Quantcast
Το Reuters επιμένει: Η Ελλάδα θα ξεμείνει από λεφτά στις 9 Απριλίου - enikonomia.gr
share

Το Reuters επιμένει: Η Ελλάδα θα ξεμείνει από λεφτά στις 9 Απριλίου

δημοσιεύτηκε:

Η Ελλάδα είπε στους πιστωτές της ότι θα ξεμείνει από χρήματα στις 9 Απριλίου, κάνοντας έκκληση να δοθεί μέρος της δόσης πριν ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις, αλλά το αίτημά της αυτό απορρίφθηκε, όπως επισήμαναν αξιωματούχοι της Ευρωζώνης στο Reuters.

Η προσφυγή αυτή έγινε από την Αθήνα κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των υφυπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης χθες, η οποία οργανώθηκε προκειμένου να εκτιμηθεί σε ποιο βαθμό η Αθήνα επιθυμεί να τηρήσει τις δεσμεύσεις της ώστε να της δοθεί οικονομική ενίσχυση.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Reuters σε τηλεγράφημά του, η ελληνική πλευρά είπε στην τηλεδιάσκεψη ότι η συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να έρθει «μετά θάνατον» για τη χώρα, αφού «δεν υπάρχει τρόπος να τα βγάλουμε πέρα μετά τις 9 Απριλίου».

Ωστόσο, τόσο η Γερμανία όσο και άλλοι, αποκλείουν το ενδεχόμενο νέας εκταμίευσης, επαναλαμβάνοντας ότι προϋπόθεση για τη χορήγηση νέας βοήθειας προς την Ελλάδα είναι η συμφωνία και η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που ζητούν και ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δοθούν χρήματα στις 9 Απριλίου.

Μάλιστα, όπως λέει το Reuters, αξιωματούχοι της Ευρωζώνης επισήμαναν ότι η Ελλάδα μπορεί να λύσει το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει «δανειζόμενη» κεφάλαια από οργανισμούς της γενικής κυβέρνησης και δημόσιες επιχειρήσεις, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να περάσει νόμους για να το κάνει.

Ωστόσο, η ελληνική πλευρά φαίνεται να υποστήριξε ότι ακόμη και με αυτόν τον τρόπο είναι αδύνατο να πληρώσει και τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ και μισθούς και συντάξεις τον Απρίλιο.

Χθες ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η χώρα θα πρέπει να επιλέξει αν θα πληρώσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις 9 Απριλίου ή τους μισθούς και τις συντάξεις, τονίζοντας πως θα προτιμήσει το δεύτερο. Ωστόσο, λίγο αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Ελλάδα θα πληρώσει κανονικά τη δόση στο ΔΝΤ.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.