Quantcast
Το συμβούλιο του ΔΝΤ συνεδρίασε για την Ελλάδα - Τι είπε ο Τόμσεν - enikonomia.gr
share

Το συμβούλιο του ΔΝΤ συνεδρίασε για την Ελλάδα – Τι είπε ο Τόμσεν

δημοσιεύτηκε:

Ουάσιγκτον, του Θανάση Κ. Τσίτσα

Ενδελεχή ενημέρωση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ για όλες τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τις διαπραγματεύσεις στην Αθήνα έκαναν Πολ Τόμσεν και Ντέλια Βελκουλέσκου λίγο πριν αφιχθεί στην αμερικανική πρωτεύουσα ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος θα έχει κρίσιμο ραντεβού αύριο Παρασκευή με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Real.gr, την περασμένη Τρίτη συνεδρίασε το Εκτελεστικό Συμβούλιο με σκοπό να ενημερωθούν τα μέλη του για την πορεία των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα.

Η ανεπίσημη συνεδρίαση που διήρκεσε περίπου 45 λεπτά και έγινε στην σκιά των δύο εκθέσεων που δημοσιοποίησε το ΔΝΤ σχετικά με τις απαιτήσεις του για ένα νέο μνημόνιο που θα θέτει ρεαλιστικούς δημοσιονομικούς στόχους για την Ελλάδα και για το πολιτικό αδιέξοδο που προβλέπει για την χώρα εξαιτίας της συνέχισης των διαπραγματεύσεων αναφορικά με την πρώτη αξιολόγηση.

Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν και η επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του Ταμείου, Ντέλια Βελκουλέσκου, ενημέρωσαν τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου σε ποιους τομείς υπήρξε πρόοδος αλλά και που εντοπίζεται η διάσταση απόψεων μεταξύ των δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης.

Τόμσεν και Βελκουλέσκου τόνισαν ότι τα αγκάθια στις διαπραγματεύσεις παραμένουν κυρίως στο θέμα των κόκκινων δανείων και το ασφαλιστικό. Στην ενημέρωση, ο Πολ Τόσμεν, επανέλαβε ότι για την συμμετοχή του ΔΝΤ σ’ ένα τρίτο πρόγραμμα απαραίτητη προϋπόθεση παραμένει η δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να αφιχθεί σήμερα το απόγευμα στην Ουάσιγκτον και ουσιαστικά όλες οι επαφές του έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν στην έδρα του ΔΝΤ αύριο Παρασκευή.

Αν και δεν είχε γίνει επισήμως γνωστή η ατζέντα των επαφών του, ο κ. Τσακαλώτος, θα έχει σειρά επαφών με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισεμπλουμ και τον Αμερικανό ομόλογο του, Τζακ Λιου.

Το κρίσιμο ραντεβού με την κ. Λαγκάρντ, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, έχει κλειστεί για τις 7 μ.μ ώρα Ουάσιγκτον. Ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ αναμένεται να έχει το Σάββατο πρωί και συνάντηση με αξιωματούχους του πανίσχυρου Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας (NSC), ενός οργάνου που ουσιαστικά διαμορφώνει την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Στην Ουάσιγκτον αναμενόταν αργά χθες βράδυ και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. Ο κ. Σταθάκης θα έχει σειρά επαφών με τους επικεφαλής τμημάτων του ΔΝΤ ενώ έχει στο πρόγραμμα του και συναντήσεις με στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Πηγή: real.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.