Quantcast
Το ΥΠΟΙΚ διαψεύδει νέες αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων - enikonomia.gr
share

Το ΥΠΟΙΚ διαψεύδει νέες αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων

δημοσιεύτηκε:

Θόρυβος προκλήθηκε απόψε από μια αποστροφή του λόγου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου, σε κομματική εκδήλωση, που θεωρήθηκε προαναγγελία νέων αλλαγών στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις.  

Οι αλλαγές που φέρεται να προανήγγειλε ο κ. Βενιζέλος, αφορούν στη θέσπιση οικονομικών κριτηρίων για να μπορεί να υπαχθεί μια επιχείρηση στη ρύθμιση, στη θέσπιση κινήτρων για να παραμένουν οι επιχειρήσεις σε παλαιές ρυθμίσεις και να μην μετακινούνται ελεύθερα στη ρύθμιση των 100 δόσεων και στην κατάργηση της δυνατότητας για πλήρη απαλλαγή από πρόστιμα και προσαυξήσεις για όσους καταβάλουν εφάπαξ την οφειλή.

 

Δεν υπάρχει απόφαση
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διέψευσαν τυχόν αλλαγές, επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει απόφαση για την κατάθεση νέων διατάξεων που θα τροποποιούν τη ρύθμιση των 100 δόσεων». Από την πλευρά τους, κύκλοι από το ΠΑΣΟΚ ανέφεραν ότι στο νέο email που αναμένεται να σταλεί στους επικεφαλής της τρόικας, δεν θα υπάρχει κάποια αλλαγή στη ρύθμιση, αλλά απλώς ένας μηχανισμός για την επαλήθευση των στοιχείων των οφειλετών.

Σημειώνεται ότι, στην ομιλία του ο κ. Βενιζέλος ανέφερε τα εξής:

«Ούτε πρόκειται φυσικά να καταργηθούν ευνοϊκά μέτρα, ευνοϊκά για τους πολίτες, για τις επιχειρήσεις, αλλά και για τα ασφαλιστικά ταμεία και για το δημόσιο ταμείο, σε σχέση με τις δόσεις. Αλλά δεν πρέπει να υπάρχει ένας μηχανισμός επαλήθευσης, όταν μια επιχείρηση με μεγάλες οφειλές ζητάει να ενταχθεί στο σύστημα δεν πρέπει να υπάρχει ένας μηχανισμός που να ελέγχει και να διαπιστώνει ότι πράγματι υπάρχει ανάγκη ένταξης στο μηχανισμό αυτό;

Δεν πρέπει να στηρίξουμε προηγούμενες ρυθμίσεις στις οποίες έχουν ενταχθεί οφειλέτες ώστε να μη χρειαστεί να μετακινηθούν και μπορούμε να το κάνουμε αυτό με μια σειρά από κίνητρα; Δεν πρέπει να διασφαλίζονται πάντοτε τα συμφέροντα του δημοσίου σε σχέση τουλάχιστον με το βασικό ποσό της οφειλής, γιατί υπάρχουν παραλογισμοί ιστορικά σε σχέση με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις, αλλά το κεφάλαιο κι ένα λογικό επιτόκιο δεν πρέπει να προστατεύεται ως οφειλή απέναντι στο κράτος, ως αξίωση του κράτους;».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.