγάλες αλλαγές».

Ερωτηθείς για το πόσο έχουν καταφέρει οι ΑΠΕ να συγκρατήσουν τις τιμές στην Ελλάδα απάντησε: «Το καλοκαίρι ας πούμε τον Αύγουστο που είχαμε και αέρα και ηλιοφάνεια πολύ μεγάλη, ουσιαστικά το ενεργειακό μίγμα εξαρτιόταν πολύ από τα ΑΠΕ και για αυτό έπεσε και η τιμή μετά τον Σεπτέμβριο. Άρα αυτό είναι πολύ σημαντικό. Δυστυχώς, η Νοτιοανατολική Ευρώπη έχει το πρόβλημα του δικτύου συνολικά είναι και η χώρα μας, αλλά είναι και οι υπόλοιπες χώρες και δεν μπορούν να επιτύχουν ούτε καλύτερη αποθήκευση, ούτε καλύτερη διανομή. Όταν δηλαδή με τις ΑΠΕ μπορούμε και παράγουμε πολύ ενέργεια από ότι χρειαζόμαστε, δεν έχουμε ούτε να αποθηκεύσουμε ούτε να διανείμουμε σε υπόλοιπες χώρες κάπου αλλού. Άρα αυτό είναι πρόβλημα που σιγά σιγά πρέπει να το λύνουμε γιατί είναι κομβικό για την ανάπτυξη της χώρας και όχι μόνο για τα νοικοκυριά».

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.