Quantcast
Το πωλητήριο στις τρεις μονάδες της ΔΕΗ, τα εργασιακά, και οι απεργίες της ΓΕΝΟΠ - enikonomia.gr
share

Το πωλητήριο στις τρεις μονάδες της ΔΕΗ, τα εργασιακά, και οι απεργίες της ΓΕΝΟΠ

δημοσιεύτηκε:

Στη Βουλή βρίσκεται από χθες το νομοσχέδιο με την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ, με τη ΓΕΝΟΠ να βρίσκεται σε απεργιακό πυρετό, βρίσκοντας πάτημα και στην ασάφεια γύρω από τα εργασιακά.

Και αυτό, καθώς το σχέδιο αφήνει μια ασάφεια ως προς τον ακριβή αριθμό εργαζομένων που θα μεταβιβαστούν στους αγοραστές των μονάδων, αφού το μόνο που διασφαλίζεται είναι η προστασία τους από απολύσεις για μια εξαετία. Ενώ το νομοσχέδιο για τη Μικρή ΔΕΗ προέβλεπε μεταβίβαση στις προς απόσχιση μονάδες του συνόλου του προσωπικού τους, το τρέχον κείμενο δεν προβλέπει συγκεκριμένο αριθμό. Επίσης, ως προς τις εργασιακές σχέσεις αναφέρει ότι θα διέπονται “από την εργατική νομοθεσία και τον κανονισμό εργασίας που θα καταρτιστεί σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις”.

Σε ανοικτή επιστολή προς τους βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου, η ΓΕΝΟΠ τους καλεί να μην ψηφίσουν το σχέδιο νόμου, μιλά για “εθνικό έγκλημα”, ενώ ξεκινά 48ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Στις 17 σελίδες και τα 9 άρθρα του σχεδίου περιγράφονται τα βήματα και τα χρονοδιαγράμματα που θα ακολουθηθούν στη fast-track διαδικασία που έχει αποφασιστεί για την “αποεπένδυση” του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ. Σαν χρονοδιάγραμμα προκήρυξης του διαγωνισμού αναφέρονται τα τέλη Μαίου.

Τα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ που βγαίνουν προς πώληση είναι δύο μονάδες στη Μεγαλόπολη, μία μονάδα στη Μελίτη της Φλώρινας, η άδεια για μια καινούργια μονάδα επίσης στη Μελίτη, καθώς και η χρήση των λιγνιτικών πεδίων που τροφοδοτούν τις συγκεκριμένες μονάδες.

Από τις προτεινόμενες διατάξεις, προκύπτει ότι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα μπορούν να υποβάλλουν προσφορές είτε για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών και των δύο νέων εταιριών, είτε για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών μίας από αυτές.

Στα δύο πρώτα άρθρα, περιγράφονται τα περιουσιακά στοιχεία προς αποεπένδυση και η διαδικασία διαχωρισμού τους από τη μητρική εταιρεία. Συγκεκριμένα θα συσταθούν δύο θυγατρικές, μία για τα περιουσιακά στοιχεία στο Βορρά και άλλη για το Νότο. Σε κάθε μία θα περιέλθουν οι εγκαταστάσεις, ο μηχανολογικός εξοπλισμός, τα δικαιώματα εκμετάλλευσης από ορυχεία καθώς και το σύνολο της σχετικής αδειοδότησης, ώστε να είναι πλήρως λειτουργικές.

Τον παραπάνω διαχωρισμό θα αποτυπώνουν οι λογιστικές καταστάσεις του πρώτου τριμήνου, οι οποίες πρέπει να εγκριθούν από το ΔΣ μέχρι το τέλος Μαΐου. Στη συνέχεια, θα δοθεί ένας μήνας για τυχόν προσφυγές των πιστωτών και αμέσως μετά θα ολοκληρωθεί και τυπικά η απόσχιση, με την έγκριση από τη ΓΣ της ΔΕΗ. Σημειωτέον ότι παραμένει στη μητρική ΔΕΗ η ιδιοκτησία εκτάσεων που στο παρελθόν απαλλοτριώθηκαν και παραχωρείται μόνο η χρήση τους.

Σχετικά με το μετοχικό κεφάλαιο των θυγατρικών, αυτό θα προκύψει από την λογιστική αξία (book value) των παγίων που θα μεταβιβαστούν σε αυτές. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης ότι μέχρι το τέλος του έτους οι μονάδες προς μεταβίβαση θα έχουν λάβει κάθε άδεια για τη λειτουργία τους, στη βάση όσων προβλέπει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Αναφορικά με το διαγωνισμό, αυτός θα διενεργηθεί τον Μάιο, θα γίνει από τη ΔΕΗ και θα έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές και κριτήρια προεπιλογής (εμπειρία στη διαχείριση των μονάδων και των ορυχείων, χρηματοοικονομική καταλληλότητα, επάρκεια κλπ). Ένας πιστοποιημένος, διεθνής, ανεξάρτητος εκτιμητής θα προσδιορίσει ένα δίκαιο εύρος της εμπορικής αξίας (fair value range). Αν οι προσφορές είναι χαμηλότερες, η ΔΕΗ θα μπορεί να ζητήσει βελτιωμένες τελικές οικονομικές προσφορές.

Εντός εξαμήνου από τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης της DG Comp (αναμένεται περί τις 15/4) πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες υπογραφής της σύμβασης αγοραπωλησίας. Θα ακολουθήσει η έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και στη συνέχεια θα καταβληθεί το τίμημα. Για προστασία της ασφάλειας του δικτύου και μέχρι να αναβαθμιστεί το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Πελοπόννησο, η παραγωγή του εργοστασίου φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη που θα διατηρήσει η ΔΕΗ δεν μπορεί να υπερβεί τα 500 MW.


Πηγή Πληροφοριών: energypress.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.