Quantcast
Το ράλι της ενέργειας: Αναλυτικός οδηγός για τα μέτρα στήριξης - enikonomia.gr
share

Το ράλι της ενέργειας: Αναλυτικός οδηγός για τα μέτρα στήριξης

δημοσιεύτηκε:

Όλα τα μέτρα για την επιδότηση του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, ύψους 500 εκατ. ευρώ. Στα σκαριά και νέες παρεμβάσεις, εφόσον συνεχιστεί επί μακρόν το ράλι στις τιμές.

Της ΣΙΣΣΥΣ ΣΤΑΥΡΟΠΙΕΡΡΑΚΟΥ

Με παρέμβαση μισού δισ. ευρώ, για τη στήριξη του εισοδήματος των νοικοκυριών από τη θύελλα στις τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου, η κυβέρνηση επιδιώκει να αντιμετωπίσει μια νέα κρίση, ενεργειακή αυτή τη φορά, που απειλεί την ανάκαμψη της οικονομίας.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για να αντισταθμιστεί ένα μεγάλο μέρος των ανατιμήσεων στην ενέργεια, τα οποία προβλέπουν διπλασιασμό της επιδότησης ρεύματος και αύξηση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης ώστε να ωφεληθεί ένα μεγάλο μέρος της μεσαίας τάξης, αποτελούν το πρώτο μέρος του σχεδίου, που θα ξεδιπλωθεί τουλάχιστον σε τρεις φάσεις, ανάλογα με τις διαστάσεις της ενεργειακής ακρίβειας.

Η κυβέρνηση εξετάζει έκτακτη ενίσχυση προς τους ευάλωτους -συνταξιούχους και νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα- κοντά στα Χριστούγεννα, νέα επιδοματικού τύπου παρέμβαση αφού επανεκτιμηθεί η κατάσταση μετά από δύο μήνες, αλλά και τη δημιουργία στα τέλη του έτους ενός μόνιμου μηχανισμού αυτόματης επιδότησης της κιλοβατώρας από ένα όριο χονδρικής και πάνω.

Γι’ αυτόν τον λόγο, αναπροσαρμόζει τη στρατηγική της και θέτει ως βασικές προτεραιότητες πλέον νέα επιδότηση στο ρεύμα, εφόσον το τσουνάμι συνεχιστεί, και έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση σε ευάλωτα νοικοκυριά.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έδωσε το στίγμα των κυβερνητικών κινήσεων, τονίζοντας κατά την παρουσίαση των μέτρων ότι τα «μέτρα στερούν πόρους από την υλοποίηση άλλων πολιτικών, τα οποία όμως είναι αναγκαία για να προστατεύσουμε τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Τροποποιούν -προσωρινά- προτεραιότητες άσκησης οικονομικής πολιτικής και απορροφούν δημοσιονομικό χώρο, τα οποία όμως είναι απαραίτητα για να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή».

Δέσμη μέτρων

Οι παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν από τους υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Χρ. Σταϊκούρα και Κωνσταντίνο Σκρέκα, αντίστοιχα, αλλά και από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη προβλέπουν τα εξής: 1. Διπλασιάζεται η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών από τα 9 στα 18 ευρώ τον μήνα για τις πρώτες 300 kWh τον μήνα, ενώ διαμορφώνεται στα 24 ευρώ τον μήνα για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

Το ύψος της επιδότησης στη μεγαβατώρα ανέρχεται στα 60 ευρώ από 30 ευρώ, όπως είχε αρχικά ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ. Η ΔΕΗ θα προχωρήσει για τους πελάτες της σε επιπλέον εκπτώσεις για τις καταναλώσεις από τις 300 έως τις 600 kWh. Σύμφωνα με τον Κ. Σκρέκα, τα νοικοκυριά θα έχουν μια επιβάρυνση της τάξης των 2 με 3 ευρώ τον μήνα.

  1. Πάνω από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά θα λάβουν επίδομα θέρμανσης, καθώς αυξάνεται το κονδύλι σε 168 εκατ. ευρώ, ενώ διευρύνονται τα εισοδηματικά και τα περιουσιακά κριτήρια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, 8 στα 10 νοικοκυριά που καταναλώσουν τις επιδοτούμενες μορφές καυσίμου -πετρέλαιο θέρμανσης εσωτερικής καύσης (diesel), φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και βιομάζα (πέλετ)- θα τύχουν του επιδόματος.

To ύψος του επιδόματος αυξάνεται κατά 36% για νοικοκυριά χωρίς παιδιά, κατά 49% για νοικοκυριά με ένα παιδί, κατά 59% για νοικοκυριά με δύο παιδιά και κατά 68% για νοικοκυριά με τρία παιδιά.

Η βάση υπολογισμού του επιδόματος αυξάνεται, από 220 ευρώ σήμερα, στα 300 ευρώ. Το ποσό αυτό πολλαπλασιάζεται με τις βαθμοημέρες, που αποτελούν ένα συντελεστή που κυμαίνεται από 0,12 έως 1,62 πανελλαδικά, ανάλογα με το ψύχος της περιοχής, και καθορίζει το τελικό ύψος του επιδόματος θέρμανσης.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.