Quantcast
Το ΤΧΣ θα εγγυάται για τις καταθέσεις στις τράπεζες - enikonomia.gr
share

Το ΤΧΣ θα εγγυάται για τις καταθέσεις στις τράπεζες

δημοσιεύτηκε:

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μπορεί να δανειοδοτεί το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) για να καλύπτει τις καταθέσεις σε τράπεζες που θα τεθούν σε καθεστώς εξυγίανσης,  σε περίπτωση που τα διαθέσιμά του δεν επαρκούν για την κάλυψη της όποιας πιθανής ανάγκης χρηματοδότησης, προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Στην ομιλία του, ο υπουργός σημείωσε ότι τα διαθέσιμα του ΤΕΚΕ προκύπτουν από τις εισφορές που λαμβάνει, ενώ από την 1η Ιανουαρίου το ΤΕΚΕ, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, γίνεται ο εκκαθαριστής των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Το δάνειο του ΤΧΣ θα χορηγείται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, ύστερα από εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος και σχετικό αίτημα από το ΤΕΚΕ.

Σε άλλο άρθρο της τροπολογίας προβλέπεται ότι εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου στο πλαίσιο του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας – δηλαδή, η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την Τράπεζα της Ελλάδος –  θα παρέχονται έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2015. Με αυτόν τον τρόπο, είπε ο κ. Χαρδούβελης,  “ενισχύεται η ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας για ένα κρίσιμο χρονικό διάστημα για την ανάπτυξη, όπως είναι το έτος 2015”. 

Με άλλο άρθρο, δίνεται η δυνατότητα στις Συνεταιριστικές Τράπεζες να εισάγουν ομόλογα και προαιρετικές μερίδες σε οργανωμένες αγορές, σύμφωνα με τους σχετικούς κανόνες, ώστε να αντλήσουν κεφάλαια από τις οργανωμένες αγορές.

Επίσης χορηγείται η δυνατότητα συγχώνευσης πιστωτικών συνεταιρισμών που λειτουργούν ως πιστωτικά ιδρύματα με άδεια της Τράπεζας της Ελλάδος, είτε με απορρόφηση είτε με σύσταση νέου συνεταιρισμού. Στόχος η παροχή ευελιξίας στις συνεταιριστικές τράπεζες, σημείωσε ο υπουργός.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.