Quantcast
Το «Mega Project» της πράσινης καθαρής ενέργειας από την Αίγυπτο στην Ελλάδα - enikonomia.gr
share

Το «Mega Project» της πράσινης καθαρής ενέργειας από την Αίγυπτο στην Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Ένα ακόμη έργο ορόσημο για την ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό «παίκτη» για ολόκληρη την Ν.Α. Ευρώπη, συμβάλλοντας στην επίτευξη του Green Deal και απαντώντας στην αγωνιώδη προσπάθεια της «Γηραιάς Ηπείρου» να απεγκλωβιστεί από την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, είναι η απευθείας ηλεκτρική διασύνδεση της χώρας μας με την Αίγυπτο.


Το έργο, που με επιμονή εμπνεύστηκε ήδη από το 2008 και επιμελείται- πλέον με ταχύτερους ρυθμούς- η Elica του Ομίλου Κοπελούζου, έχει την κυβερνητική υποστήριξη των δύο χωρών και όχι μόνο. Αυτό διαφάνηκε, άλλωστε, και από την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη που είχε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, στην οποία συμμετείχε και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγιερ.

Οι πληροφορίες επιμένουν, πως οι αδειοδοτικές και άλλες διοικητικές διαδικασίες του mega project μεταφοράς «πράσινης» ενέργειας θα επισπευστούν, με δεδομένο πως η εμπόλεμη σύρραξη στην Ουκρανία έχει αλλάξει τις προτεραιότητες τόσο των κρατών, όσο και της Ευρώπης και με στόχο αυτό να είναι έτοιμο στα τέλη του 2025.


Με το ζητούμενο να είναι η εισαγωγή φθηνής καθαρής ενέργειας, η ηλεκτρική διασύνδεση που θα ξεκινά από την περιοχή Sidi Barrani, ακολουθώντας μία διαδρομή 900 περίπου χιλιομέτρων για να φτάσει στην Αττική, παρακάμπτοντας την ΑΟΖ της Λιβύης, αναμένεται να δημιουργήσει νέα δεδομένα, αφού τα πλεονεκτήματα του έργου είναι πολλαπλά: ενεργειακά, οικονομικά, εθνικά και φυσικά γεωπολιτικά.

Με στόχο την μεταφορά 100% καθαρής ενέργειας, παραγόμενη από τα 61GW ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Αιγύπτου, η όδευση του υποθαλάσσιου καλωδίου είναι προσεκτικά σχεδιασμένη ώστε να λαμβάνει υπόψιν τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ενισχύοντας ξεκάθαρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της ελληνικής ΑΟΖ. Παράλληλα η απευθείας ζεύξη της Αιγύπτου με την ηπειρωτική Ελλάδα επιλύει τεχνικά ζητήματα και δεν επιβαρύνει αναίτια το κόστος με ενδιάμεσες προσαιγειαλώσεις.


Εξίσου σημαντικό, είναι το γεγονός πως η πράσινη ενέργεια που θα μεταφέρεται θα μπορεί να χρησιμοποιείται όχι μόνο για κατανάλωση στην Ελλάδα, αλλά και για παραγωγή πράσινου υδρογόνου, ενώ μέρος της θα εξάγεται σε ευρωπαϊκές χώρες. Υπολογίζεται ότι περίπου το 1/3 της μεταφερόμενης ενέργειας θα παρέχεται στην εγχώρια βιομηχανία και τα άλλα 2/3 θα εξάγονται στην Ε.Ε. Για την ακρίβεια 1 GW θα μεταφέρεται από τα δίκτυα της Ελλάδας – Ιταλίας και Ελλάδας – Βουλγαρίας και άλλο 1 GW θα χρησιμοποιείται για παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου, οι περισσότερες ποσότητες του οποίου επίσης θα εξάγονται στην Ευρώπη. Έτσι, η ηλεκτρική διασύνδεση θα συμμετέχει πολύ ενεργά στους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την γρήγορη απεξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα και την επίτευξη μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Άλλωστε, αυτός είναι και ένας από τους λόγους που το έργο έχει υποβληθεί για χρηματοδότηση και αξιολογείται ως έργο στρατηγικής σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση (PCI).


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.