Quantcast
Το 2017 η λειτουργία του κέντρου για τον συντονισμό των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στα Βαλκάνια - enikonomia.gr
share

Το 2017 η λειτουργία του κέντρου για τον συντονισμό των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στα Βαλκάνια

δημοσιεύτηκε:

Ελλάδα, Βουλγαρία, Τουρκία και Κόσοβο, θα συμμετέχουν αρχικά – και θα ακολουθήσουν άμεσα η Αλβανία και η ΠΓΔΜ – στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας που θα συσταθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, με σκοπό την ίδρυση και λειτουργία, το 2017, του Περιφερειακού Συντονιστικού Κέντρου Ασφάλειας της Ν.Α. Ευρώπης, Το περιφερειακό βαλκανικό κέντρο θα συντονίζει τη λειτουργία των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να επιτευχθεί άνοιγμα των αγορών, η ενίσχυση του ανταγωνισμού και η μείωση των τιμών για τους καταναλωτές.

Στην εταιρεία, όπως διευκρίνισε ο διευθύνων σύμβουλος του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) Α.Ε, Ιωάννης Μπλάνας, θα συμμετέχουν όλοι ισομερώς, ενώ τόνισε ότι το κέντρο, που θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση και θα πλαισιώνεται από εξειδικευμένα στελέχη των Διαχειριστών Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργεια, θα είναι το έκτο που θα λειτουργεί στην Ευρώπη.

Τα παραπάνω αποφασίστηκαν σε διημερίδα που ολοκληρώνεται απόψε ι στη Θεσσαλονίκη, με αντικείμενο την ενσωμάτωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην Ενιαία Ευρωπαϊκή Αγορά, στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ και του τρίτου ενεργειακού πακέτου.

Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, η πρόεδρος του ENTSO-E, Bente Hagen, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα οφέλη από τη δημιουργία μίας ενιαίας αγοράς, υπογραμμίζοντας ενδεικτικά ότι από τη λειτουργία της η εξοικονόμηση πόρων εκτιμάται κατά έτος στα 4,4 δισ. ευρώ συνολικά. Για τα Βαλκάνια, που έχουν μερίδιο 5% της αγοράς, η εξοικονόμηση πόρων υπολογίζεται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ ετησίως.

Μεταξύ άλλων, επισημάνθηκε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής αγοράς έχει ενταχθεί το 85% των Διαχειριστών Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, ενώ στο 15% που είναι εκτός, βρίσκονται η Ελλάδα, η Βουλγαρία και χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και της Ν.Α. Ευρώπης.

Πάντως, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Μπλάνας, επισήμανε ότι η ένταξη δεν είναι θέμα επενδύσεων σε υποδομές και δίκτυα, αλλά κυρίως θεσμικών αλλαγών, απελευθέρωσης των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και συντονισμού των κρατών. Αυτό που πρέπει να γίνει αρχικά είναι η δημιουργία ζευγαριών μεταξύ μίας χώρας με ακριβότερο ρεύμα (στη χονδρική) και μίας άλλης με φθηνότερο. Οπως διευκρίνισε, προβλέπεται ότι η Ελλάδα θα συζευχθεί με την Ιταλία.

Περαιτέρω, η κ. Hagen εκτίμησε ότι σε δύο – τρία χρόνια τα Βαλκάνια θα είναι έτοιμα ώστε να λειτουργήσει ενιαία η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και μεταξύ άλλων επισήμανε ότι τα κράτη δεν πρέπει να περιμένουν την κοινοτική σχετική οδηγία, αλλά μπορούν μόνα τους να αναλάβουν πρωτοβουλία και να προβούν στη λήψη των σχετικών θεσμικών μέτρων.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.