Quantcast
Το SPD δεν θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα - enikonomia.gr
share

Το SPD δεν θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

δημοσιεύτηκε:

Το γερμανικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD), που μετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού της Άγκελα Μέρκελ, δεν θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο νέο πρόγραμμα βοήθειας στην Ελλάδα. «Το αν το ΔΝΤ συμμετάσχει, είναι μάλλον αδιάφορο», δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, Κάρστεν Σνάιντερ, σε συνέντευξη που έδωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό Berlin-Brandenburg.

Για την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ που είναι επικεφαλής του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) και την Union (σύμπραξη του CDU με το αδελφό βαυαρικό κόμμα CSU), η συμμετοχή του ΔΝΤ αποτελεί, αντίθετα, βασική προϋπόθεση για τη χορήγηση περαιτέρω βοήθειας. Μία σαφής δέσμευση του ΔΝΤ δεν υπάρχει, ωστόσο, έως τώρα, αν και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε άσκησε πίεση την περασμένη εβδομάδα. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, θεωρεί δυνατή τη χορήγηση νέων δανείων, μόνο εάν οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας αποφασίσουν σαφείς ελαφρύνσεις για το ελληνικό χρέος.

Ο Σνάιντερ δήλωσε ότι θα ήταν καλό, εάν το ΔΝΤ μετείχε τουλάχιστον συμβουλευτικά, καθώς διαθέτει μεγάλη εμπειρία αναφορικά με την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και είναι πιο ανεξάρτητο απ’ ότι, για παράδειγμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η γερμανική Βουλή θα ψηφίσει την Τετάρτη για το νέο ελληνικό πρόγραμμα δανείων και μεταρρυθμίσεων, που φθάνει έως τα 86 δις. ευρώ. Με αγωνία αναμένεται, πόσοι βουλευτές της Union δεν θα ψηφίσουν την πρόταση της καγκελαρίου. Ο Σνάιντερ δήλωσε σχετικά, ότι αν η πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας της ψηφίσει «Όχι», τότε αυτί «θα ήταν μία απόδειξη δυσπιστίας, ώστε η Μέρκελ θα έπρεπε να παραιτηθεί». Ωστόσο, υποθέτει ότι η πλειοψηφία της Union θα ψηφίσει υπέρ του νέου ελληνικού προγράμματος.

 

 

Πηγή: Spiegel Online

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.