Quantcast
To Eurogroup δίνει χρόνο αλλά ζητά μέτρα! - enikonomia.gr
share

To Eurogroup δίνει χρόνο αλλά ζητά μέτρα!

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου
 
Περισσότερο χρόνο προκειμένου να ολοκληρώσει την αξιολόγηση της αλλά και την υλοποίηση των δεσμεύσεων που οδήγησαν στις εκλογές αναμένεται να ζητήσουν σήμερα από την Ελλάδα οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωομάδας.

Όλες τις προηγούμενες μέρες πλήθος ευρωπαίων αξιωματούχων μηδέ της Γερμανίδας Καγκελάριου κ Άνχελας Μέρκελ εξαιρουμένης , διεμήνυσαν στην νέα Κυβέρνηση -πριν αυτή εκλεγεί- ότι η αλληλεγγύη προς την Ελλάδα είναι δεδομένη υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Το ίδιο αναμένεται να επισημάνει το συμβούλιο και στο απερχόμενο Έλληνα υπουργό οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα αφού ακόμη δεν έχουν οριστεί τα μέλη της νέας Κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την διάρκεια του συμβουλίου , θα συζητηθεί ο επιπλέον χρόνος που θα χρειαστεί η Ελλάδα ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

θα συζητηθεί επίσης η χρηματοοικονομική κατάσταση της Ελλάδας. Αν δηλαδή το ελληνικό υπουργείο οικονομικών είναι σε θέση να καλύψει τις υποχρεώσεις για το χρέος οι οποίες μόνο για το πρώτο εξάμηνο του χρόνου φτάνουν τα 12 δις ευρώ.

Ο κ. Χαρδούβελης θα κάνει μια παρουσίαση της ολοκλήρωσης του προϋπολογισμού του 2014 καθώς και τις εκτιμήσεις για την ολοκλήρωση του δημοσιονομικού έτους η οποία συμπίπτει με το τέλος της τεχνικής παράτασης του μνημονίου.

Κρίσιμο θέμα θα είναι το αν οι ευρωπαίοι υπουργοί ανοίξουν από σήμερα το θέμα της χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας μέσα στο 2015 ή θα περιμένουν να διαπραγματευτούν απευθείας με τον νέο υπουργό οικονομικών.

Στο σημείο αυτό η Ευρώπη φαίνεται να κλείνει μάλλον προς ένα νέο δάνειο παρά την συνέχιση της συζήτησης για την προληπτική πιστωτική γραμμή (ECCL).

Τούτο διότι σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν στο συμβούλιο της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Ευρώ ( Euro working group ) πλέον η ιδέα της πιστωτική γραμμής δεν είναι πια κατάλληλη για την Ελλάδα δεδομένου ότι δεν έχει προοπτική εξόδου στο δανεισμό από τις αγορές για το επόμενο διάστημα.

Οι επόμενες μέρες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος αλλά και τις σχέσεις Ελλάδας Ευρώπης.

Από την επιβεβείωση τα ης πρωτιάς του ΣΥΡΙΖΑ χθες το βράδυ στελέχη του κόμματος δήλωναν θετικά στην ύπαρξη ενός προγράμματος για την Ελλάδα.

Η προϋπόθεση που έθεταν ήταν το πρόγραμμα αυτό να υποβληθεί από την Ελλάδα και να μην περιέχει νέα μέτρα λιτότητας.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.