Quantcast
Το σχέδιο του Μητσοτάκη για την Εισφορά Αλληλεγγύης - Τι είπε για τα μέτρα στήριξης - ΒΙΝΤΕΟ - enikonomia.gr
share

Το σχέδιο του Μητσοτάκη για την Εισφορά Αλληλεγγύης – Τι είπε για τα μέτρα στήριξης – ΒΙΝΤΕΟ

δημοσιεύτηκε:

Έρχονται μέτρα στήριξης για τους πιο αδύναμους, όπως προανήγγειλε σήμερα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση για το εάν θα υπάρξει το επόμενο διάστημα μια παρέμβαση στοχευμένη σε ευάλωτα νοικοκυριά από το περίσσευμα του προϋπολογισμού με συγκεκριμένο τρόπο, όπως σύμφωνα με την φορολογική ο Πρωθυπουργός είπε τα εξής:

“Αυτή τη στιγμή μπορώ να σας πω δύο πράγματα:

-Πρώτον, κανένα μέτρο χωρίς μέτρημα. Δηλαδή θα πρέπει αυτή τη στιγμή που έχουμε συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους για το 2022 , απολύτως κρίσιμους για να τους πετύχουμε να είμαστε σίγουροι για την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Άρα όσοι εξαγγέλλουν μέτρα δεξιά και αριστερά χωρίς να έχουν ιδέα για το πώς θα το εφαρμόσουν- κυρίως από το που θα βρουν τα λεφτά νομίζω είναι εκτός τόπου και χρόνου και η κοινωνία δεν τους παρακολουθεί .

-Δεύτερον, δεν θα υπάρχουν οριζόντια μέτρα. Άρα τα όποια μέτρα συζητήσουμε , μπορούν αυτή τη στιγμή να είναι μόνο στοχευμένα, μέτρα για τους πιο αδύναμους. Δεν είμαι έτοιμος αυτή τη στιγμή να να σας πως κάτι περισσότερο”.

Στην συνέχεια ρωτήθηκε εάν θα υπάρξει στήριξη για τους ευάλωτους με βάση τον οδηγό της φορολογικής δήλωσης .

” Έχουμε τα εργαλεία- νομίζω το έχουμε αποδείξει να στηρίζουμε τους ασθενέστερους στοχευμένα όταν κρίνουμε:

-πρώτον ότι αυτό είναι απαραίτητο .Σαφέστατα είναι απαραίτητο σε αυτή τη συγκυρία.

-δεύτερον όταν έχουμε τη δημοσιονομική δυνατότητα να το κάνουμε”.

Στην ερώτηση εάν τα στοχευμένα μέτρα για τους ανθρώπους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη θα είναι μέχρι το Πάσχα είπε ανάλογα με τη πορεία του προϋπολογισμού.

“Αυτή τη στιγμή πρέπει να δούμε τη εκτέλεση του προϋπολογισμού σίγουρα και τον μήνα Φεβρουάριο και από εκεί και πέρα με το οικονομικό επιτελείο θα δούμε τι θα κάνουμε “, απάντησε.



“Οι εξαγγελίες και η υλοποίηση των δεσμεύσεων μας σχετικά με την μείωση των φόρων έχουν μόνιμα χαρακτηριστικά΄ με εξαίρεση κάποιους συντελεστές ΦΠΑ όπου έχουμε πει ότι θα μειωθούν προσωρινά . Όλες οι άλλες μειώσεις φόρων ο ΕΝΦΙΑ , ο φόρος εισοδήματος , ο φόρος εισοδήματος στις επιχειρήσεις 22% από 29%, η μείωση του φόρου στα μερίσματα , οι παρεμβάσεις που κάναμε στην προκαταβολή , η κατάργηση του φόρου γονικής παροχής έως 800 χιλιάδες ευρώ. Όλα αυτά τα μέτρα έχουν μόνιμα χαρακτηριστικά”.

Kα ξεκαθάρισε ότι” κανένα από αυτά τα μέτρα τα οποία έχουμε εφαρμόσει και για τα οποία έχουμε εξαγγείλει ότι έχουν μόνιμο χαρακτήρα δεν υπάρχει καμία περίπτωση να τα πάρουμε πίσω”.

Το σχέδιο του Μητσοτάκη για την Έκτακτη Εισφορά Αλληλεγγύης



Στην ερώτηση εάν ενδέχεται να επιστραφεί κάποιος φόρος ή να αυξηθεί επί ημερών Μητσοτάκη, ο Πρωθυπουργός απάντησε κατηγορηματικά ” Όχι’ και πρόσθεσε ότι ” εάν είχαμε μια δυνατότητα- δεν την έχουμε αυτή τη στιγμή- αυτό το οποίο θα επιδίωκα θα ήταν να μειώσω και άλλο τους φόρους στην εργασία. Δηλαδή να μειώσω και άλλο τις εργοδοτικές εισφορές με όφελος και για την επιχείρηση και για τον εργαζόμενο. Και βέβαια να μπορέσουμε και πιστεύω θα μπορέσουμε να το κάνουμε- αυτό δεν έχω καμία ανησυχία -να μονιμοποιήσουμε την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης”.

Στην συνέχεια ρωτήθηκε εάν αυτό θα ισχύσει για όλους. Κάποια στιγμή αυτό θα ισχύσει για όλους το 2023, απάντησε και πρόσθεσε ” η πρόβλεψη μας και η επιθυμία μου θα είναι η εισφορά αλληλεγγύης το 2023 να μπορεί να τελειώσει για όλους .Η πρόθεση μου το επαναλαμβάνω είναι η εισφορά αλληλεγγύης το 2023 να αποτελεί παρελθόν για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα” .

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.